Home

Nieuws 4 reacties

Thieme wil opheldering over investeringen pensioenfondsen stallen

Den Haag – Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) roept de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën op om te stoppen met het investeren in buitenlandse veehouderijen.

Volgens Thieme is het ambtenarenpensioenfonds ABP aandeelhouder van de grootschalige veehouderijen BRF in Brazilië en Charoen Pokhand die vestigingen heeft in Thailand en China. Thieme heeft Kamervragen gesteld.  Uit onderzoek van economisch onderzoeksbureau Profundo blijkt volgens Thieme dat Nederlandse financiële instellingen investeren in megastallen. Hieruit zou ook blijken dat ambtenaren indirect via pensioenfondsen investeren in legbatterijen en megastallen, die in Nederland verboden of ongewenst zijn.

Thieme vraagt aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën wat ze er van vinden dat het pensioenfonds investeert in legbatterijen die in Nederland verboden zijn. Ze roept de ministers op om actie te ondernemen door het pensioenfonds te vragen hiermee te stoppen of door een ander pensioenfonds te kiezen voor ambtenaren.

Laatste reacties

 • alco1

  In feite zegt ze met terugwerkende kracht zelf meer premie te willen betalen.

 • pinkeltje

  Het zal er op neer komen dat bedrijven in het buitenland werken volgens de regels die daar gelden. Wanneer we bezwaar hebben tegen de werkwijze in het buitenland dan lijkt het me goed te verdedigen dat we die producten niet importeren, maar dat is weer wat anders dan dat je in het buitenland niet betrokken zou mogen zijn bij een bedrijf dat werkt volgens de lokale wetten en regels. PVVD zal dan wel van mening zijn dat die werken volgens regels die onze normen en waarden nog niet in de verste verte benaderen dus dan komt de vraag hoe ver het moet gaan voor wij als postzegeltje Nederland anderen moeten trachten te dwingen te werken volgens onze normen.

 • agratax2

  Het is niet de overheid die investeerd in buitenlandse veehouderij, maar de investeerder en dat zou een pensioenfonds kunnen zijn. Thieme wil van het pensioen af, eerst verbieden te investeren in wapenindustrie en nu verbieden in dierhouderij. Beide investeringen die een zeker en hoog rendement kunnen opleveren door de jaren heen. Hoe zakelijk kun je zijn als politica. Mevr. Thiem wil graag een luxe leven leiden, maar wel op kosten van de (eenvoudige) burger en zonder haar ideaal geweld aan te doen.

 • Mozes

  Vooral voor een pensioenfonds is investeren in de agrarische sector aantrekkelijk omdat deze weinig conjunctuurgevoelig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.