Home

Nieuws 1 reactie

FAO: wereldlandbouw drijft op gezinsbedrijf

Rome - Gezinsbedrijven zijn de kurk waarop de wereldvoedselvoorziening drijft. Dat is een van de belangrijke boodschappen van het jaarverslag over de landbouw en voedselvoorziening in de wereld (State of Food and Agriculture 2014) van de Wereldvoedselorganisatie FAO.

Gezinsbedrijven beheren ongeveer driekwart van de agrarische hulpbronnen en hebben daardoor ook een belangrijke rol bij het duurzaam beheer daarvan. Ze zijn verantwoordelijk voor de productie van ongeveer 80 procent van de voedsel.

Toch kennen ook familiebedrijven problemen. Sommige zijn niet in staat genoeg voedsel te produceren voor het eigen gezin.

Volgens de FAO hebben gezinsbedrijven te maken met drie uitdagingen: het vergroten van de productie en de verbetering van de voedselkwaliteit om de groeiende wereldbevolking te voeden, het behoud en beheer van de grond waarop het voedsel geteeld wordt en het verzekeren van het eigen gezinsinkomen, onder meer door productieverhoging en het verwerven van inkomen uit meer bronnen.

Eén reactie

  • Fermer

    Vrije wereldhandel! Productie in arme landen door kleine gezinsbedrijven wordt goedkoop verkocht, mede door toedoen van corrupte leiders die hier een mooie stuiver aan overhouden, aan multinationals. Deze verschepen alles van de Afrikaanse, Aziatische en Z-Amerikaanse continenten, om in het rijke westen te verkopen. Na hier verkocht te zijn, is men blij met al de overconsumptie en verspilling, want hoe meer verspild, hoe meer te verkopen. Daarnaast moet productie van hier, met veel subsidie geproduceerd en verhandeld, weer terugverstuurd worden om de hongerigen daar te voeden. Het probleem is niet de boer, maar de vrije wereldhandel.

Of registreer je om te kunnen reageren.