Home

Foto & video

Droogte in Portugal en Nederlandse kalkoenen

Selectie van opvallende agrarische nieuwsfoto’s van de afgelopen week van over de hele wereld.

Foto

 • De warme en droge zomer is nog steeds problematisch in Portugal. Veehouder Antinio Granadeiro rijdt heen een weer naar z’n kudde in Alpalhao, in het midden van het land. De watertank is de enige manier om zijn dieren van voldoende water te voorzien, in het veld is geen druppel te vinden. De Portugese autoriteiten overwegen daarom een beperking van het watergebruik. Burgers kunnen dan ’s nachts nog maar beperkte hoeveelheden water gebruiken. Afgelopen zomer was de warmste ooit gemeten. De droogte is de ergste sinds twintig jaar en de problemen zijn naar verwachting voorlopig nog niet voorbij. - Foto: AFP

  De warme en droge zomer is nog steeds problematisch in Portugal. Veehouder Antinio Granadeiro rijdt heen een weer naar z’n kudde in Alpalhao, in het midden van het land. De watertank is de enige manier om zijn dieren van voldoende water te voorzien, in het veld is geen druppel te vinden. De Portugese autoriteiten overwegen daarom een beperking van het watergebruik. Burgers kunnen dan ’s nachts nog maar beperkte hoeveelheden water gebruiken. Afgelopen zomer was de warmste ooit gemeten. De droogte is de ergste sinds twintig jaar en de problemen zijn naar verwachting voorlopig nog niet voorbij. - Foto: AFP

 • Als het voor ploegen te nat wordt, komt de spitmachine in actie. Zoals hier in het Oldambtster Scheemda. Boven Loonwerk spit 4 hectare tarwestoppel voor akkerbouwer André van Duijnhoven uit Oudeschans. “Dit perceel ligt op afstand van de boerderij, een half uur rijden met de trekker”, legt Van Duijnhoven uit. “We ploegen zelf, maar aan dit stuk waren we niet toegekomen. Het bleef liggen en toen was het te laat. Spitten lukt altijd, de machine drijft de trekker voort.” Boven Loonwerk moet zijn twee krukasspitters volop inzetten in dit natte najaar, zegt planner Arnout Teuben. “Vooral op de zware kleigronden en dan met name bieten-, mais- en aardappelland. Een andere grondbewerking is bijna niet meer mogelijk nu', zegt Teuben. Foto: Koos van der Spek

  Als het voor ploegen te nat wordt, komt de spitmachine in actie. Zoals hier in het Oldambtster Scheemda. Boven Loonwerk spit 4 hectare tarwestoppel voor akkerbouwer André van Duijnhoven uit Oudeschans. “Dit perceel ligt op afstand van de boerderij, een half uur rijden met de trekker”, legt Van Duijnhoven uit. “We ploegen zelf, maar aan dit stuk waren we niet toegekomen. Het bleef liggen en toen was het te laat. Spitten lukt altijd, de machine drijft de trekker voort.” Boven Loonwerk moet zijn twee krukasspitters volop inzetten in dit natte najaar, zegt planner Arnout Teuben. “Vooral op de zware kleigronden en dan met name bieten-, mais- en aardappelland. Een andere grondbewerking is bijna niet meer mogelijk nu', zegt Teuben. Foto: Koos van der Spek

 • De bloemkolen zijn eerder dan normaal aan de maat voor de oogst. De grootte van een bloemkool is lastig te zien, omdat ze zijn bedekt met bladeren. De oogst hangt af van het inzicht van de snijders. - Foto: Anton Dingemanse

  De bloemkolen zijn eerder dan normaal aan de maat voor de oogst. De grootte van een bloemkool is lastig te zien, omdat ze zijn bedekt met bladeren. De oogst hangt af van het inzicht van de snijders. - Foto: Anton Dingemanse

 • In de Palestijnse regio Nablus, in het westen van het land, is landbouw de belangrijkste bron van inkomen. Deze herder brengt zijn schapen naar de Jordaanse vallei. – Foto: EPA

  In de Palestijnse regio Nablus, in het westen van het land, is landbouw de belangrijkste bron van inkomen. Deze herder brengt zijn schapen naar de Jordaanse vallei. – Foto: EPA

