Home

Nieuws 9 reacties

Samsom: niet halen energiedoelen onacceptabel

Den Haag - PvdA-leider Diederik Samsom vindt het onacceptabel dat de doelen uit het energieakkoord niet gehaald dreigen te worden. Op de website van zijn partij spreekt hij zondag van zeer zorgelijk nieuws.

Hij roept het kabinet op met aanvullende voorstellen te komen, bijvoorbeeld voor meer energiebesparing in huizen en kantoren of meer investeringen in aardwarmte of windenergie. Dat levert extra banen op en maakt ons snel minder afhankelijk van andere landen, stelt de PvdA-leider.

Uit een uitgelekt rapport van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Ruimtelijk Planbureau blijkt dat de doelstelling uit het energieakkoord om in 2020 14 procent van de energie duurzaam op te wekken onhaalbaar is. Het energieakkoord bevat afspraken tussen kabinet, vakbonden en werkgevers en milieubeweging.

Samsom noemt de doelen uit het energieakkoord het absolute minimum. ,,We zijn begonnen aan deze coalitie met grote verwachtingen. We zullen het kabinet houden aan het waarmaken ervan.''

Minister Henk Kamp van Economische Zaken moet volgens Samsom volgende week laten zien hoe hij de doelen alsnog wil waarmaken. Kamp (VVD) wilde vrijdag nog niet reageren op de uitkomsten van het rapport.

Laatste reacties

 • zon

  Dat zijn doelstellingen, nog niet eens wetten.
  Laat hij zich eerder eens druk maken bij Kamp over de wet over verbod legbatterij.
  Dat is een oude wet die nog niet eens nagekomen wordt.

 • Zuperboer

  Zowel het (eenzijdige dus schandalige)verbod op de legbatterij als het gekrakeel rond de energievoorziening en zelfs zwarte piet zijn voorbeelden van het zwalkende beleid van de huidige bewindslieden. Dat zit niet in partijen of poppetjes, maar in het algehele gebrek aan daadkracht en sterke politieke leiders. In tijden van crisis is het belangrijker om het begrotingstekort en de normen en waarden duidelijk in het vizier te hebben. Het voortdurend eenzijdig aanvallen van dierhoudende zelfstandigen met een stortvloed van wetten en regels o.i.v. WD en PVDD is in en in triest en zet Nederlandse ondernemers op achterstand t.o.v. overige Europese concullega's. Wie staat op en neemt het op voor de Voedselvoorziening van morgen.

 • agratax2

  Het halen van het milieu doel is belangrijker dan het bereiken van een -duurzame- economie. Het is dus belangrijker om in een schoon milieu te sterven (economisch) dan in leven te blijven in een minder vies milieu. Alle moeite die we doen om de milieu doelen te halen zullen dat ene doel -Klimaat van voor 1950- terug halen nooit waar maken. Het klimaat verandert en dat is in middels een autonoom proces geworden als het al niet een natuurlijk proces is waar de mens part nog deel aan heeft. Het opsoeperen van onze grondstoffen is een ander proces, daar heeft het klimaat niets mee te maken, dat is onze hebberigheid.

 • Martin Oldenhof

  Volgens mij heeft de agrarische sector hierin een goed voortouw. Hoeveel zonnepanelen en warmte terugwininstallaties zijn er wel niet. Laat het kabinet samen met het bedrijfsleven eens kijken naar de agrarische sector en daar wat van leren.

 • somporn

  Agratax1 for president.
  Man met wijsheid en visie!

 • veldzicht

  Al zet je heel Nederland en de Noordzee vol met windmolens dan nog heb je maar 20% van de stroom voorziening, laat staan dat je gas hebt voor verwarming en benzine en diesel voor vervoer en transport,
  kortom nog net zo afhankelijk van Rusland en het Middenoosten als nu.
  alleen ben 5 a 7 miljard euro armer met windmolens.onbegrijpelijk dat de
  regering nog niet eens wil kijken naar de mogelijk heden van kernenergie,
  bang de milieu beweging en linkse partijen tegen zich te krijgen?

 • alco1

  Nieuwe inzichten die gestelde doeleinden in een ander daglicht stellen wordt schijnbaar geen rekening mee gehouden.
  Nee het doel moet overeind blijven.
  Net als heel veel andere wetten zoals de mestwet kunnen door nieuwe kennis niet veranderen, want dat betekend gezichtsverlies.

 • joohoo

  Windmolens die teveel CO2 uitstootten en daarom een MER onderzoek? Zonepanelen die de geluidsnorm overschrijden en daarom een akoestisch onderzoek? Den haag radicaliseert , niet in de volksbuurt maar op het binnenhof.

 • gjcamps

  Begin als regering maar alvast alle schaligas boringen en het winnen ervan te verbieden per wet. Schept duidelijkheid en zal in de toekomst ook veel CO2 emmissie voorkomen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.