Home

Nieuws 15 reactieslaatste update:26 okt 2014

Kamp bekijkt problemen zonne-energieprojecten

Den Haag - Minister van Economische Zaken Henk Kamp zegt dat hij samen met de initiatiefnemers van lokale zonne-energieprojecten bekijkt welke problemen bij de uitvoering ervan moeten worden opgelost. Daarbij zijn volgens de bewindsman ook de btw-regels in beeld.

Hij stelde dat zaterdagavond naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma EenVandaag. Dat meldde dat tal van projecten waarin buurtbewoners samen zonne-energie opwekken, onder druk staan. Een btw-voordeel dat dit soort initiatieven aantrekkelijk moet maken, blijkt door de Belastingdienst niet te worden afgegeven.

Daardoor dreigen deze projecten niet meer rendabel te worden en te stranden. In het vorig jaar afgesloten Energieakkoord is afgesproken dat in 2020 een miljoen mensen gebruik moeten maken van duurzaam opgewekte energie.

Om dat doel te halen, voerde het kabinet onder meer de 'postcoderoosregeling' in. Buurtbewoners uit hetzelfde postcodegebied die zelf geen geschikt dak hebben, kunnen samen in zonnepanelen investeren. Alle deelnemers krijgen korting op de energiebelasting. De zonnepanelen komen dan vaak op daken van scholen of buurthuizen.

Regeringspartij PvdA en oppositiepartij ChristenUnie reageerden teleurgesteld op de problemen met de projecten. Kamp liet daarop weten dat hij al langere tijd met de initiatiefnemers in overleg is over de uitvoering van de nieuwe regeling en gezamenlijk bekijkt welke belemmeringen weggenomen zouden moeten worden en welke knelpunten moeten worden opgelost.

Volgens PvdA-Kamerlid Jan Vos is de regeling veel te ingewikkeld. Kamp moet daar volgens hem iets aan doen en er ook voor zorgen dat de deelnemers in een redelijke termijn de investering kunnen terugverdienen. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber is het niet uit te leggen dat energiecoöperaties belasting moeten betalen over hun installaties en energie die zij leveren. ,,Met deze maatregel is het niet meer rendabel om in coöperatief verband duurzame energie op te wekken.'' Het CDA pleitte er eerder al voor de 'postcoderoosregeling' af te schaffen, omdat dat te veel administratie oplevert voor te weinig effect.

Laatste reacties

 • HJ O R

  Hoe eerder die hele onzin stopt hoe beter, rendabel word het nooit.

 • agratax2

  De fiscus heeft weer een co-op vorm gevonden om uit te melken. Tachtig jaar geleden werden co-ops van boeren die gezamenlijk machines exploiteren voor eigen gebruik geconfronteerd met Vennootschapsbelasting toen bleek dat ze bijklusten bij niet leden en daarmee hun eigen kostprijs drukten. Ookal werden deze klanten lid de Vennootschapsbelasting bleef van toepassing zogauw er winst werd geboekt met als doel uitbreiden van de activiteiten zonder de boerenbeurzen te trekken. Nu zijn dus de zelf energie opwekkende burgers aan beurt. Al is de burger nog zo snel de fiscus achter haalt hen wel.

 • Ishtar

  Dit is een staaltje politiek, met als doel de macht te houden bij de grote bedrijven, en in dit geval energie bedrijven.
  Immers wat als kleine collectieven zelf stroom op gaan wekken.....
  Toen Verhagen minister was, jaja, die oprechte cda'er, heeft ie zich expliciet uitgesproken tegen kleine energie collectieven, cq zelfstandig stroom maken of terugleveren aan het net, cq belasting voordelen.
  Kiijk naar Essent of naar andere enrgie bedrijven, dit is de lobby club van de cda.
  Minister Kamp zal niets doen, behalve gaan foffie drinken met de CDA en laten zoals het is.

 • Barneveldsei

  Zonnepanelen zijn nu al rendabeler dan rente die de bank uitkeert.
  Dit kunnen de burgers ook zonder de belasting voordeel, alleen dan duurt het 9 jaar voordat je de investering terug heb verdiend ipv 7 jaar.

