Home

Nieuws 12 reacties

Dijksma: pas op voor verdeeldheid agrosector

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) is bezorgd over de verdeeldheid in de agrarische sector. Dat zei ze tijdens het LTO-NCR-café in Den Haag.

"Als de dossiers iets kritischer worden, blijkt een verdeeldheid te ontstaan in de sector. Daar moet de sector echt op letten. We komen alleen verder als we samen stappen zetten", aldus Dijksma.

Jos van Campen, voorzitter van de coöperatieve raad NCR, vroeg de staatssecretaris hierop aandacht te hebben voor de verdeeldheid die in de akkerbouw kan ontstaan, nu het productschap wordt opgeven. "In alle eerlijkheid, dat is niet mijn verantwoordelijkheid, maar die van de sector zelf. U moet zelf aangeven hoe u invulling wilt geven aan de nieuwe organisaties", reageerde Dijksma.

Dijksma sprak vol lof over de agrarische sector. "De landbouw is een lichtpunt, die opvallend recessiebestendig blijkt te zijn", zei ze over de economische waarde van de sector. LTO-voorzitter Albert Jan Maat becijferde dat Nederland het herstel van de economie te danken heeft aan de agrarische sector. De agrarische export steeg in 2013 met 5 procent naar 79 miljard euro. "Zonder de agrarische sector was Nederland nog niet uit de recessie geweest", aldus Maat.

Dijksma erkent het belang van de agrosector voor de economie. Ze wijst erop dat het kabinet dit ook heel goed in de gaten heeft. Wel vindt ze het belangrijk dat het belang van de agrosector voor de economie beter gecommuniceerd zou moeten worden naar de burger en niet alleen naar de sector zelf. De staatssecretaris wijst er wel op dat de sector verder zal moeten verduurzamen en innoveren. "Er zijn al veel stappen gezet, maar we zijn er nog niet", aldus Dijksma. "Ik ben niet aangesteld om op de winkel te passen."

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  erop passen zou beter zijn als het slopen waar je nu mee bezig bent!!!!!!

 • bankivahoen

  ' Er zijn al veel stappen gezet maar we zijn er nog niet '. Wat zou ze bedoelen met 'we zijn er nog niet ' ? Bedoelt ze dat er nog steeds veel te veel boeren zijn ? Rare uitspraak.
  Misschien kan ze vertellen wat we in haar ogen moeten doen om er 'wel te zijn ' !
  Elke minister of staatsecretaris roept dit al meer als 30 jaar , van dit soort gewouwel zullen we eens van af moeten ! Het zijn deze uitspraken die de sector al decennia lang veel pijn doen en mede oorzaak zijn van de steeds meer ( noodgedwongen ) stoppende boeren en tuinders. Gevolgen van dit leed ziet iedere sectorgenoot rondom zich . Het programma gister op Ned 2 (' altijd wat ') van de NCRV ) lichtte een tipje op van de vele ellende achter de keukendeur van vele boeren en tuinder.

 • leftturn

  wat zou de reden zijn van deze groeiende tweespalt?? wellicht het discriminerende mestbeleid?? ongelooflijk zonde dat we als sector dit soort staatssecretarissen krijgen, kan mevr Lodders nog zo haar best doen. van de pvda kunnen we niets beters verwachten, maar de vvd had dus ook absoluut niets op met de landbouw tijdens de verdeling van deze post.

 • Marco22

  'Er zijn al veel stappen gezet, maar we zijn er nog niet', aldus Dijksma. ' Hier daar gaan we weer vertel eens Dijksma wanneer zijn we er wel . Kort nog in het nieuws Nederland loop overal mee voorop met dierenwelzijn duurzaamheid en innovatie lijkt de overheid die steeds de kop in te drukken. Zie mestverwerking en mestbeleid. Handhaven van dierrechten terwijl dat belooft was. Politiek is onbetrouwbaar dat is een feit.

 • Marco22

  Juist politiek (landbouwbeleid) is de splijtzwam in de landbouw. Door hun muggezifterij regeltje anders hadden de sectoren elkaar al lang gevonden.

  Verdeel en heers Dijksma!!!

 • piggy

  Als zij nou eens komt met gelijke behandeling en niet een bepaalde sector voortrekt dat wordt het misschien nog eens wat dus iedereen rechten of iedereen niet. Bij een slecht melk jaar geen steun (kippen krijgen het nu ook niet) En alle regels in Europa gelijk dan kunnen we misschien wel overleven

 • Barneveldsei

  Als we er bijna zijn wijzen ze de regels of de minister stapt op. De beloften aan de boeren komen ze in denhaag ook nooit na. Dijkstra snapt er ook niets van.

 • jony

  Verdeeldheid sector hoe krijgt ze het uit haar mond, als er iemand voor verdeeldheid zorgt is zij dat wel zie dierrechten varken en kippen en melkveehouders niet,
  dit is geen verwijt naar melkveehouderij maar wel naar dijksma.
  wil ze ook geen verdeeldheid binnen europa dan moet er nog wat gebeuren.
  Dijksma denk na voor dat je zo een uitspraak doet

 • df

  Je denkt dat je er bent, maar je bent er nooit...........
  Dan is er wel weer wat, wat niet deugd !!!

 • andriesmiddag

  Een suggestie, die er aan bij kan dragen 'er te zijn': vertel hoe goed we al ons best doen, zodat er geen discussie of twijfel ontstaat, niet lokaal, niet in het provinciehuis en niet in Den Haag. Dat 'onwetendheid regeert' is ook een teken dat er nog steeds een verhaal vertelt moet worden. Dat is overigens ook een duidelijke oproep aan mijn organisatie!

 • Wim Claessens

  Noem het evolutie/ ondernemersdrive, maar het komt allemaal op hetzelfde neer je bent er inderdaad nooit. Tijden veranderen en als je niet mee veranderd kun je je tent sluiten. Wat dat betreft dus een heel normale uitspraak, misschien alleen overbodig. Wat de verdeeldheid in de sector betreft is dit een waarschuwing en die moet je als sector ter harte nemen en er je voordeel mee doen, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Of zijn we de periode al weer vergeten dat verschillende bonden, zoals NVV-NAV naast LTO ontstonden. Goed luisteren is vaak beter dan dom praten

 • putten

  Dijksma denkt maar een ding; hoe krijg ik de boeren de wereld uit en te beginnen uit nederland.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.