Home

Nieuws 612 x bekeken

Brabant dringt aan op strafonderzoek naar lek

Den Bosch - Commissaris van de Koning Wim van de Donk in Noord-Brabant gaat de hoofdofficier van justitie vragen om alsnog onderzoek te doen naar een lek over een naderende bouwstop voor veehouders in september.

De provincie overweegt een zogenoemde klaagschriftprocedure als er niks gedaan wordt met haar aangifte.

Van de Donk heeft dat maandagavond gezegd in overleg met de fractievoorzitters.

In een klaagschriftprocedure wordt het gerechtshof gevraagd om het Openbaar Ministerie (OM) te dwingen tot vervolging.

Provinciale Staten kondigden op vrijdagavond 20 september per direct een bouwstop af voor de veehouderij. Kort voor het besluit ontvingen diverse gemeenten nog onverwacht veel vergunningaanvragen van veeboeren die de bouwstop en de aangekondigde strengere regels willen omzeilen. De provincie deed aangifte vanwege het vermoeden dat er was gelekt.

Het OM besloot geen onderzoek te doen naar het lek omdat te veel mensen op de hoogte waren van het strikt vertrouwelijke voorstel aan Provinciale Staten. In een notitie aan de fractievoorzitters is gemeld dat in totaal mogelijk negentig mensen op het provinciehuis het gevoelige voorstel kenden. Het voorstel was mogelijk digitaal te zien door veel ambtenaren.

Zowel de fractievoorzitters als de commissaris reageerden verbaasd dat zo veel ambtenaren op de hoogte waren. "Bizar'', reageerde fractievoorzitter Paul Smeulders maandagavond. Van de Donk zegt dat er op het provinciehuis maatregelen worden genomen om te voorkomen dat geheime informatie zo breed bekend is.

Met name de PVV, PvdA en GroenLinks menen dat de provincie zelf op zoek moet naar het lek als de politie niks doet. "Dat er iets moet gebeuren is evident'', aldus PVV-fractievoorzitter Alexander van Hattem.

Of registreer je om te kunnen reageren.