Home

Foto & video laatste update:14 jun 2017

Mestsilo kan na reparaties weer vooruit

De stalen mestsilo van melkveehouder Bert Bouwknegt in Havelte (Dr.) werd onlangs geïnspecteerd door keurmeester Berend-Jan Woltinge. Het kost Bouwknegt zo’n € 5.000 om de silo op te laten lappen.

Foto

 • Bert Bouwknegt (46) heeft in Havelte (Dr.) een melkveebedrijf met 115 melkkoeien en 70 stuks jongvee op 55 hectare. Foto's: Ruud Ploeg

  Bert Bouwknegt (46) heeft in Havelte (Dr.) een melkveebedrijf met 115 melkkoeien en 70 stuks jongvee op 55 hectare. Foto's: Ruud Ploeg

 • Een overzicht van het prachtig vrij gelegen bedrijf. Op de achtergrond is de stalen mestsilo van Bouwknegt zichtbaar. De silo heeft een capaciteit van 1.000 kuub. Bouwknegt gebruikt de silo voor opslag van dunne fractie. De ligboxen zijn gevuld met de dikke fractie, oftewel biobedding. Onder zijn gebouwen kan Bouwknegt nog eens 1.800 kuub mest opslaan.

  Een overzicht van het prachtig vrij gelegen bedrijf. Op de achtergrond is de stalen mestsilo van Bouwknegt zichtbaar. De silo heeft een capaciteit van 1.000 kuub. Bouwknegt gebruikt de silo voor opslag van dunne fractie. De ligboxen zijn gevuld met de dikke fractie, oftewel biobedding. Onder zijn gebouwen kan Bouwknegt nog eens 1.800 kuub mest opslaan.

 • De silo is in 1989 gebouwd en had aanvankelijk drie randen. Vanwege de afdekplicht liet de melkveehouder in 1992 een vierde rand en een spankap plaatsen.

  De silo is in 1989 gebouwd en had aanvankelijk drie randen. Vanwege de afdekplicht liet de melkveehouder in 1992 een vierde rand en een spankap plaatsen.

 • Bouwknegt zag afgelopen winter enkele gaatjes in de mestsilo. Dat zat de melkveehouder niet lekker. Hij durfde de silo niet meer helemaal vol te pompen en schakelde het bedrijf PAS Mestopslagsystemen in om de silo te laten keuren. De ervaren keurmeester Berend-Jan Woltinge neemt die taak op zich.

  Bouwknegt zag afgelopen winter enkele gaatjes in de mestsilo. Dat zat de melkveehouder niet lekker. Hij durfde de silo niet meer helemaal vol te pompen en schakelde het bedrijf PAS Mestopslagsystemen in om de silo te laten keuren. De ervaren keurmeester Berend-Jan Woltinge neemt die taak op zich.

 • Twee jaar geleden is de silo voor het laatst goedgekeurd. Nu zitten er in de zonkant van de silowand meerdere gaatjes. Met rvs-plaatjes van 10 bij 10 centimeter worden de gaatjes gedicht. „Het is niet nodig om de hele plaat te vervangen", aldus keurmeester Woltinge.

  Twee jaar geleden is de silo voor het laatst goedgekeurd. Nu zitten er in de zonkant van de silowand meerdere gaatjes. Met rvs-plaatjes van 10 bij 10 centimeter worden de gaatjes gedicht. „Het is niet nodig om de hele plaat te vervangen", aldus keurmeester Woltinge.

 • Nog een detail van enkele gaatjes in de silowand. Vanwege de gaatjes in de silowand besloot Bouwknegt extra mest af te laten voeren. Dit jaar ging het om 700 kuub. Begin april liet hij de silo leeg lopen en schoonmaken. „De dunne fractie stroomt vanuit de silo automatisch terug naar de kelder onder de ligboxenstal", aldus de melkveehouder.

  Nog een detail van enkele gaatjes in de silowand. Vanwege de gaatjes in de silowand besloot Bouwknegt extra mest af te laten voeren. Dit jaar ging het om 700 kuub. Begin april liet hij de silo leeg lopen en schoonmaken. „De dunne fractie stroomt vanuit de silo automatisch terug naar de kelder onder de ligboxenstal", aldus de melkveehouder.

