Home

Nieuws

EU kijkt volgend jaar naar steun voor varkenssector

Brussel - De Europese Commissie wil pas begin volgend jaar bezien of het nodig is maatregelen te treffen in de varkenssector.

Dat heeft Europees landbouwcommissaris Phil Hogan gezegd tijdens de Europese landbouwraad. Op dit moment acht de Europese Commissie steun nog niet nodig.

Een aantal landen (België, Denemarken, Ierland, Frankrijk, Hongarije, Polen, Roemenië, Estland en Oostenrijk) heeft gevraagd de tijdelijke opslag voor varkensvlees open te stellen, om daarmee de markt te ontlasten. Op dit moment wil de Europese Commissie daar nog niet toe overgaan, ook omdat in de ogen van Hogan de situatie op dit moment niet alleen is toe te wijzen aan de Russische boycot van Europese landbouwproducten. "De overproductie in een aantal lidstaten  is ook verantwoordelijk voor deze situatie", aldus de Europese Commissie.

De export van varkensvlees naar Rusland ligt sinds februari van dit jaar stil als gevolg van een aantal gevallen van Afrikaanse varkenspest. Sinds augustus is de situatie op de varkensmarkt verergerd, als gevolg van de Russische boycot. De prijzen zijn fors lager - lager dan vorig jaar en ook lager dan het vijfjarig gemiddelde. En dus, zegt een aantal lidstaten, is er sprake van een kritische situatie, die moet worden opgelost, net zoals dat ook is gebeurd in de groente- en fruitsector en de zuivel.

De Copa-Cogeca zegt dat de Europese varkenshouders en hun organisaties in de kou staan. "Met het verlies aan de exportmarkten hebben we dringend hulp nodig bij het vinden van nieuwe markten en het wegnemen van onnodige handelsbarrières. Er moeten promotiecampagnes komen", zegt voorzitter Albert Jan Maat van Copa-Cogeca.

Of registreer je om te kunnen reageren.