Home

Nieuws

Voedselprijzen naar laagste niveau sinds 2010

Rome – Wereldwijde voedselprijzen zijn met name door de vooruitzichten op grote oogsten in september voor de zesde maand op rij gedaald. Dat blijkt uit de voedselprijsindex van de Wereldvoedselorganisatie van de VN, de FAO. De voedselprijsindex staat nu op het laagste niveau sinds augustus 2010 en 6 procent lager dan een jaar geleden.

Volgens de FAO is het voor het eerst sinds eind jaren '90 dat prijzen voor belangrijke voedingsmiddelen voor zo'n lange periode daalden. De FAO verhoogde haar graanoogstverwachting met 65 miljoen ton en voor tarwe specifiek met 11,5 miljoen ton. Gewasprijzen worden ook beïnvloed door de toename van de waarde van de dollar ten opzichte van veel munteenheden.
De prijsdalingen worden breed gevoeld. In september bleef alleen de vleesprijs nagenoeg gelijk. De FAO wijst erop dat prijzen in historisch perspectief hoog liggen en dat de stabilisering van de prijs wijst dat een piek is bereikt. De prijs voor rundvlees bleef stevig, vooral door hoge exportprijzen in Australië, terwijl varkensvlees wat goedkoper werd.
Volgens de FAO herstelde de productie in diverse landen waar PED heerste. Tegelijk leidt de sluiting van de Russische markt tot veel onzekerheid. De grootste prijsdalingen waren zichtbaar bij zuivel en suiker. In beide gevallen daalde de index met zo'n 6,5 procent. Bij zuivel speelt een grote beschikbaarheid van exportpoeder in Oceanië en de Russische boycot een rol.
De suikerprijsindex daalde door de verwachting dat de wereldwijde productie in het seizoen 2014/2015 groter zal zijn dan de consumptie. Daardoor tikte de index het laagste niveau aan sinds januari. Elders daalde de prijs voor plantaardige oliën beperkt, vooral doordat palmolienoteringen dichtbij het laagste niveau sinds vijf jaar staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.