Home

Foto & video

Franse veehouders: ‘red een boer, eet een veganist’

Selectie van agrarische nieuwsfoto’s uit binnen- en buitenland van de afgelopen week.

Foto

 • Bazas (Fr.) - 'Red een boer, eet een veganist'. Met die slogan demonsteren deze Franse veehouders tegen dierenactivisten die op hun beurt bezig zijn met een demonstratie tegen een pluimveeslachterij. 
(Foto: ANP/AFP)

  Bazas (Fr.) - 'Red een boer, eet een veganist'. Met die slogan demonsteren deze Franse veehouders tegen dierenactivisten die op hun beurt bezig zijn met een demonstratie tegen een pluimveeslachterij. (Foto: ANP/AFP)

 • Barcelona - Spannende tijden in verband met het omstreden referendum over onafhankelijkheid in Catalonié. Deze boeren betuigen hun steun aan de roep om onafhankelijkheid van Spanje.
(Foto: ANP/AFP)

  Barcelona - Spannende tijden in verband met het omstreden referendum over onafhankelijkheid in Catalonié. Deze boeren betuigen hun steun aan de roep om onafhankelijkheid van Spanje. (Foto: ANP/AFP)

 • Nieuwolda - Broers Hein en Lenus Waalkens lieten woensdag twee kleine windmolens plaatsen bij hun akkerbouwbedrijf in Nieuwwolda. Die zijn van EAZ Wind (EAZ staat voor Enschede Aan Zee). De rotorkop zit op 15 meter hoogte, de wieken zijn circa 6 meter lang. Vermogen per stuk 10 kW, verwachte jaaropbrengst 14.500 kWh. Dit type windmolen, de EAZ-Twaalf, heeft een houten staart en wieken, een unicum in Nederland. De kleinere windmolens zijn bij uitstek geschikt voor ondernemers of coöperaties van buurtbewoners, maar zijn alleen in provincie Groningen toegestaan. Er staan nu zo’n 80 van deze molens in de provincie. 
Maatschap Waalkens, 230 hectare granen en koolzaad, kan met de windmolens en de huidige zonnepanelen hun bedrijf volledig op groene stroom laten draaien. De maatschap verdient de investering naar verwachting in tien jaar terug. 
(Foto: Koos van der Spek)

  Nieuwolda - Broers Hein en Lenus Waalkens lieten woensdag twee kleine windmolens plaatsen bij hun akkerbouwbedrijf in Nieuwwolda. Die zijn van EAZ Wind (EAZ staat voor Enschede Aan Zee). De rotorkop zit op 15 meter hoogte, de wieken zijn circa 6 meter lang. Vermogen per stuk 10 kW, verwachte jaaropbrengst 14.500 kWh. Dit type windmolen, de EAZ-Twaalf, heeft een houten staart en wieken, een unicum in Nederland. De kleinere windmolens zijn bij uitstek geschikt voor ondernemers of coöperaties van buurtbewoners, maar zijn alleen in provincie Groningen toegestaan. Er staan nu zo’n 80 van deze molens in de provincie. Maatschap Waalkens, 230 hectare granen en koolzaad, kan met de windmolens en de huidige zonnepanelen hun bedrijf volledig op groene stroom laten draaien. De maatschap verdient de investering naar verwachting in tien jaar terug. (Foto: Koos van der Spek)

 • Gorredijk - Met de maisoogst in volle gang werd vorige week ook nog massaal gras gemaaid. Hiermee was het voor loonwerkers een van de drukkere weken in het jaar. Bij maatschap Verloop-Rietsma in Gorredijk (Fr.) gingen mais en gras tegelijk in de kuil. Dat maakte de veehouder niet eerder mee. De 45 hectare gras is twee dagen eerder gemaaid en bestaat deels uit afgeweide percelen. De laatste graskuil van het seizoen tikt nu al de 4 meter aan, hoger wil de veehouder niet gaan in verband met de voersnelheid. Dus kuilt de loonwerker nog een stuk buiten de plaat om alles kwijt te kunnen.
(Foto: Matthijs Verhagen)

