Home

Nieuws 502 x bekeken

Louis Dreyfus geeft aandelen Biosev uit

São Paulo – Louis Dreyfus Commodities BV verkoopt voor 125 miljoen real (€39,2 miljoen) aan nieuwe aandelen Biosev aan de financiële arm van de Wereldbank, International Financing Corporation.

De transactie moet de Braziliaanse suikerverwerker door een financieel dal heen helpen, al lijken meer miljoenen nodig het bedrijf weer gezond te maken.
De Wereldbank betaalt een premie van 35 procent op de slotkoers van vorige week woensdag. Door de deal neemt het belang van Louis Dreyfus, een Frans-Nederlands agriconcern, af van bijna 77 tot 72 procent. Het bedrijf bracht Biosev in 2013 naar de beurs en zag haar belang tot 60 procent afnemen, om daarna haar percentage weer te vergroten tot 75 procent.
Biosev telt elf suikerfabrieken en een totale verwerkingscapaciteit van 36,4 miljoen ton per jaar. Het bedrijf concurreert met onder meer Tereos, Cosan en Odebrecht en onderscheidt zich door een breed assortiment. In het afgelopen kwartaal noteerde Biosev een verlies van €45,5 miljoen. Biosev legde één fabriek stil en bracht het aantal managers terug met 20 procent.
Het bedrijf hikt aan tegen een schuld van omgerekend €1,2 miljard, waarvan 69 procent in buitenlandse valuta. Dat komt slecht uit, want de real staat dit jaar steeds meer onder druk. De suikerprijs is tevens gedaald. Volgens de FAO-voedselprijsindex lag de prijs gemiddeld in november 8 procent lager dan een jaar eerder. Biosev verloor op de beurs bijna een kwart van haar waarde. De prijs lag in 2013 en 2014 aanzienlijk lager dan in 2010, 2011 en 2012.
De productie van suiker zal naar verwachting volgend jaar dalen, aldus brancheorganisatie Unica. In november lag het ingezaaide areaal 15 procent lager dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.