Home

Nieuws 4 reacties

Minder winst en omzet John Deere

Moline – John Deere heeft het vierde kwartaal van haar gebroken boekjaar een omzet geboekt van $ 8,9 miljard dollar (€7,1 miljard), 5 procent minder dan een jaar eerder.

De machinebouwer zag de winst 20 procent dalen tot omgerekend € 518 miljoen. Voor volgend jaar verwacht het Amerikaanse bedrijf verder inzakkende winsten.
Over geheel 2014 komen omzet en winst uit op omgerekend €28,7 en €3,16 miljard. Het betreft dalingen van respectievelijk 5 procent en 11 procent. In 2014 zijn vooral verkopen van landbouwmachines gedaald. De kleinere divisie die machines maakt voor de bouw en bosbouw zag de verkopen nog wel toenemen.
De verkoop van landbouwmachines is volgens topman Sam Allen vooral gedaald omdat boeren minder te besteden hebben. De maisprijs is sinds haar top in 2012 met zo'n 50 procent gedaald. In het geval van soja is de prijs circa 40 procent afgenomen. Het gemiddelde inkomen van boeren in de VS daalt dit jaar volgens prognoses met circa 14 procent.
Allen zegt dat de grootste klap valt bij de zwaarste trekkers, waar voor John Deere vaak ook de meeste marge op zit. Voor het komende boekjaar verwacht het groengele merk dat verkopen het sterkst zullen dalen in Noord-Amerika, en wel met 25 tot 30 procent. In Zuid-Amerika wordt juist meer verkocht.
In de EU wordt een betrekkelijk milde daling van 10 procent verwacht, vooral doordat een gemiddeld lagere melkprijs de vraag uit de melkveehouderij remt. Topman Allen verwacht dat John Deere in 2016 niettemin winstgevend zal blijven. John Deere zette in augustus een fors kostenbesparingsprogramma in, waarbij meer dan 1000 banen verdwijnen.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Ik kom net van het halen van een simpel onderdeel voor de JD dat geeft een opgelicht gevoel.

 • farmerbn

  Als je eenmaal een machine of trekker hebt gekocht ,ben je daarna overgeleverd aan de fabrikant. Ze beginnen je meteen uit te melken omdat ze menen dat mensen die nieuw rijden goedkoper uit moeten zijn dan mensen die blijven doorrijden. Doorrijders brengen te weinig op tenzij je die uitmelkt bij de aankoop, van onderdelen. De overheid vindt het prima dus doet er niets aan. Eigenlijk zou de overheid zijn burgers moeten beschermen en een wet maken die verbied dat alle onderdelen los niet méér mogen kosten als de machine of trekker in zijn geheel.

 • alco1

  Farmer. Ergens moet de fabrikant zijn bestaansrecht uit halen. Als de overheid moet beschermen tegen hoge kosten voor onderdelen, wordt de aanschaf duurder.
  Zo zijn er al zoveel wetten wat alleen maar controleurs oplevert.
  Niet mee bemoeien dus en de markt gewoon zijn werk laten doen, zolang er nog genoeg concurrentie is.

 • frankies

  farmer bn kletst, moet je daar alle dingen die je nodig hebt ook bij rekenen, b,v, auto's? was mach., droger, ..................
  De overheid.....kun je een v.b. noemen waar je nooit op aan kunt?
  Liever met JD te maken dan met Den Haag..........

Of registreer je om te kunnen reageren.