Home

Nieuws 1 reactie

Geen GMO-labeling VS, wel moratorium Hawaii

Denver – In de VS zijn voorstellen voor verplichte labeling van genetisch gemodificeerde voeding in zowel de staat Colorado als Oregon weggestemd. Het is een belangrijke overwinning voor het grote deel van de agribusiness dat tegen labeling is, waaronder PepsiCo, Monsanto en Kraft. Elders boekten GMO-critici wel een kleine overwinning: in Hawaii stemde het nietige Maui County voor een moratorium op GMO-productie.

In Colorado is 'Proposition 105' weggestemd door 70 procent van de kiezers. Overwegend grote concerns besteedden circa $12 miljoen aan de lobby tegen verplichte labeling, omdat volgens hen labels onterecht kunnen worden opgevat als waarschuwing tegen iets dat in potentie niet goed is. Supermarktketen Whole Foods, dat zichzelf als bijzonder duurzame aanbieder kwalificeert, stelde zich juist achter het voorstel tot labeling.
In Oregon was 'Measure 92' vrijwel identiek aan het voorstel in Colorado. 'Big Ag' gaf hier volgens NGO's circa $16 miljoen uit aan de lobby tegen labeling. De voorstanders slaagden er echter beter in geld voor de campagne voor labeling te verzamelen en slechts net iets meer dan de helft van de stemmers stemde tegen. De staat is de grootste producent van onder meer hazelnoten, sparren en allerlei bessen.
Daarmee blijft de VS helemaal vrij van verplichte GMO-labels. Transgene teelt wordt evenwel tijdelijk verbannen op Maui County, dat bestaat uit twee onbewoonde eilandjes en een eiland met ruim 150.000 inwoners. In Maui County worden perziken, suikerbieten en koffie geteeld. Net voldoende inwoners stemden voor een moratorium, dat in principe geldt totdat nieuw wetenschappelijk bewijs de GMO-teelt definitief veilig verklaart.
Een boer die in Maui nog GMO zal telen, krijgt hiervoor een boete van $50.000 per dag.

Eén reactie

  • bbuizer

    Dan ook maar geen TTIP lijkt me. Je weet anders niet wat je binnenhaalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.