Home

Nieuws 662 x bekeken

ADM koopt opnieuw producent ingrediënten

Chicago – Archer Daniels Midland (ADM) wil voor $170 miljoen (€134 miljoen) Specialty Commodities overnemen. Het betreft de tweede deal in 3 maanden tijd waarbij ADM een ingrediëntenproducent met focus op gezondheid overneemt. Eerder kocht het Amerikaanse agriconcern voor €2,3 miljard het Zwitsers-Duitse aromastoffenbedrijf Wild Flavors.

Specialty Commodities wordt geleid vanuit Fargo, een kleine stad in de staat North Dakota. Het bedrijf is voor het grootste deel eigendom van een private equity-concern. Specialty Commodities koopt natuurlijke en biologische ingrediënten zoals noten, gedroogd fruit en zaden en verkoopt deze al dan niet na een bewerking aan producenten van onder meer ontbijtgranen, diervoeders en snacks.
ADM koopt Specialty Commodities om dezelfde reden als Wild Flavors: het bedrijf wil minder beweeglijke winst- en omzetcijfers. Het bedrijf is net als bijvoorbeeld Cargill, Bunge en Louis Dreyfus groot in de sterk van oogsten afhankelijke handel in bulkgrondstoffen, als granen en oliezaden. Producten waarvan prijzen en dus marges sterk onder druk staan.
ADM is vermoedelijk nog niet uitgewinkeld. De oorlogskas is goed gevuld, mede door de voorgenomen verkoop van een deel van de chocoladebusiness aan Cargill. De transactie levert $440 miljoen op. Eerder, in 2012, verkocht ADM al voor $450 miljoen de Mexicaanse bloem- en tortillaproducent Gruma.
Een overname van het Australische GrainCorp, voor omgerekend €1,9 miljard, is afgeketst. Het doel van de beoogde GrainCorp-transactie was het verkrijgen van een sterke positie in de handel op Azië. Het doel is herbevestigd door CEO Patricia Woertz en komt met Wild Flavors en Specialty Commodities niet dichterbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.