Home

Nieuws

Kamp matigt subsidie vervanging molens

Den Haag - De subsidieregeling voor duurzame energie (SDE) wordt zo aangepast dat vervanging van windmolens door nieuwe molens van hetzelfde type minder aantrekkelijk wordt. Dat heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp aan de Tweede Kamer laten weten.

De minister kondigt aan dat de SDE+-regeling volgend jaar wordt veranderd om te voorkomen dat vervanging van bestaande windturbines financieel aantrekkelijker is dan het bouwen van nieuwe turbines. Nu is vervangen aantrekkelijker dan het bouwen van nieuwe, omdat bij een gelijke subsidie minder kosten hoeven te worden gemaakt, onder meer voor de infrastructuur.

De kwestie is aan het rollen gekomen doordat  de provincie Flevoland zag dat bestaande windmolenlocaties van nieuwe molens (van hetzelfde type en met hetzelfde vermogen) werden voorzien en dat daarbij gebruik werd gemaakt van de SDE-subsidie.  Die handelwijze doorkruist de plannen om de bouw van windmolens gestructureerd aan te pakken, onder meer door molens te saneren en te vervangen door exemplaren met een hoger rendement.

De minister zegt dat vervanging van oude molens door molens van het zelfde type en hetzelfde vermogen in de praktijk toch een verbetering kan opleveren, omdat nieuwe molens een hoger rendement hebben en een betere prestatie. De toename van de energieproductie  kan daardoor 5 tot 10 procent bedragen. De minister kan niet voorkomen dat exploitanten van de molens gebruik maken van de regeling, ook al zijn de molens nog niet geheel afgeschreven.

Uit een inventarisatie van de minister gaat het om  in totaal 34 windmolenprojecten. De oudste vervangen turbine dateert uit 1996, de jongste uit 2007. Gemiddeld zijn turbines  bij het aanvragen van de subsidie bijna elf jaar in gebruik.

De provincie Flevoland heeft inmiddels een noodverordening ingesteld die moet voorkomen dat ondernemers gebruik maken van de mogelijkheid om bestaande molens met subsidie te vervangen door een nieuwe. De verordening is vorige week van kracht geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.