Home

Nieuws 2597 x bekeken 7 reacties

Monsanto: minder omzet, meer winst

St. Louis – Monsanto heeft in boekjaar 2014 een omzet geboekt van $15,9 miljard (€12,7 miljard), $1,1 miljard meer dan een jaar eerder. De producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen zag de nettowinst met 9,4 procent toenemen tot omgerekend €2,1 miljard. Het vierde kwartaal werd een verlies geleden van omgerekend €123 miljoen.

Het kwartaalverlies lag lager dan een jaar eerder en is gevolg van dalende boereninkomens die druk zetten op prijzen van productiemiddelen. Het bedrijf moest bovendien een dure schikking treffen in een langslepende milieuzaak. Uiteindelijk komen de jaarcijfers net boven de verwachtingen van het bedrijf uit de Amerikaanse staat Missouri uit.
Het bedrijf boekte de meeste omzet met maiszaad en gevonden planteigenschappen: $6,4 miljard €5 miljard). Dat was een fractie minder dan een jaar eerder. De omzet met sojazaad en –eigenschappen nam bijna $500 miljoen toe tot een recordniveau van $2,1 miljard (€1,7 miljard). Monsanto realiseerde de groei met soja mede door de uitrol van Intacta RR2 Pro in Latijns-Amerika.
De omzetten met groentezaken nam 5,3 procent af terwijl de omzet met katoenzaad 4,5 procent daalde. De brutowinst nam het sterkst toe bij sojazaad, maar ook bij groentezaad was sprake van een stijging van zo'n 16 procent. De brutowinst bleef voor maiszaad vrijwel gelijk terwijl bij katoen door prijsdruk sprake was van een daling.
Monsanto zag de omzet met gewasbeschermingsmiddelen 21 procent groeien tot bijna omgerekend €1,6 miljard. Het bedrijf verkoopt met name herbiciden, zoals het bekende Roundup. Monsanto is de grootste producent van zaden wereldwijd en concurreert in de markt met onder meer Syngenta, Bayer CropScience en DuPont/Pioneer Hi-Bred.

Laatste reacties

 • Tiny1946

  Monsanto ik zou dit niet durven publiceren op een agrarische site schandalig en dat de gebruiker als agrarier er kapot aan gaat aan de toren hoge prijzen van die producten. Schandalig maffia praktijken.

 • pinkeltje

  Welke agrarier gaat hier aan kapot dan?

 • joannes

  Het Roundup probleem begint te knagen! Zelfs in de US worden vraagtekens gezet bij deze lobby organisatie!

 • trijnie

  Monsanto, de duivel in eigen persoon.
  Het is niet te hopen dat we hier nog meer afhankelijk van worden.

 • alco1

  Zeggen weer mensen met kennis van zaken!!!!

 • trijnie

  Alco, je hebt het al vaak tegen mij gezegd, nu zeg ik het tegen jou: Verdiep je er eens goed in.

  Nog even en een kweker mag zijn eigen zaad niet meer winnen en is verplicht dit af te nemen van Monsanto.
  De akkerboeren worden ook, of zijn al de slaaf van dit soort bedrijven.
  Maar ga er maar eens over lezen.

 • alco1

  Je moet met feiten komen. Wie is die kweker die zijn eigen zaad niet meer mag kweken? Welke akkerbouwers zijn al slaafs?
  Publicaties zijn voor mij één grote geïndoctrineerde warboel.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.