 • pinkeltje

  Het is in ieder geval niet de bedoeling dat je goedkoop over energie zou kunnen beschikken. Mocht je toch iets bedenken waardoor energie goedkoop zou zijn op te wekken dan bedenkt de overheid wel een regeling waardoor de lol er vanzelf weer af gaat. Wat dat betreft heb ik helaas geen illusies. En dat de overheid een onbetrouwbare partner is. Dat wisten we ook al langer. Dat gaat voorlopig ook niet veranderen. Het geld moet er komen, linksom of rechtsom!

 • Sylke

  met dank aan de lobbyisten van de energie reuzen!!

 • alco1

  Kan nu niemand echt nadenken. We hebben het al zo vaak gezegd. Alleen door subsidies en belasting voordelen kan het uit voor de gebruiker.
  BV Nederland kan de subsidie verstrekking en belasting inkomsten derving niet meer trekken.

 • Momfer

  @alco , dat geld ook voor bijna alle agrarische activiteiten.

 • agratax2

  Ishstar. Ik durf niet te zeggen dat het om de macht gaat van de energie bedrijven. Ik zelf opwekken van energie met een eigen installatie en gratis grondstof (zon) kost de overheid een vermogen aan BTW en energie heffing. Je kunt geen BTW rekenen op een product dat geen toegevoegde waarde kent (er is immers geen openbare transportleidng nodig als je je eigen stroom opwekt en opslaat). He overheid heeft dus als middel een belasting op / heffing op het hebben van Zonnepanelen in welke vorm dan ook. Anders gezegd 'De zon gaat in de toekomst niet meer Grartis op'. De zon zal als energie drager worden belast.

 • vink

  Kun je op wachten. Zodra te veel burgers en bedrijven zelf hun energie
  op gaan wekken schijnt de zon niet meer gratis.

 • alco1

  Ergens subsidie voor geven ten gunste van ontwikkeling is een goede zaak. Eigen zonne-energie opwekken kan als Staat ook wel rendabel gemaakt worden, maar dan moeten collectoren in eigen land gemaakt worden. Door de werkgelegenheid komt het 'Geïnvesteerde' bedrag wel terug. Maar alles wordt verkwanseld. En dan is steenkool invoeren voor opwekking van energie nog goedkoper als al die invoer van collectoren uit China.
  @ cookie. Bovenstaande gaat niet op voor het punt wat jij noemt. Die agrarische activiteiten doen wij wel zelf. Daarbij is het saldo van invoer producten en uitvoer is zeer positief en tel daarbij ook nog eens de werkgelegenheid.

 • henk 60

  Hebben jullie wel eens gerekend aan zonne energie opgewekt voor eigen gebruik dus niet terugleveren. Ik wel en ik kan jullie melden dat het erg vlug uit kan sneller dan een trekker of welk ander werktuig dan ook.

 • agratax2

  alco1 Werkgelegenheid in de landbouw is er genoeg. Helaas is het geen werkgelegenheid voor de 'geleerde' Nederlander. Deze werkplekken worden ingevuld door import werknemers al dan niet gestudeerd. Zij willen geld verdienen voor thuis en of het dan vies of schoon is maakt hen niet uit. Nee zonder deze import van arbeid, zou de landbouw en voedselindustrie nog meer geld opbrengen voor de Nederlandse kas.

 • alco1

  @ Agratax. Ja, dat is ook zinloos geld wat eruit vliegt.
  @henk. Ik denk dat je het artikel niet snapt. Het gaat namelijk niet over of het uit kan voor ons eigen, want daar zijn we het over eens. Het gaat over of subsidies, verstrekt door de Staat wel uit kan.

 • j.verstraten1

  Het gaat zelfs ook niet over 'echte' subsidies. Het gaat erom dat ipv zonnepanelen op je eigen dat je deze ergens anders neerlegt. Het is alleen lastig om vervolgens de energie van je eigen zonnepanelen op dat andere dak naar jezelf terug te brengen, je kunt niet simpelweg een kabeltje trekken. Daarom wordt dit 'verrekend'. Dus de stroom wordt elders op het net geleverd, en jij krijgt een vermindering op je nota. Nu brengt de fiscus echter btw in rekening over die opgewekte stroom, terwijl als je die op je eigen dak had opgewekt je daar ook geen btw over zou hoeven te betalen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.