Home

Nieuws 435 x bekeken

Prijsdruk en wisselkoers raken DSM

Heerlen – DSM heeft het derde kwartaal door prijsdruk bij de voedingstak en de sterke euro de winst en omzet zien teruglopen.

De Limburgse onderneming blijft echter geloven dat de financiële doelen voor dit jaar haalbaar zijn. Van splitsing van het bedrijf, zoals een activistische aandeelhouder wil, is wat topman Feike Sijbesma betreft geen sprake.

DSM zag het derde kwartaal de omzet met 1 procent dalen tot €2,3 miljard. De nettowinst daalde van €117 naar €93 miljoen.  De omzet met voedingsproducten nam 2 procent toe tot €1 miljard, wat volledig is toe te schrijven aan een groter volume. In de eerste 9 maanden loopt de voedingstak qua omzet 1 procent voor op 2014.

De voedingsdivisie zag de operationele winst met 7 procent dalen tot €225 miljoen. De grootste problemen zitten bij de afzet van producten voor menselijke consumptie, zoals enzymen die in door voedingsmiddelenconcerns worden gebruikt, en vitaminen. De verkopen van diervoeding zoals premixen en speciaalvoer zijn 4 procent toegenomen tot €527.

DSM produceert naar verhouding veel in Europa en verkoopt relatief veel buiten de Eurozone. Daarom is de onderneming kwetsbaar voor valuta-effecten. Nadelige wisselkoersschommelingen drukten in voorgaande kwartalen 2 tot 4 procent op de resultaten. Nu is dat minder, maar verdwenen is het effect ook niet.

Het Amerikaanse hedgefonds Third Point nam eerder dit jaar een belang in DSM. Fondsmanager Daniel Loeb dringt volgens Amerikaanse media op een opsplitsing van het concern. Aan zo'n scenario wordt volgens Sijbesma niet gewerkt. Hij wilde geen commentaar geven op gesprekken die het bedrijf voert met aandeelhouders. Evenmin spreekt Sijbesma over eventuele interesse voerconcern Nutreco te kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.