Home

Nieuws 723 x bekeken

'Doelen hernieuwbare energie 2030 opstellen'

Brussel – Energieministers van acht EU-lidstaten waaronder Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Commissie in een brief op concrete doelen voor hernieuwbare energie in 2030 te stellen.

Bindende doelen zijn volgens de briefschrijvers het fundament geweest onder de groei van de productie van hernieuwbare energie in de EU. Nederland behoort niet tot de ondertekenaars en de Britten vrezen dat nieuwe doelen het CO2-handelssysteem ondermijnen. In de brief roepen de energieministers de EU-commissarissen voor klimaatbeleid en energie, Connie Hedegaard en Günther Oetinger, op tot meer ambitie. In 2030 moeten normen worden aangescherpt en wellicht moet een concrete reductie van de uitstoot van broeikasgassen door gebruik van hernieuwbare energie.
De Europese Commissie komt volgens persbureau Agra Europe eind januari met een zogeheten "white paper" over het raamwerk voor de bevordering van hernieuwbare energie. In maart 2013 werd al een eerste aanzet gegeven. Voor de periode tot 2020 liggen al doelen vast. Zo moet het marktaandeel van hernieuwbare energie 20 procent bedragen.
Volgens anonieme bronnen van persbureau Reuters overweegt de uitvoerende tak van de EU als doel te stellen dat in 2030 het marktaandeel voor hernieuwbare energie 30 procent bedraagt, terwijl de uitstoot van broeikasgassen met 40 procent omlaag zou moeten. Voor biobrandstoffen wist de EU vooralsnog geen overeenstemming te bereiken over een plafond voor het gebruik van voedingsgewassen, en mogelijk worden deals aan elkaar gekoppeld.
De brancheorganisatie voor de voedings- en drankenindustrie in de EU, FoodDrinkEurope, riep recent de Griekse voorzitter van de raad van ministers van de EU ook op tot het aanzwengelen van discussie over hernieuwbare energie.

Of registreer je om te kunnen reageren.