Home

Nieuws

PvdA: onderzoek vermindering gaswinning

Den Haag - Als het aan de PvdA ligt, volgt meer onderzoek naar het verminderen van de gaswinning in Groningen. PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos gaf woensdag aan dat er meer moet gebeuren om, "als dat in de toekomst om veiligheidsredenen nodig blijkt", de gaskraan verder dicht te draaien.

Dat het kabinet onlangs besloot om de gaswinning nabij Loppersum, het meest getroffen gebied, met 80 procent terug te schroeven om de veiligheid te vergroten, noemt Vos een goed begin. Hetzelfde geldt voor de 1,2 miljard euro die naar het getroffen gebied gaat. Maar minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft ook wat uit te leggen, vindt de PvdA'er want hij is 'ronduit verbolgen' dat afgelopen jaar 10 procent meer gas is gewonnen dan het jaar daarvoor.

SP'er Paulus Jansen verweet Vos 'krokodillentranen' te huilen, want de PvdA had volgens hem vorig jaar het verzoek van de oppositie kunnen steunen om de gaskraan wat dicht te draaien terwijl alle onderzoeken werden gedaan. Vos keek niet uitgebreid terug. "Toen wist niemand dat de putten rond Loppersum dicht moesten, maar het is wel verstandig dat dat nu gebeurt." En: "Dit besluit is uitstekend voor de komende 3 jaar. Maar daarna verandert de situatie. Kijk vooruit en neem tijdig maatregelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.