Home

Nieuws 3828 x bekeken 9 reacties

Nederlands varkensvlees in Rusland aangetroffen

Den Haag – De Russische veterinaire dienst heeft in een zeecontainer Nederlands varkensvlees gevonden. Dat bevestigt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Rusland accepteert sinds januari 2014 geen varkensvlees meer uit de EU.


"Eind oktober 2014 heeft de Russische veterinaire dienst de Europese Commissie geïnformeerd over de vondst van varkensvlees uit een aantal EU-lidstaten en een derde land in een 26-tal zeecontainers op schepen afkomstig uit een aantal Europese havens. De Europese Commissie heeft op haar beurt Nederland  hierover geïnformeerd", schrijft Dijksma. Het zou gaan om 360 ton varkensvlees uit Brazilië, Duitsland, Polen, Nederland en België, dat deels als champignons gelabeld zou zijn ingevoerd.

In een aantal containers heeft de Russische veterinaire dienst varkensvlees(producten) uit Nederland aangetroffen. Deze producten waren verborgen onder niet-veterinaire producten. Het vlees zat in originele dozen en was niet omgekat, laat Dijksma weten.

Uit verder onderzoek van de NVWA en de douane en navraag bij de betrokken bedrijven blijkt dat 25 van de 26 containers die Rusland noemt niet bestaan. "De containers zijn ook niet, zoals gebruikelijk, aangemeld voor een transportbeweging", schrijft Dijksma.

De Nederlandse bedrijven in kwestie hebben de betroffen partijen vlees niet aangeboden voor exportcertificering naar een ander derde land. De Nederlandse producenten hebben deze partijen verkocht aan verschillende Nederlandse en buitenlandse handelaren. "Volgens opgave van de handelaren hadden deze partijen een ander EU-land als bestemming, en gelden de regels van de interne markt. De partijen Nederlands vlees zijn niet vanuit een Nederlandse haven naar Rusland verscheept", schrijft Dijksma.

Uit gegevens van de NVWA blijkt dat er sinds eind januari geen certificaten voor export van varkensvlees naar Rusland heeft afgegeven. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren had vragen gesteld over de kwestie. Op de vraag of Dijksma bereid is om de Efsa intensiever te laten controleren, zegt Dijksma dat dit niet de taak van de Efsa is. Deze taak ligt bij lidstaten zelf.

Laatste reacties

 • Mozes

  Bij de volgende zending moeten ze het beter verbergen of omkatten.

 • Giels

  Mozes,

  Wat is dit voor een kansloze opmerking? Als je niks beters weet, schrijf eens een keer niks.

 • agratax2

  Is de boycot van voedsel richting Rusland onze beslissing? Ik dacht de meneer de president in moskou deze list heeft bedacht om ons te raken en daamee zijn eigen mensen tot veganisten te maken. Dat er Russen en ook West Europeanen zijn die deze boycot proberen te omzeilen om er beter van te worden kan ik begrijpen. De Rijke Russen zullen deze karbonades met plezier weg spoelen met Wodka en Franse Wijn.

 • landboer

  Giels: de pot verwijt de ketel...

 • l coumans

  ja agratax het geen verboden is lijkt dubbel zo lekker

 • joopi

  ik vind het vooral grappig dat 25 van de 26 containers niet bestaan en dat we er toch serieus over gaan hebben in nederland

 • Jan-Zonderland

  Ja maar die ene container was wel een hele grote Joopi want het ging om 360 ton vlees......................

 • somporn

  Werknemers & familie van de Russische veterinaire dienst zitten dus met hun allen aan de NL karbonades en varkenhazen,want van die 360 ton zal wel heel veel uit de container zijn gevallen en ach ja,weggooien is ook zonde!

 • verzekering

  Heel goed opgemerkt Giels
  Gek wordt je dagelijks van figuren als Mozes en Agratax
  Hebben die niet beter te doen.
  Overal hebben die lui wel een mening over

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.