Home

Nieuws

Kritiek op EU-verordening biologische landbouw

Brussel - In verschillende Europese lidstaten is forse kritiek op de voorgestelde regels voor de biologische landbouw.

Nederland heeft samen met Duitsland, Frankrijk, België en Oostenrijk aangedrongen op flexibiliteit. Nederland wil bij voorbeeld de mogelijkheid behouden dat op een bedrijf zowel een gangbare als een biologische tak bestaat.

De vier landen zijn niet de enigen die kritiek hebben op de voorstellen van de Europese Commissie.  Ook een grote groep voormalige Oostbloklanden vindt dat onvoldoende rekening gehouden wordt met hun biologische boeren. Hongarije, Slowakije, Tsjechië, Polen, Bulgarije, Roemenië en Slovenië hebben in een verklaring aan zowel de Europese Commissie als het parlement en de raad de oproep gedaan meer met hun belangen rekening te houden.

Nederland is tegen een abrupte afschaffing van bestaande uitzonderingen voor biologische boeren. Evenmin wil Nederland dat de Europese Commissie te gedetailleerd kan bepalen wat  kan en wat niet kan. Bij de controle op de naleving van de regels moet slim toezicht worden toegepast, waarbij  vooral gelet wordt op groepen en sectoren waar de risico's op overtreding het grootst zijn.

De Europese landbouwministers praten volgende week over de plannen voor een nieuwe verordening voor de biologische landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.