Home

Nieuws

'COPD-studie geen reden aanscherping regels toelating'

Den Haag - Het kabinet ziet geen reden om extra onderzoek te doen naar de mogelijke relatie tussen de longziekte COPD bij boeren en tuinders en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de brief is een vraag van de Kamer over een promotieonderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Groningen.  In dat onderzoek werd een verband gelegd tussen blootstelling aan landbouwgif en de ziekte COPD.

De staatssecretaris heeft  het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden  (CTGB) naar het onderzoek laten kijken. RIVM  en CTGB stellen dat er lastig harde conclusies te trekken vallen uit het onderzoek, omdat de gegevens die  gebruikt zijn verouderd zijn. Veel van de middelen die in het onderzoek betrokken zijn, worden nu niet meer of anders gebruikt. Op dit moment is er geen reden de regels voor de toelating van middelen aan te passen, zegt Dijksma.

Of registreer je om te kunnen reageren.