AlgemeenNieuws

Fresco: mensen denken in nul-risico

Wageningen – Bij het publiek leeft de perceptie dat transparantie in de voedselketen ontbreekt.

Daar komt bij dat mensen veel denken in nul-risico, althans waar het risico’s betreft waar ze zelf weinig of geen invloed op hebben. Dat zei bestuursvoorzitter Louise Fresco van Wageningen UR tijdens het Agri & Food Topdebat dat Boerderij en Wageningen UR organiseerden.

Ingaand op voedselcrisis zei Fresco dat vertrouwen te voet komt en tegenwoordig niet meer te paard vertrekt, “maar misschien wel met een snelle bolide.” Volgens Fresco hoeft het voedselveiligheidsvraagstuk an sich niet te liggen in de geografische verknooptheid binnen de voedselketen, of de omvang van bedrijven, maar het snel reageren op prijs en het werken met anoniem product.

Globalisering maakt consumenten volgens de oud-bestuurder van de FAO niettemin onzeker. Het leidt tot een tendens dat mensen lokaal en kleinschalig geproduceerde voeding willen. Ze benadrukt het belang van mondiale handelsstromen. “We gaan de wereld niet voeden met alleen kleinschalige en lokale productie. Maar ook niet alleen met grootschalig en mondiaal.”

Ze benadrukte dat in Nederland een weliswaar niet perfect maar in internationaal perspectief erg goed functionerend systeem hebben om kwaliteit en voedselveiligheid te garanderen. Het creëren van een gewetensvolle keten is volgens haar bij uitstek een internationale kwestie. De handelsstromen zijn groot waardoor Nederland vraagstukken niet alleen op kan lossen.

Ze vindt dat partijen loyaliteit in de keten moeten bevorderen; dus meer langdurige relaties moeten nastreven waardoor de grip op de keten toeneemt.

Beheer
WP Admin