Home

Nieuws 2893 x bekeken

Aangifte tegen meervalkweker wegens fraude

Helmond - Jan van Rijsingen, eigenaar van viskwekerij Aquacultuur Zuid-Oost Nederland uit Helmond, wordt beschuldigd van valsheid in geschrifte en subsidiefraude. Meervalkwekers die door het, in hun ogen, onterecht gebruik van subsidiegelden door Van Rijsingen failliet zijn gegaan, hebben bij de politie in Uden en Weert aangifte tegen hem gedaan. Ook tegen Van Rijsingen's adviseur, RSW Accountants en Belastingadviseurs, eveneens uit Helmond, is om dezelfde reden aangifte gedaan.

Volgens Coen Coumans, een van de failliete meervalkwekers en woordvoerder, is het heel goed mogelijk dat ook tegen Dienst Regelingen, als verantwoordelijke instantie voor de subsidies, aangifte gedaan zal worden. Dat er nu ook een strafrechtelijk traject wordt ingezet heeft te maken met de nieuwe advocaat die Coumans en zijn collega's in de arm hebben genomen
De zaak speelt al vele jaren. Nadat eind jaren negentig als gevolg van de varkenspest in Zuid-Nederland veel stallen leegkwamen, bedacht Van Rijsingen een innovatief plan om een deel van het agrarische leegstandsprobleem op te lossen: het kweken van tilapia, een tropische zoetwatervis. Voor zijn ambitieuze project kreeg Van Rijsingen in 2004 via de stichting Aquacultuur Zuid-Oost Nederland subsidie toegekend van ruim €3,2 miljoen. Daarvan kwam de helft uit het Europese potje voor de visserij, ruim €1,6 miljoen. Dat bedrag werd uitgekeerd via het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Toen de opbrengsten van de tilapiaverkoop tegenvielen, stapte Aquacultuur over op de kweek van Claresse, een 'nieuwe' vissoort volgens Van Rijsingen, maar volgens deskundigen een meerval. Het gevolg van de overstap op meerval was dat de ongesubsidieerde kwekers uit de markt werden gedrukt.
Ondertussen hebben de voormalig meervalkwekers ook een WOB-verzoek ingediend bij de provincie Noord-Brabant. Op die manier moet duidelijk worden hoeveel meerval daadwerkelijk door Aquacultuur gekweekt is.

Of registreer je om te kunnen reageren.