Home

Nieuws

'50 procent kans Argentijnse deelname handelsdeal'

Brussel – Er is een kans van 50 procent dat Argentinië meedoet aan een handelsvoorstel van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur aan de EU. Dat heeft de voorzitter van de Braziliaanse confederatie voor landbouw en veehouderij (CNA), Katia Abreu, in een interview met Agra Europe in Brussel verklaard. Abreu denkt niet dat de andere lidstaten van Mercosur willen wachten op overeenstemming met Argentinië.

Een handelsdeal kan verstrekkende gevolgen hebben voor met name de veehouderij en vleesindustrie in Europa. De koepelorganisatie voor boeren en coöperaties Copa-Cogeca becijferde eerder dat een deal de landbouw in de EU 13 miljard euro kan kosten. De rundvleessector zou met 3 miljard tot de grootste verliezers behoren. Abreu bevestigt dat met name op landbouwgebied de EU zal moeten inleveren.
Argentinië zou bereid zijn tussen de 80 en 90 procent van de producten uit de EU in de toekomst het handelsblok tariefvrij binnen te laten. Brazilië, Uruguay en Paraguay zijn bereid verder te gaan. De positie van Venezuela is nog onduidelijk, maar het socialistisch geleide land staat bekend als criticus van het vrijhandelsdenken. Abreu benadrukte dat Argentinië in een later stadium zich alsnog kan aansluiten bij de deal, zonder nieuwe onderhandelingen.
Tegelijk zegt Abreu, die ook plaats neemt in de Federale senaat van Brazilië, dat president Dilma Rousseff er alles aan gelegen is Argentinië 'binnenboord' te houden. De volgende Mercosur-top vindt plaats op 7 maart in de hoofdstad van Venezuela, Caracas, waar gestemd zal worden over een voorstel aan de EU. Een top is al diverse keren uitgesteld. Rousseff verklaarde onlangs nog dat een deal extra belangrijk is omdat de EU ook onderhandelt met de EU. De vraag is of de top doorgaat wanneer demonstraties de straten van Caracas blijven vullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.