 • Keurmeester Berend-Jan Woltinge inspecteert de silowand. Hij let vooral op de roestvorming in de verticale en horizontale boutrijen. „De roest ontstaat vooral op de plekken waar de platen aan elkaar vast zitten", aldus Woltinge.

  Keurmeester Berend-Jan Woltinge inspecteert de silowand. Hij let vooral op de roestvorming in de verticale en horizontale boutrijen. „De roest ontstaat vooral op de plekken waar de platen aan elkaar vast zitten", aldus Woltinge.

 • De kit in deze boutrijen moet er binnenkort allemaal vanaf. Dan is het tijd om te schuren, te primeren en opnieuw te kitten. „Dat is nodig om de silo opnieuw door de keuring te krijgen", aldus Woltinge. Twee mankrachten zijn daar een kleine week mee bezig. Om kosten te drukken gaat Bouwknegt meehelpen.

  De kit in deze boutrijen moet er binnenkort allemaal vanaf. Dan is het tijd om te schuren, te primeren en opnieuw te kitten. „Dat is nodig om de silo opnieuw door de keuring te krijgen", aldus Woltinge. Twee mankrachten zijn daar een kleine week mee bezig. Om kosten te drukken gaat Bouwknegt meehelpen.

 • De lege silo oogt als een circustent. De stalen silo is na 20 jaar voor het eerst gekeurd. Inmiddels moeten dit soort silo's 10 jaar na de ingebruikname worden gekeurd. Vervolgens moet de silo minimaal eens in de vijf jaar worden gekeurd.

  De lege silo oogt als een circustent. De stalen silo is na 20 jaar voor het eerst gekeurd. Inmiddels moeten dit soort silo's 10 jaar na de ingebruikname worden gekeurd. Vervolgens moet de silo minimaal eens in de vijf jaar worden gekeurd.

 • Links op de foto is te zien hoe roestvorming onder de kitlaag opdoemt. Volgens Woltinge zijn er eind jaren tachtig en begin jaren negentig duizenden stalen silo's gebouwd in Nederland. Er zijn steeds meer onderhoudswerkzaamheden en reparaties nodig om de silo's door de keuring te krijgen.

  Links op de foto is te zien hoe roestvorming onder de kitlaag opdoemt. Volgens Woltinge zijn er eind jaren tachtig en begin jaren negentig duizenden stalen silo's gebouwd in Nederland. Er zijn steeds meer onderhoudswerkzaamheden en reparaties nodig om de silo's door de keuring te krijgen.

 • Beeld van Woltinge tijdens het keuren van de silo. Het kleine laagje water in de silo zorgt voor een bijzondere weerspiegeling. Na een grondige inspectie laat keurmeester Woltinge aan melkveehouder Bouwknegt weten dat de silo na de nodige reparaties nog zeker 5 jaar meekan. Hij raamt de kosten op zo'n €5.000.

  Beeld van Woltinge tijdens het keuren van de silo. Het kleine laagje water in de silo zorgt voor een bijzondere weerspiegeling. Na een grondige inspectie laat keurmeester Woltinge aan melkveehouder Bouwknegt weten dat de silo na de nodige reparaties nog zeker 5 jaar meekan. Hij raamt de kosten op zo'n €5.000.

 • Bouwknegt volgt de ontwikkelingen op het gebied van mestverwerking op de voet. Hij vraagt zich af of hij in de toekomst nog een dergelijke silo nodig heeft. „Deze silo kan straks weer 5 jaar vooruit. Wat ik er daarna mee ga doen, weet ik nu echt nog niet."

  Bouwknegt volgt de ontwikkelingen op het gebied van mestverwerking op de voet. Hij vraagt zich af of hij in de toekomst nog een dergelijke silo nodig heeft. „Deze silo kan straks weer 5 jaar vooruit. Wat ik er daarna mee ga doen, weet ik nu echt nog niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.