Home

Foto & video 10 reacties

Film: Barsten in het ammoniakbastion

Een korte film over hoe het Nederlandse ammoniakbeleid is gemaakt.

WUR-onderzoeker Jan Douwe van der Ploeg schetst zijn beeld over hoe het huidige ammoniakbeleid in stand wordt gehouden: "Het is echt een bastion dat zich afkeert van de wereld. Het wordt steeds duidelijker dat er enorme gaten en barsten zitten in hun redenering en bewijsvoering."

Wetenschappelijk onderzoeker Jaap Hanekamp over het gebrek aan helderheid over de data waarop het beleid is gebaseerd: "Tot op heden hebben we nog geen gegevens gezien die ons inzicht kunnen geven in hoe nou de verhouding is tussen de emissiefactoren die voor de wetgever gelden en de fundamentele data die daaraan ten grondslag liggen."

De video is gemaakt door Huib Schoonhoven producties. Hij maakte jaren geleden een film over boer Kok die weigerde mest te injecteren.

Laatste reacties

 • chila

  Nu nog een wetje tegen lastige wetenschappers Sharon ?

 • agriholland

  Goede film waarin de tunnelvisie van EZ en een deel van de aanhang wordt weergegeven.
  Als Nederland als kennisland in Europa wetenschappelijk zo goed gewaardeerd was, zou het logisch zijn dat deze ínnovatieve' technieken op het gebied van mest uitrijden en emmissie beperkende vloeren verkocht waren in andere EU landen, waar ze heel anders rekenen en meten.

 • agriholland

  Tunnelvisie wordt met het oog op mogelijke schadeclaims van de industrie en anderen angstvallig in stand gehouden.

  Dit gaat wel ten koste van biologisch bodemleven, weidevogels en (dieren)welzijn door gladde vloeren voor mens en dier, die ook nog veel gevaarlijker op het gebied van gasvorming zijn.

 • Mozes

  Onlangs werd bekent dat de uitstoot van auto's veel hoger is dan werd aangenomen. Tot wel twintig tot dertig keer hoger. In hoeverre is het mogelijk dat de emissiebeperkende maatregelen in de landbouw wél effect hebben maar weer teniet worden gedaan door een veel hogere uitstoot van het verkeer. Dat zou dan kunnen verklaren waarom er ondanks de emissiebeperkende maatregelen geen resultaat in de natuur wordt waargenomen.

 • Mozes

  Jan Douwe van de Ploeg zegt dat er onvoldoende aandacht was voor bodembiologie. Dit ben ik volledig met hem eens. Decennia lang werd de bodem gezien als een dood iets en bemesting werd alleen begrepen vanuit de behoefte van de plant zonder de behoefte van de bodem op zichzelf te begrijpen.
  In een andere passage maakt van de Ploeg zich echter schuldig aan plat complotdenken waarmee hij zijn geloofwaardigheid ondermijnt. Ook worden in het filmpje nogal eenzijdige en selectieve feiten genoemd. Het "ammoniakbastion" hecht ik geen geloof aan, vooral niet wat betreft de zureregen van de jaren tachtig, maar de critici in het filmpje zijn op sommige punten eveneens ongeloofwaardig.

 • PIETER123

  Tunnelvisie agriholland als het gaat over het effect op het bodemleven en weidevogels.Het is gewoon de wet van Darwin een wormen specialist""voedsel aanbod is bepalend als een soort niet uitsterft""Er is dus duidelijk een correlatie tussen het verplichte mest in de bodem brengen van mest en de achteruitgang van de weidevogels.Dus bij wet laten verhongeren en nu subsidie er voor geven.O ja de 30 miljoen uit Brussel gaan we niet co .- financieren .Er was wel een deel voor weidevogels bij.

 • oorspronkelijk

  niet te weinig mest maar de manier van aanwenden begrijp ik eruit Koevlaaien herbergen bodemleven ook stalmest heeft die eigenschap Drijfmest met water te snel omgezet of uitgespoeld.

 • alco1

  Kortom oorspronkelijk. Waar wij toe gedwongen worden.

 • PetervanKempen

  De eu wil schoon oppervlakte water.
  De staatsecretaris en de natuurlobby vertalen dat in fosfaat en ammoniak normen voor boeren. Jullie gaan er zelfs in mee, met die derogatie. Daardoor wordt er onderling over verdelingen en mogelijkheden voor uitbreiding gesproken. Maar het is helemaal niet bewezen dat boeren dat fosfaat in het grond en oppervlakte water veroorzaken. Laat je niet piepelen en verzet je tegen zogenaamde belangenbehartigers die mee gaan in die nep stelling van de groene mafia.Als je je mestoverschot netjes afvoert en laat verwerken moet je in principe geen beperkingen hebben, evenwicht in je grond hoeven die groene boeven jullie niet te leren.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.