Home

Nieuws 1119 x bekeken

EU onderhandelt over voedselveiligheid in TTIP

Brussel – De Europese Unie heeft tijdens de onderhandelingen over handelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP) afgelopen week een voorstel gedaan over voedselveiligheid, zo meldt persbureau Agra Europe.

Uit gelekte documenten hiervan blijkt dat de EU onder andere voorstelt om een verdrag over handel in levende dieren en dierlijke producten uit 1998 als basis te gebruiken. Daarnaast werd ook gesproken over regelgeving voor agrarische producten.

Voedselveiligheid is een gevoelig onderwerp in het handelsakkoord, omdat de EU op dit gebied strengere regels hanteert dan de VS. Europese tegenstanders van TTIP maken zich vooral zorgen dat er straks allerlei producten op de markt komen die onder de nu geldende regels niet zijn toegestaan, zoals vlees met hormonen en genetisch gemanipuleerde gewassen voor menselijke consumptie. Zo zou het verdrag uit 1998 een hogere standaard hanteren wat betreft de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in voedsel, als wat nu binnen de EU acceptabel is.

Afgelopen week was de zevende officiële onderhandelingsronde over het akkoord. De VS heeft aangegeven volgende week met een eigen voorstel wat betreft voedselveiligheid te komen. Daarnaast wordt dan gesproken over hoe de regelgeving van beide kanten kan worden samengesmolten tot een werkbaar geheel. Volgens Dan Mullaney, onderhandelaar van Amerikaanse zijde, liggen er inmiddels al vele voorstellen voor de grote lijnen van het akkoord op tafel en wordt nu gesproken over de details hieruit. Hij noemt het overleg, dat ondanks steeds sterker protest achter gesloten deuren wordt gevoerd, tot zover constructief.

Het Europees Burgerinitiatief (ECI) rond het handelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten (TTIP) daagt de Europese Commissie voor het Europese hof. Aanleiding is dat de Commissie het burgerinitiatief niet wil registeren. De rechtszaak kan jaren duren.

Of registreer je om te kunnen reageren.