Home

Foto & video

EuroTier: elektrisch en onbemand voeren zet door

Elektrificatie en autonomie voeren de boventoon bij voer- en mesttechniek op veehouderijbeurs EuroTier. Een overzicht van het nieuws.

Foto

 • Wasserbauer heeft naast zijn voerrobot MixMeister die langs een rail rijdt, nu het Nano Concept voerrobot geïntroduceerd. Het verschil is dat de voerbak, de Shuttle Eco nu een 2,2 kuub mengkuip heeft van volledig kunststof. Bovendien rijdt hij autonoom langs het voerhek. Daarvoor zijn transponders in de vloer geboord. Vullen gaat via standaard voorraadbunkers of een afzuiginstallatie in de sleufsilo. - Foto's: Henk Riswick

  Wasserbauer heeft naast zijn voerrobot MixMeister die langs een rail rijdt, nu het Nano Concept voerrobot geïntroduceerd. Het verschil is dat de voerbak, de Shuttle Eco nu een 2,2 kuub mengkuip heeft van volledig kunststof. Bovendien rijdt hij autonoom langs het voerhek. Daarvoor zijn transponders in de vloer geboord. Vullen gaat via standaard voorraadbunkers of een afzuiginstallatie in de sleufsilo. - Foto's: Henk Riswick

 • De Thaler 3248/T5A heeft behalve een knikpunt ook 2 gestuurde assen. Het knikpunt draait maximaal 20 graden en de Carraro assen hebben maximaal 50 graden stuuruitslag. Daarmee stuurt hij op 85 cm binnenwerks en blijft het zwaartepunt met lading veel dichter bij het hart van de machine. Meerprijs ten opzichte van een gewone minishovel is €5.000.

  De Thaler 3248/T5A heeft behalve een knikpunt ook 2 gestuurde assen. Het knikpunt draait maximaal 20 graden en de Carraro assen hebben maximaal 50 graden stuuruitslag. Daarmee stuurt hij op 85 cm binnenwerks en blijft het zwaartepunt met lading veel dichter bij het hart van de machine. Meerprijs ten opzichte van een gewone minishovel is €5.000.

 • Deze eSilokamm van Siloking volgt de techniek van de eerder geïntroduceerde eTruck. De eSilokamm is een doseerbak op wielen met uitkuilbord aangedreven door power-unit met cabine die veel weg heeft van de achterkant van een minishovel. Zo ontstaat een knik-gestuurde zelfrijder die in tegenstelling tot de eTruck zichzelf wel kan laden. Mengen doet hij daarentegen niet. Deze is al langer op de markt maar nu is de dieselmotor vervangen voor een 100% elektrische aandrijving. De eSilokamm is te krijgen met een inhoud van 3,6 of 4,2 kuub. Optie is de doseerbak voor droogvoer. De eSilokamm verbruikt 3 kW/h per ton voer.

  Deze eSilokamm van Siloking volgt de techniek van de eerder geïntroduceerde eTruck. De eSilokamm is een doseerbak op wielen met uitkuilbord aangedreven door power-unit met cabine die veel weg heeft van de achterkant van een minishovel. Zo ontstaat een knik-gestuurde zelfrijder die in tegenstelling tot de eTruck zichzelf wel kan laden. Mengen doet hij daarentegen niet. Deze is al langer op de markt maar nu is de dieselmotor vervangen voor een 100% elektrische aandrijving. De eSilokamm is te krijgen met een inhoud van 3,6 of 4,2 kuub. Optie is de doseerbak voor droogvoer. De eSilokamm verbruikt 3 kW/h per ton voer.

 • Het Turkse Fimaks bouwt na voermengwagens ook een gamma van 5 minishovels. Deze hebben een eigengewicht van 2,5 tot 3,7 ton. Deze LT 50 heeft een telescoopgiek om maximaal 1 ton gewicht tot 3,6 meter hoog te tillen. De maximale hefcapaciteit onderin is 1.300 kilo. Krachtbron is een 50 pk Perkins viercilinder en de topsnelheid is 20 km/uur. Ook andere componenten zijn van bekende merken zoals Bondioli-Pavesi en Comer. Zonder cabine kost hij €23.000 en voor de cabine komt er €2000 bij. De LT50 staat op 425/55-17 banden. De shovel is 157 cm breed en met cabine 256 cm hoog.

  Het Turkse Fimaks bouwt na voermengwagens ook een gamma van 5 minishovels. Deze hebben een eigengewicht van 2,5 tot 3,7 ton. Deze LT 50 heeft een telescoopgiek om maximaal 1 ton gewicht tot 3,6 meter hoog te tillen. De maximale hefcapaciteit onderin is 1.300 kilo. Krachtbron is een 50 pk Perkins viercilinder en de topsnelheid is 20 km/uur. Ook andere componenten zijn van bekende merken zoals Bondioli-Pavesi en Comer. Zonder cabine kost hij €23.000 en voor de cabine komt er €2000 bij. De LT50 staat op 425/55-17 banden. De shovel is 157 cm breed en met cabine 256 cm hoog.

 • De BvL VMix Hybrid voerwagen is gewoon te gebruiken met een trekker maar kan ook stationair draaien aan de stekker. Wie hem na het vullen parkeert bij bijvoorbeeld een voerband of voerrobot kan de mengwagen via software elke gewenste hoeveelheid per tijdseenheid laten uit doseren. Daarvoor is een schakelkast en een 37 kW elektromotor in de aandrijving gemaakt. Deze kan een lading van 6.300 kg mixen. De wagen is ongeveer 30% duurder dan een standaard exemplaar.

