Home

Nieuws

Meer dividend aandeel Monsanto

St. Louis – Het bestuur van Monsanto is akkoord gegaan met een dividend van 43 dollarcent per gewoon aandeel, het hoogste bedrag sinds ten minste 2001 en een plus van 15 procent ten opzichte van het bedrag dat vorig jaar in april is overgemaakt.

Dat maakte het bedrijf bekend op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, waar topman Hugh Grant erkende dat Monsanto een imagoprobleem heeft maar zijn verzet tegen verplichte labeling van voeding met transgene ingrediënten onderstreepte.
Het dividend wordt uitgekeerd op 25 april en moet volgens Grant worden gelezen als een signaal dat Monsanto met veel vertrouwen naar de toekomst kijkt. Het bedrijf uit de staat Missouri geldt als grootste producent van zaaigoed wereldwijd en is tevens een grote producent van gewasbeschermingsmiddelen. Het bedrijf blikt terug op een sterk eerste kwartaal van het boekjaar en zag in het vorige boekjaar de winst 21 procent toenemen tot 2,48 miljard dollar terwijl de winst 10 procent klom tot 14,9 miljard dollar.
De vergadering werd omgeven door activisten die eisen dat Monsanto openheid verschaft over het risico dat zijn transgene gewassen bijvoorbeeld biologische gewassen 'vervuilen' en willen dat Monsanto zijn strijd tegen verplichte labels op producten met transgene ingrediënten staakt. De kritiek vond ook haar werk via twee aandeelhoudersresoluties die door een overweldigende meerderheid van de vergadering werden verworpen. Grant gaf wel toe dat het bedrijf er onvoldoende in is geslaagd het vertrouwen van de maatschappij te winnen.
Het bedrijf wil daarom de maatschappij op een andere manier benaderen. Het verzet tegen verplichte labeling blijft. Wat Grant betreft kunnen voedingsbedrijven zelf beslissen tot labels over te gaan. Verplichte labels suggereren volgens hem onterecht dat voeding met transgene componenten slecht is voor het milieu of de gezondheid van consumenten. Tegelijk wees Grant erop dat Monsanto volgens een ranglijst van de Canadese uitgever Corporate Knights tot de wereldwijde top hoort wat betreft duurzaamheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.