  Gorredijk - Met de maisoogst in volle gang werd vorige week ook nog massaal gras gemaaid. Hiermee was het voor loonwerkers een van de drukkere weken in het jaar. Bij maatschap Verloop-Rietsma in Gorredijk (Fr.) gingen mais en gras tegelijk in de kuil. Dat maakte de veehouder niet eerder mee. De 45 hectare gras is twee dagen eerder gemaaid en bestaat deels uit afgeweide percelen. De laatste graskuil van het seizoen tikt nu al de 4 meter aan, hoger wil de veehouder niet gaan in verband met de voersnelheid. Dus kuilt de loonwerker nog een stuk buiten de plaat om alles kwijt te kunnen. (Foto: Matthijs Verhagen)

 • Schellbrunn (Zw.) - Traditionele koeienshow in het Zwitserse Schwellbrunn. Hier: Brown Swiss klaar voor de show.
(Foto: ANP/EPA)

  Schellbrunn (Zw.) - Traditionele koeienshow in het Zwitserse Schwellbrunn. Hier: Brown Swiss klaar voor de show. (Foto: ANP/EPA)

 • Tonghua (Ch.) - Ginsengwortels drogen in Tonghua in het noordoosten van China.
Ginseng (latijn: Panax) wordt in Oost-Azië gezien als een geneeskrachtige plant en wordt veel geteeld. De omzet wereldwijd bedraagt honderden miljoenen euro's.

  Tonghua (Ch.) - Ginsengwortels drogen in Tonghua in het noordoosten van China. Ginseng (latijn: Panax) wordt in Oost-Azië gezien als een geneeskrachtige plant en wordt veel geteeld. De omzet wereldwijd bedraagt honderden miljoenen euro's.

 • Scheemda - Najaarsbeeld in Noord-Nederland: suikerbieten laden. Hier bij Koos Naaijer uit Scheemda. Het tarragehalte is dit jaar hoog vanwege het natte weer.
(Foto: Koos van der Spek)

  Scheemda - Najaarsbeeld in Noord-Nederland: suikerbieten laden. Hier bij Koos Naaijer uit Scheemda. Het tarragehalte is dit jaar hoog vanwege het natte weer. (Foto: Koos van der Spek)

 • Harlingen - Oogsttijd betekent ook: meer kans op ongelukken op de weg. Zoals hier in de buurt van Harlingen. Deze vrachtwagen met suikerbieten kantelde op de N31. De chauffeur raakte gewond. 
(Foto: Ginopress)

  Harlingen - Oogsttijd betekent ook: meer kans op ongelukken op de weg. Zoals hier in de buurt van Harlingen. Deze vrachtwagen met suikerbieten kantelde op de N31. De chauffeur raakte gewond. (Foto: Ginopress)

 • Etten-Leur - Net als de vorige foto: oogsttijd betekent extra kans op ongelukken. Deze wagen met mais kantelde, waarna de mais op de weg kwam. 
(Foto: Ginopress)

  Etten-Leur - Net als de vorige foto: oogsttijd betekent extra kans op ongelukken. Deze wagen met mais kantelde, waarna de mais op de weg kwam. (Foto: Ginopress)

 • De 100 Schotse Hooglanders van Willem Wagenaar die het natuurgebied “de Tjamme” in Beerta (Gr.) begrazen werden voor een controlebeurt bijeen gedreven. De koeien en de kalveren worden regelmatig gecontroleerd, bijvoorbeeld op of ze de oornummers nog in de oren hebben. Zes dieren werden ingeladen en naar een ander natuurgebied gebracht. (Foto: Koos van der Spek)

  De 100 Schotse Hooglanders van Willem Wagenaar die het natuurgebied “de Tjamme” in Beerta (Gr.) begrazen werden voor een controlebeurt bijeen gedreven. De koeien en de kalveren worden regelmatig gecontroleerd, bijvoorbeeld op of ze de oornummers nog in de oren hebben. Zes dieren werden ingeladen en naar een ander natuurgebied gebracht. (Foto: Koos van der Spek)

Of registreer je om te kunnen reageren.