  De BvL VMix Hybrid voerwagen is gewoon te gebruiken met een trekker maar kan ook stationair draaien aan de stekker. Wie hem na het vullen parkeert bij bijvoorbeeld een voerband of voerrobot kan de mengwagen via software elke gewenste hoeveelheid per tijdseenheid laten uit doseren. Daarvoor is een schakelkast en een 37 kW elektromotor in de aandrijving gemaakt. Deze kan een lading van 6.300 kg mixen. De wagen is ongeveer 30% duurder dan een standaard exemplaar.

 • Het Canadese Cadman heeft een zelfrijdende haspel gebouwd waar 823 meter slang op zit om te sleepslangbemesten. De persoon op de trekker kan het haspel steeds een stuk verzetten op de kopakker zodat de haspel bij elke heen en weergaande werkgang in een rechte lijn met de bemestende trekker staat en zelf de slang in en uit rolt. Dat is handig bij het bemesten van tot 80 cm hoge mais. De plantrijen zullen dan niet beschadigen. De slang is 5,5 duims dik. Er kan een Kubota of John Deere powerunit op als krachtbron. De pomp is naar keuze van Doda of Cornell. Samen met een 10 meter brede bemester met swingarm kost de set ruim 5 ton.

  Het Canadese Cadman heeft een zelfrijdende haspel gebouwd waar 823 meter slang op zit om te sleepslangbemesten. De persoon op de trekker kan het haspel steeds een stuk verzetten op de kopakker zodat de haspel bij elke heen en weergaande werkgang in een rechte lijn met de bemestende trekker staat en zelf de slang in en uit rolt. Dat is handig bij het bemesten van tot 80 cm hoge mais. De plantrijen zullen dan niet beschadigen. De slang is 5,5 duims dik. Er kan een Kubota of John Deere powerunit op als krachtbron. De pomp is naar keuze van Doda of Cornell. Samen met een 10 meter brede bemester met swingarm kost de set ruim 5 ton.

 • Holaras heeft zijn Stego kuilwals aangepast zodat deze ook de kanten kan aandrukken. De Stego 400 Pro van 4 meter breed bestaat uit drie delen. De buitenste delen kunnen 20 graden doorhangen om de kanten beter aan te drukken. Eerder bleven deze vlak. De kuilwals weegt 2.700 kg en heeft 19 ringen met een diameter van 90 cm.

  Holaras heeft zijn Stego kuilwals aangepast zodat deze ook de kanten kan aandrukken. De Stego 400 Pro van 4 meter breed bestaat uit drie delen. De buitenste delen kunnen 20 graden doorhangen om de kanten beter aan te drukken. Eerder bleven deze vlak. De kuilwals weegt 2.700 kg en heeft 19 ringen met een diameter van 90 cm.

 • Trioliet onthulde de Triomatic WB 2-250 voerrobot. Deze wordt geleid via een draad in de grond en kan zo’n 300 grootvee eenheden per dag voeren. De separate voerrobot kost iets meer dan €66.000. De basisopstelling inclusief voerkeuken en bunkers kost zo’n €150.000.

  Trioliet onthulde de Triomatic WB 2-250 voerrobot. Deze wordt geleid via een draad in de grond en kan zo’n 300 grootvee eenheden per dag voeren. De separate voerrobot kost iets meer dan €66.000. De basisopstelling inclusief voerkeuken en bunkers kost zo’n €150.000.

 • Westermann heeft een nieuwe zaagselverdeelbak. De bak past alleen aan de zelfrijders van Westermann, de Cleanmeleon. Bijzonder is dat de bak zichzelf laadt, niet door te kippen maar door de voorwand neer te klappen zoals een blokkenwagen een blok kuil opschept. Opmerkelijk is dat de cilinders en hydrauliekslangen in de bak zitten en dus bij de lading tussen het zaagsel. Ze zouden op termijn niet beschadigen stelt Westermann.

  Westermann heeft een nieuwe zaagselverdeelbak. De bak past alleen aan de zelfrijders van Westermann, de Cleanmeleon. Bijzonder is dat de bak zichzelf laadt, niet door te kippen maar door de voorwand neer te klappen zoals een blokkenwagen een blok kuil opschept. Opmerkelijk is dat de cilinders en hydrauliekslangen in de bak zitten en dus bij de lading tussen het zaagsel. Ze zouden op termijn niet beschadigen stelt Westermann.

 • De Zaibas kuilwals is opgebouwd uit een zwaar frame en grote massieve schijven met een doorsnede van 100 cm. De schijven zijn wielen van oude Russische treinstellen die zo een tweede leven krijgen. Deze Zaibas K2-3 heeft een breedte van 2 meter, 7 schijven en weegt 2,5 tot 3 ton. Het Litouwse Zaibas rekent netto €4.950 voor de wals.

  De Zaibas kuilwals is opgebouwd uit een zwaar frame en grote massieve schijven met een doorsnede van 100 cm. De schijven zijn wielen van oude Russische treinstellen die zo een tweede leven krijgen. Deze Zaibas K2-3 heeft een breedte van 2 meter, 7 schijven en weegt 2,5 tot 3 ton. Het Litouwse Zaibas rekent netto €4.950 voor de wals.

Of registreer je om te kunnen reageren.