Home

Nieuws 14 reacties

Nederland stemt tegen toelating teelt genmais

Den Haag – Nederland gaat volgende week in Brussel tegen de voorgestelde toelating op de teelt van gemodificeerde mais 1507 stemmen. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

Donderdag werd een motie van de Partij voor de Dieren om tegen de toelating te stemmen aangenomen. Eerder had het kabinet aangegeven zich te gaan onthouden van stemming. Het kabinet wilde eerst een kabinetsstandpunt innemen over de teelt van gemodificeerde gewassen en deze bespreken met de Tweede Kamer, voordat er een definitief besluit zou worden genomen.

Door de aangenomen motie is dit standpunt nu gewijzigd en gaat Nederland tegen het voorstel voor de teelt van transgene mais Pioneer 1507 stemmen. Onder meer omdat de  EU-voedselveiligheidsautoriteit Efsa geen bezwaren ziet tegen de toelating, wil de Europese Commissie de teelt toestaan. De Europese ministers stemmen daar dinsdag over.

Laatste reacties

 • anton1937

  Mansveld is niet instaat een standpunt in te nemen en laat zich inpakken door emotionele personen en mensen die willen dat Nederland aan de achterste MEM hangt. Evenals bij de FYRA kwestie blijkt dat Mansveld kwaliteit mist.

 • jordi 1455

  Het wordt tijd dat het kabinet valt.

 • zanden

  Anton en Jordi, in dit geval weten jullie beslist niet waar je het over hebt. Wie voor gentech is snijdt in zijn eigen vingers. We zullen dit misschien al over 5 of 10 jaar weten. In Amerika is al een beweging van consumenten actief, die sluitende labeling van producten zonder gentech eisen . Er zijn namelijk allemaal ziekteverschijnselen geconstateerd die gelukkig overgingen zodra men volkomen gentechvrij at en dronk. Deze gegevens zullen steeds breder overwaaien naar Europa en gentech-gevoerde dieren en in dit geval gentechmais onverkoopbaar maken.

 • neo1966@live.nl

  Heb gist een stuk gelezen over dat het genetisch gedoe alweer is achterhaald doordat moeder natuur zich aanpast en de resistentie alweer achterhaald is

 • jordi 1455

  @Zanden, ik weet wel waar ik het over heb, ik laat me niet beïnvloeden door oproerkraaiers als milieuorganisaties, activisten en jij. Ik zie wel wat in ziekte resistente gewassen d.m.v gentech wat het gebruik van bestrijdingsmiddelen flink indamt.

 • funny girl

  Wat is er eigenlijk mis met de mais van nu. We hebben hoge opbrengsten en nauwelijks last van ziekten en plagen.
  En toch zijn er zaadveredelingsbedrijven die ons deze mais willen opdringen. Het enige doel is om ons afhankelijk te maken en aan ons te verdienen. Ik kan me wel voorstellen dat genmais die minder gevoelig is voor droogte van belang kan zijn in bepaalde delen van de wereld ( voornamelijk buiten Europa)
  Ik ben niet per definitie tegen Gentech maar je moet het per gewas en per situatie bekijken, en kijk uit de de multinationals die deze producten ontwikkelen ons niet de baas worden!

 • Ishtar

  @Jordi, Waarom sluiten boeren zich niet aan bij collega Howard Vlieger die zelf onderzoek deed?
  En zei, elke wetenschapper die negatief publiceert over gentech of monsanto ==> is einde loopbaan.
  Er mag namelijk geen fatsoenlijk onderzoek gedaan worden.
  En als je nog anders denkt, vraag de WUR in Wageningen eens al hun onderzoeken, je zult geen 1 zinvolle, of langdurig onderzoek vinden bij deze kids.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=693929933980806&set=a.468695639837571.108816.402058139834655&type=1&theater

 • Ishtar

 • jordi 1455

  @Ishtar wie zich positief uitlaat over gentech wordt meteen voor corrupt aangezien en krijgt vee boehoe geroep over zich heen. Verder is gentech breed en als je dat verbied kun je geen medicijnen halen als ziek bent.

  Verder de onderzoeken van de WUR worden gesaboteerd en er zijn veel GL wetenschappers.

  maar dat komt niet in het zogenaamde politieke correcte denkwijze.

 • 1034942

  We mogen wel gentech-mais voeren en in ons consumptie-pakket verwerken, maar mogen het niet telen. Het wekt associaties met ons drugsbeleid.

 • PIETER123

  Drugs is net als drank het gaat over.Stuifmeel van gentech-mais gaat niet over.Als de film ''the future of food'' ziet dan is er een verband tussen allergie bij mensen en deze mais.Deze vrouw beland in het ziekenhuis omdat ''veevoer-mais ''was gebruikt.Dus onze koeien en en kinderen die de melk drinken zijn de junks.Gelukkig hebben mensen een keuze om bio te kunnen kopen gentech vrij als verplichting.

 • koeboertje

  Ik ben het met Zanden en funny girl eens !
  Waarom hebben we hier gentech mais nodig ??
  In Nederland geeft maisteelt toch weinig problemen , en zitten we nog niet onder de duim van grote zaadbedrijven en dat wil ik graag zo houden , baas op eigen akker!

  Wat de reaktie van pieter 123 betreft ,ik zal mijn koeien nooit iets voeren wat voor mijn kinderen en mijzelf schadelijk zou zijn als we het zelf zouden eten.

 • Tiny1946

  GM moet er komen wat mij betreft zo snel mogelijk resistent tegen ziekten en plagen en een plant telen die een meer opbrengst kan brengen Daar hebben we gebrek aan de toe nemende onnodige hoge kosten kunnen dan gecompenseerd worden.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.