Home

Nieuws 2925 x bekeken 2 reacties

Eenvoudiger bouwen in 2015

Den Haag – Vanaf 1 januari kunnen particulieren en bedrijven die willen bouwen dit sneller en makkelijker doen. Dat verwacht het ministerie van Infrastructuur en Milieu als gevolg van wetswijzigingen die per 2015 van kracht worden.

Het bouwen van aanbouwen of uitbouwen en bijgebouwen of kleine bouwwerken achter een bestaand gebouw wordt op het gebied van bouwvergunningen eenvoudiger. Het vergunningsvrij uitbouwen van een hoofdgebouw mag tot 4 meter in plaats van de huidige 2,5 meter. Ook wordt het mogelijk om op het achtererf woonruimte voor bijvoorbeeld mantelzorg te maken. Daarnaast gaat vaker de korte procedure van acht weken in plaats van zes maanden gelden voor de vergunning om af te mogen wijken van een bestemmingsplan.

De certificaatplicht voor bovengrondse opslagtanks voor afgewerkte olie vervalt per 1 januari. Daarmee wordt afgewerkte olie voortaan behandeld als bodembedreigende vloeistof en niet langer als gevaarlijke stof. Veel bedrijven kunnen daardoor hun oude tanks blijven gebruiken, indien die voldoen aan de eisen om de bodem en het oppervlaktewater te beschermen. In het verleden werden er soms brandbare vloeistoffen (zoals benzine) door de afgewerkte olie gemengd waardoor het mengsel een gevaarlijke stof werd. Deze bijmenging is echter verboden. "Een installatie- en herkeuringscertificaat voor deze opslagtanks is daarom niet meer nodig", aldus het ministerie.

De regels voor dieseltanks worden tegelijkertijd wel aangescherpt. Op 1 januari 2015 wordt het verplicht om bij een dieseltank 
zowel een tank- als een installatiecertificaat te hebben. Vooral dat tweede bewijs is bij veel oudere tanks niet aanwezig. Dieseltanks die ouder zijn dan vijftien jaar moeten worden vervangen, jongere tanks kunnen na keuring alsnog in aanmerking komen voor het installatiecertificaat.

Laatste reacties

  • ikkethuis

    Tanks van 15 jaar mogen toch ook gekeurd worden, waarom zijn deze op voorhand al niet goed?

  • koestal

    Als je maar geen veestal wilt bouwen ,dit wordt juist heel moeilijk gemaakt !!

Of registreer je om te kunnen reageren.