Home

Nieuws

LTO tegen korting EU-landbouwbudget

Den Haag – LTO Nederland wil geen korting op het EU-landbouwbudget en overheveling van superheffingsgeld naar de algemene EU-middelen. De boerenorganisatie heeft daarover een brief gestuurd aan minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën).

De Europese landbouwbegroting voor 2015 staat op de agenda van de bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën op vrijdag 14 november. De voorgenomen korting komt neer op een bedrag van €448 miljoen.
De Europese Commissie heeft voorgesteld dat boeren en tuinders zelf de crisismaatregelen betalen die zijn genomen in verband met de Russische boycot van land- en tuinbouwproducten volgens LTO. Verder wil de Commissie ook de inkomsten uit de superheffing verschuiven naar de algemene middelen van de EU. Dat stuit op verzet van LTO en de Europese boerenkoepel Copa Cogeca.
Eerder deze week vroegen een groot aantal landbouwministers al aan de Commissie om niet te korten op het budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in een brief aan de raad van ministers van Financiën. De oproep van 21 landbouwministers was een initiatief van Frankrijk. Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden hebben de brief echter niet ondertekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.