Home

Nieuws 535 x bekeken

Ciolos: schaf exportsubsidie af

Berlijn - De Europese Unie moet ook in de toekomst geen exportsubsidies meer geven op landbouwgewassen. Daar heeft eurocommissaris van Landbouw Dacian Ciolos zich donderdagavond voor uitgesproken.

Op dit moment worden al geen exportsubsidies meer uitgekeerd, maar het instrument zelf is niet afgeschaft. Wat Ciolos betreft gebeurt dat alsnog. De eurocommissaris deed zijn uitspraken op de Grüne Woche in Berlijn, de grootste landbouwbeurs ter wereld. Volgens hem is het tijd om het landbouw- en ontwikkelingsbeleid van de EU 'met elkaar in overeenstemming te brengen'.

Begin jaren 90 keerde de EU nog 10 miljard euro per jaar uit aan exportsubsidies. In 2013 werd de laatste subsidie 'op nul gezet', maar het is nog altijd mogelijk om weer te gaan uitkeren als de landbouwsector een steuntje in de rug nodig heeft. Ciolos vindt dat onwenselijk, omdat exportsubsidies tot oneerlijke concurrentie met lokale producenten in ontwikkelingslanden leiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.