Home

Nieuws 7 reacties

'Welzijn dieren komt voor Franse boer op de eerste plaats'

Parijs – "Het welzijn van zijn of haar dieren komt voor de Franse boeren op de eerste plaats. Al jaren lang maken we op dit gebied onophoudelijk verdere verbeteringen en vooruitgang. Het wordt tijd dat we dat nu eens aan de buitenwereld gaan vertellen." Dat zegt Christiane Lambert, vice-voorzitter van de boerenkoepel FNSEA.

De Franse bond gaat actief de boer op om tegenwicht te bieden aan de dieren-, milieu- en andere organisaties die van de media steeds maar weer alle ruimte krijgen om te beweren hoe slecht het wel met het welzijn van de boerderijdieren is gesteld. Recent gebeurde dat weer bij de acties en het proces rond de Ferme des 1000 Vaches bij Abbeville. "Je ziet en hoort dan voortdurend actievoerders op de tv, maar een boer is vaak in geen velden of wegen te zien. Daar willen we verandering in brengen, ons verhaal moet op z'n minst ook gehoord worden." Want dat verhaal is goed, zegt de FNSEA.

"Als een dier niet gezond is of slecht wordt behandeld, dan lijdt iedereen daaronder, de veehouder voorop. La Fontaine had het al over het oog van de meester. Het welzijn van een dier is ook het welzijn van de boer", aldus Lambert tijdens een perspresentatie in Parijs waar ook veehouders met runderen, varkens, paarden en gevogelte acte de présence gaven om persoonlijk met het aanwezige mediavolk van gedachten te wisselen. Daarbij presenteerde de bond zelf ook een document waarin alles wat boeren doen op het gebied van dierenwelzijn wordt opgesomd en uitgelegd.

Volgens de FNSEA brengen veehouders meestal al snel verbeteringen aan die door onderzoekers op het gebied van dierenwelzijn worden gesuggereerd. Ook lopen velen vooruit op aangekondigde regelgeving. Zo voldoet de helft van de Franse eendenhouders al aan de eis van groepshuisvesting die pas in 2016 van kracht wordt. De aanwezige boeren stelden daarbij nadrukkelijk dat hun imago nogal eens onderuit wordt gehaald door juist die ene collega bij wie het mis gaat. Bovendien wordt de media verweten vaak bewust een verkeerd beeld te schetsen. "Waarom moeten we bij elk verhaal over de intensieve veehouderij nu weer een foto zien van een Amerikaanse megafarm?"

Laatste reacties

 • farmerbn

  Waarbij vermeld moet worden dat la france agricole en andere agrarische vakbladen erg pro-boer zijn. Zeker een voorbeeld voor boerderij die dat niet meer is.

 • Mozes

  Als ik dit zo lees is het in Frankrijk al niets anders dan in Nederland.

 • agratax2

  Mozes. De grote schreeuwers op deze aarde worden als eerste gehoord en als waarheid brengers aangemerkt. Het is net als met Helden die hoor je zelden en de grootste schreeuwers hebben de meeste angst.
  Hebben de schreeuwende en demonstrerende Dierenvrienden niet zelf boter op hun hoofd door hun Huisdieren 'gekleed' in dier onvriendelijke regenpakjes uit te laten na de hele dag op 10 hoog opgesloten te hebben gezeten en te laten dollen op het uitlaatveldje bezaaid met drollen?

 • RIOGRANDE

  samen sterk kom op POV

 • Henk j

  Hier ligt ook veel werk voor het blad Boerderij en onze LTO

 • j.verstraten1

  We organiseren open dagen, doet FCDF ook, AH begint daar ook voorzichtig mee maar wat je ook doet ( en moet doen!) je moet er ook tegen kunnen dat principiële tegenstanders van dierhouderij altijd een stok vinden om mee te slaan. Omdat je altijd wel beelden voor de dag kunt toveren, al dan niet gemanipuleerd, desnoods uit verweggistan, om anti gevoelens aan te wakkeren. Daarbij ben je als ondernemer trots op 30 grootgebrachte biggen per zeug, of 10.000 kg melk van een koe dan wordt toch het beeld neergezet dat je die koe en zeug uitmelkt.

 • ed12345

  Voorop gesteld dat in de media het nu eenmaal zo is dat een krant die verteld dat het overal lief en aardig is niet verkocht wordt.Als de journalistiek een ongerijmde situatie in een bevolkingsgroep,instelling of bedrijf in het licht zet, zijn helaas
  (te)veel mensen genijgt aan te nemen dat zoiets de algemeen geldende situatie is voor de bedoelde groep.Het is helaas nog steeds veel intresanter kwaad van iemand te vertellen dan goeds

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.