 • Samen met een medewerkster controleert kalkoenfokker Twan Jenniskens uit het Limburgse Ysselsteyn maandag voor de laatste keer de kwaliteit van de eerste Nederlandse Beter Leven-kalkoenen. Woensdag worden ze opgehaald om in Duitsland geslacht te worden, waarna het vlees enkele dagen later beschikbaar is bij supermarktketen Jumbo voor de consument. Jenniskens is met 60.000 gangbare (witte) kalkoenen de grootste kalkoenfokker van ons land en de eerste (en enige) met Caringa Cartier (brons). De bronzen kalkoenen voeren het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Het ras Caringa Cartiers is de Ferrari onder de kalkoenen. Door de langzame groei ook smakelijker. Samen met nog drie ‘Beter-Leven-fokkers’ wil de pluimveehouder - en in samenwerking met de reguliere fokkers - de consumptie van kalkoenvlees in Nederland verdubbelen. Die ligt nu op zo’n 1 kilo per hoofd van de bevolking. In de omliggende landen is dat 6 kilo per persoon. Een verdubbeling van de consumptie van het “magere en gezonde” stuk vlees - dat op dit moment al in de lift zit - betekent dat de kalkoensector als eerste agrarische sector zelfvoorzienend zou zijn. Omdat meer supermarkten Beter Leven-kalkoenen willen aanbieden, gaan binnenkort nog eens zes kalkoenfokkers dit keurmerk voeren. - Foto: VidiPhoto

  Samen met een medewerkster controleert kalkoenfokker Twan Jenniskens uit het Limburgse Ysselsteyn maandag voor de laatste keer de kwaliteit van de eerste Nederlandse Beter Leven-kalkoenen. Woensdag worden ze opgehaald om in Duitsland geslacht te worden, waarna het vlees enkele dagen later beschikbaar is bij supermarktketen Jumbo voor de consument. Jenniskens is met 60.000 gangbare (witte) kalkoenen de grootste kalkoenfokker van ons land en de eerste (en enige) met Caringa Cartier (brons). De bronzen kalkoenen voeren het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Het ras Caringa Cartiers is de Ferrari onder de kalkoenen. Door de langzame groei ook smakelijker. Samen met nog drie ‘Beter-Leven-fokkers’ wil de pluimveehouder - en in samenwerking met de reguliere fokkers - de consumptie van kalkoenvlees in Nederland verdubbelen. Die ligt nu op zo’n 1 kilo per hoofd van de bevolking. In de omliggende landen is dat 6 kilo per persoon. Een verdubbeling van de consumptie van het “magere en gezonde” stuk vlees - dat op dit moment al in de lift zit - betekent dat de kalkoensector als eerste agrarische sector zelfvoorzienend zou zijn. Omdat meer supermarkten Beter Leven-kalkoenen willen aanbieden, gaan binnenkort nog eens zes kalkoenfokkers dit keurmerk voeren. - Foto: VidiPhoto

 • In Abidjan, Ivoorkust, laten boeren hun mooiste dieren en producten zien. Deze veehouder is maar wat trots op zijn Maliaanse rammen. – Foto: AFP

  In Abidjan, Ivoorkust, laten boeren hun mooiste dieren en producten zien. Deze veehouder is maar wat trots op zijn Maliaanse rammen. – Foto: AFP

 • Israëlische boeren in de Agamon Hula vallei voeren deze kraanvogels met mais, in de hoop dat ze de andere gewassen op hun land met rust laten. Ongeveer 40.000 vogels lijken het naastgelegen meer te prefereren boven de droogte in Afrika, waar ze normaliter in de winter verblijven. – Foto: AFP

  Israëlische boeren in de Agamon Hula vallei voeren deze kraanvogels met mais, in de hoop dat ze de andere gewassen op hun land met rust laten. Ongeveer 40.000 vogels lijken het naastgelegen meer te prefereren boven de droogte in Afrika, waar ze normaliter in de winter verblijven. – Foto: AFP

 • Loonbedrijf Gebr. van de Dries uit het Zeeuwse ‘s Heerenhoek assisteert met zijn overlaadwagen collega-loonwerker Markusse uit het nabijgelegen ‘s-Heer Abtskerke. De wagen verzorgt bij de bietenoogst het bietentransport tussen de rooier en kippers op de weg. Doordat de druk in de banden van de overlaadwagen (1 à 1,2 bar) lager is dan de druk doorgaans in kipperbanden, is minder sprake van insporing. “Bovendien blijft de weg schoon”, zegt Jan van de Dries. “Dat scheelt een hoop schraap- en schoonspuitwerk.” Van de Dries rekent voor de overlaadwagen € 60 per uur. Veel verdienen doet hij daar niet aan. Hij ziet het meer als een service aan zijn klanten. - Foto: Anton Dingemanse

  Loonbedrijf Gebr. van de Dries uit het Zeeuwse ‘s Heerenhoek assisteert met zijn overlaadwagen collega-loonwerker Markusse uit het nabijgelegen ‘s-Heer Abtskerke. De wagen verzorgt bij de bietenoogst het bietentransport tussen de rooier en kippers op de weg. Doordat de druk in de banden van de overlaadwagen (1 à 1,2 bar) lager is dan de druk doorgaans in kipperbanden, is minder sprake van insporing. “Bovendien blijft de weg schoon”, zegt Jan van de Dries. “Dat scheelt een hoop schraap- en schoonspuitwerk.” Van de Dries rekent voor de overlaadwagen € 60 per uur. Veel verdienen doet hij daar niet aan. Hij ziet het meer als een service aan zijn klanten. - Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.