Home

Foto & video 3 reacties

Landbouwnieuws in beeld: week 3

Een wereldwijde selectie van agrarische nieuwsfoto’s van deze week.

Foto

 • Randwijk - Ruim vierhonderd pasgeboren geitjes geven donderdag een heus lentegevoel. Geitenmester Marien van Voorthuijsen uit Randwijk in de Betuwe verzorgt de geiten tot ze drachtig zijn en teruggaan naar eigenaar Frans Elshof uit Vethuizen bij Doetinchem. Daar mogen ze melk leveren voor de enorme (inter)nationale vraag naar dit product. De Randwijkse veehouder heeft jarenlang zelf een geitenmelkerij gehad, maar door gebrek aan opvolgers is hij daarmee gestopt. In februari verwacht Van Voorthuijsen de tweede golf aan geitenlammeren: nog eens vierhonderd stuks.

  Randwijk - Ruim vierhonderd pasgeboren geitjes geven donderdag een heus lentegevoel. Geitenmester Marien van Voorthuijsen uit Randwijk in de Betuwe verzorgt de geiten tot ze drachtig zijn en teruggaan naar eigenaar Frans Elshof uit Vethuizen bij Doetinchem. Daar mogen ze melk leveren voor de enorme (inter)nationale vraag naar dit product. De Randwijkse veehouder heeft jarenlang zelf een geitenmelkerij gehad, maar door gebrek aan opvolgers is hij daarmee gestopt. In februari verwacht Van Voorthuijsen de tweede golf aan geitenlammeren: nog eens vierhonderd stuks.

  Foto: VidiPhoto
 • Morlaix – Enkele honderden Franse telers van sjalotten zijn deze week in actie gekomen tegen valse concurrentie uit het buitenland. Hun gram richt zich vooral op Nederland dat zaaisjalotten verkoopt terwijl het volgens de Fransen om gewone uien gaat.
De telers voeren actie in het departement Finistère. Die regio neemt met 55.000 ton per jaar 
80 procent van de Europese productie van traditionele sjalotten voor zijn rekening. Volgens de telers hebben ze ‘chronisch’ last van de zaaisjalotten waarvoor minder eisen gelden en die daardoor goedkoper te telen zijn, maar die volgens de Fransen van mindere kwaliteit zijn.
Volgens de Fransen is in de EU geen uniforme omschrijving voor wat wel en niet als plantsjalot verkocht mag worden. Corr

  Morlaix – Enkele honderden Franse telers van sjalotten zijn deze week in actie gekomen tegen valse concurrentie uit het buitenland. Hun gram richt zich vooral op Nederland dat zaaisjalotten verkoopt terwijl het volgens de Fransen om gewone uien gaat. De telers voeren actie in het departement Finistère. Die regio neemt met 55.000 ton per jaar 
80 procent van de Europese productie van traditionele sjalotten voor zijn rekening. Volgens de telers hebben ze ‘chronisch’ last van de zaaisjalotten waarvoor minder eisen gelden en die daardoor goedkoper te telen zijn, maar die volgens de Fransen van mindere kwaliteit zijn. Volgens de Fransen is in de EU geen uniforme omschrijving voor wat wel en niet als plantsjalot verkocht mag worden. Corr

  Foto: ANP
 • Taoyuan – Een Taiwanese ganzenhouder loopt tussen zijn dieren op zijn bedrijf in Noord-Taiwan. Op het eiland is vogelgriep geconstateerd, waardoor 140.000 stuks pluimvee zijn afgemaakt.

  Taoyuan – Een Taiwanese ganzenhouder loopt tussen zijn dieren op zijn bedrijf in Noord-Taiwan. Op het eiland is vogelgriep geconstateerd, waardoor 140.000 stuks pluimvee zijn afgemaakt.

  Foto: ANP
 • Chiayi – Ruiming van ganzen op een door vogelgriep getroffen bedrijf in Taiwan.

  Chiayi – Ruiming van ganzen op een door vogelgriep getroffen bedrijf in Taiwan.

  Foto: ANP
 • Bangalore – Een os wordt door een brandend vuur gejaagd tijdens een Hindoefestival in het Indiase Bangelore. Het ritueel moet de veestapel van de betrokken veehouders vrijhouden van ziektes. Het Makara Sankranti is een Hindoefestival dat overal in India en Nepal wordt gevierd ter ere van de wisseling van de seizoenen. 15 januari begint hier het voorjaar.

  Bangalore – Een os wordt door een brandend vuur gejaagd tijdens een Hindoefestival in het Indiase Bangelore. Het ritueel moet de veestapel van de betrokken veehouders vrijhouden van ziektes. Het Makara Sankranti is een Hindoefestival dat overal in India en Nepal wordt gevierd ter ere van de wisseling van de seizoenen. 15 januari begint hier het voorjaar.

  Foto: ANP
 • Carlton – Rabarberteler Neil Oldroyd in het Noord-Engelse Carlton oogst rabarber bij kaarslicht. Op dit evenement komen jaarlijks vele toeristen af. De regio waar Oldroyd boert staat bekend als de Rhubarb Triangle, vanwege het grote aantal rabarbertelers dat er is gevestigd. De rabarber wordt in het donker geteeld en geoogst bij kaarslicht voor een zo zoet mogelijke productie.

  Carlton – Rabarberteler Neil Oldroyd in het Noord-Engelse Carlton oogst rabarber bij kaarslicht. Op dit evenement komen jaarlijks vele toeristen af. De regio waar Oldroyd boert staat bekend als de Rhubarb Triangle, vanwege het grote aantal rabarbertelers dat er is gevestigd. De rabarber wordt in het donker geteeld en geoogst bij kaarslicht voor een zo zoet mogelijke productie.

  Foto: ANP

Laatste reacties

 • ed12345

  Ik ben altijd jalours op de eensgezindheid onder de franse boeren als het er op aan komt hun regering iets bij te brengen als ze het ergens niet mee eens zijn.Toffe gasten die fransen

 • pinkeltje

  Heeft wel een keerzijde. Zoals een vakbond weinig zou bereiken als er om de haverklap een staking wordt uitgeroepen zo krijg je ook als landbouw weinig gedaan als je steeds maar blijft roepen dat de overheid maar moet zorgen dat jouw bedrijf door beperkende maatregelen overeind moet worden gehouden. Maar het is inderdaad tekenend voor de Franse mentaliteit en dat geldt niet alleen in de landbouw. Omgekeerd zijn Nederlandse boeren misschien wel erg makke schapen maar onze cultuur is ook anders dan die in Frankrijk. En dat geldt tussen meer Europese landen waardoor die Europese eenwording ook een moeizame strijd is en nog wel een tijdje zal blijven. Maar met een hardnekkige eigen volk eerst mentaliteit kom je op termijn ook niet veel vooruit. De waarheid zal zoals zo vaak wel ergens in het midden liggen.

 • alco1

  Hoe dichter naar de evenaar, hoe fanatieker de bewoners zijn.
  Ligt dit nu aan de warmte of dat de nood daar hoger is.

Of registreer je om te kunnen reageren.