Home

Nieuws 667 x bekeken 1 reactie

'Zakenleven niet beter geïnformeerd over TTIP dan Europees Parlement'

Rotterdam – De Europese Commissie deelt geen stukken over TTIP, een voorgenomen handelsverdrag tussen EU en VS, met consultants van het zakenleven. Dat zegt eurocommissaris Karel De Gucht tijdens een zogeheten expertbijeenkomst in Rotterdam. De geprikkeld ogende Vlaming wees Europarlementariër Anne-Marie Mineur van de SP erop dat het Europees Parlement 'niet gemaakt is voor onderhandelingen'.

De Gucht ontkende op hoge toon dat vertegenwoordigers van het zakenleven in de EU inzage krijgen in onderhandelingsstukken en het Europees Parlement niet. Volgens De Gucht doet het zakenleven zelf onderzoek naar de mogelijke impact van TTIP en probeert ze haar standpunten te gelde te maken. Maar daarin verschilt hun invloed niet met die van andere belanghebbenden, aldus De Gucht.
Mineur zei dat de volksvertegenwoordiging bij 'zo'n ingrijpend verdrag' beter geïnformeerd moet worden. De Gucht zei dat de geheimhouding van onderhandelingsstukken is afgesproken met het Europees Parlement. In de visie van De Gucht is het Parlement bedoeld om het eindproduct van onderhandelingen te beoordelen en het oordeel om te zetten in een stem voor of tegen.
De Gucht toonde zich geprikkeld en verweet Europarlementariërs 'latent anti-Amerikanisme'. Bij andere onderhandelingen, zoals met Canada en Zuid-Korea, was het proces hetzelfde maar bleef kritiek uit.
De Gucht vroeg zich hardop af hoe Mineur lid kan zijn van een handelscommissie van het Europees Parlement terwijl hij haar nooit ontmoet heeft. Hij verweet haar tevens niet goed geïnformeerd te zijn en adviseerde haar zich beter te verdiepen in de historische achtergronden van het handelsverdrag.

Eén reactie

  • JanWillemNatuur

    Wat hebben de onderhandelaars eigenlijk te verbergen. Waarom zo geheimzinnig?

Of registreer je om te kunnen reageren.