Commentaar

14 reacties

‘Derogatie met vervelende bijsmaak’

Hoera, de derogatie is binnen. Maar reden om de vlag uit te hangen is er niet. Het kalenderjaar is al bijna half om en het bemestingsseizoen is al voor meer dan de helft verstreken.

Het is ongehoord dat het zolang moest duren. Waarbij overigens nog steeds onduidelijk is wie blaam treft: Den Haag, vanwege laat indienen of Brussel, vanwege traag behandelen. Het is derogatie met een bijsmaak. Daar zijn meer oorzaken voor dan alleen het tijdstip. Brussel heeft extra voorwaarden gesteld. De belangrijkste: deelnemers aan de pilot bovengronds uitrijden verliezen (volgend jaar) hun derogatie en de sleepvoetbemester mag bij temperaturen boven 20 graden niet aan het werk op klei en veen.

Doel van de nitraatrichtlijn

Deze maatregelen hebben weinig te maken met het doel van de nitraatrichtlijn: schoon water. Het is ammoniakbeleid. En daar gaat de nitraatrichtlijn niet over. Minister Schouten zegt in een interview dat de Europese Commissie de derogatie in een breder perspectief ziet, en ‘synergie’ wil bereiken met ander beleid. Maar daarmee gaat die commissie een stap te ver. Ze misbruikt in feite de nitraatrichtlijn voor andere doelen.

Ze misbruikt in feite de nitraatrichtlijn voor andere doelen

Dat Nederland dit kennelijk moet slikken, toont de kwetsbare positie van ons land. Dat belooft weinig goeds voor de volgende ronde derogatie, waarvoor het gevecht – of moeten we zeggen: de smeekbede – nu al begint. Niet voor niks hamert Schouten hierop: de derogatie is geen vanzelfsprekendheid.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Kelholt

  @Johan Oppewal wel een beetje naïef om te denken dat Europa zich met het stikstofbeleid van Nederland bemoeit.
  Carola gebruikt de derogatie gewoon om (op papier) weer een beetje (gratis) stikstofruimte bij elkaar te harken voor de bouw.
  Naar Europa wijzen als bedenker van de nepmaatregelen die jezelf hebt bedacht. Wat een slinkse politica die Carola.

 • Zuperboer

  Hoe komt de EU op zulke maatregelen. Dat zal uit de krochten van het EU lobby-circus gevoed worden door Tjeerd en Carola. Is t niet linksom dan komt t rechtsom. #Druut met die boeren. Stond vandaag nog een mooi artikel in de ingezonden brieven van de Telegraaf. Ook de burgers zien gebeuren wat wij al lang weten.

 • melkveehouder .

  @Kelholt en Zuperboer👍

 • deB.


  Zo is het kelholt... voor de rest zeg ik maar niets meer. Je mag niet meer zeggen wat je denkt helaas

 • Eminem2010

  Tijd dat die Derogatie weg gaat je wordt gegijzeld . Ja het zal de eerste jaren erg veel pijn doen maar er zullen commerciële oplossingen komen voor Mest als de nood maar hoog genoeg is .

  Dit is ook niks

 • Alco

  @Kelholt en @ Zuperboer
  Een goede analyse, maar wel met de opmerking:
  "Wat laat Carola zich gebruiken".

 • j.verstraten1

  Eminem, het voelt terecht als chantage dat via de derogatie maatregelen worden doorgedrukt.
  Als de derogatie wegvalt verdwijnen helaas niet de doelstellingen van de kaderrichtlijnwater en de nitraatrichtlijn en ook niet de reductieopgave ten aanzien van ammoniak. Daarnaast is er een doelstelling blijvend grasland gekoppeld aan biodiversiteit.
  Maw moet je jezelf afvragen wat het wegvallen van derogatie je gaat opleveren.

 • fietskip

  Reductieopgave komt er alleen als de rest van Nederland net zo veel heeft gereduceerd als de landbouw en anders niet!

 • Gijs Gans

  Rutte is stro man grote industrie . laat Schouten het uitvoeren. grote industrie heeft nagenoeg geen NB vergunning wordt niets aangedaan.

 • Boerke Toon

  Ik dacht dat een van de eisen voor derogatie was dat het aantal fosfaatrechten in overeenstemming was met het fosfaatplafond. Er zijn echter nog steeds te veel fosfaatrechten in de markt en ik lees nergens wat het nitraatcommissie hier van vind.

 • @123

  Dit hele kabinet is er eentje met een bijsmaak, Rutte voorop.

 • Kelholt

  @j.verstraten1 250 (of 230) kg N uit dierlijke mest zou op grasland juist de norm moeten worden en niet de uitzondering omdat onder 'derogatie grasland' de doelstellingen van de Kaderrichtlijnwater en de Nitraatrichtlijn worden gehaald.
  Het slaat toch nergens op dat als je 80% gras hebt en 20% bouwland je ook op die 20% uitspoelgevoelige gewassen 250 kg N mag bemesten?
  Iemand met 50% gras en 50% maïs zou op z'n grasland ook gewoon 250 kg N mogen bemesten en op z'n bouwland 170. Gewas derogatie! Maar de woordvoerders van de sector die met LNV aan tafel hebben gezeten hebben waren zo bang om de derogatie te verliezen dat ze altijd alles hebben geslikt. Als LNV zei: 'Ga op handen en voeten lopen en doe een koe na als jullie de derogatie willen behouden!' dan gebeurde dat.

 • Rievershof BV

  Stoppen met derogatie is nog altijd de beste optie. Komt verwerking van mest sneller in beeld en van de grond en krijgt het weer een toegevoegde waarde op de (be)mestingsmarkt voor de akkerbouwer en zijn we af van de chantage spelregels die er iedere keer weer slinks worden ingefietst door LNV (och sorry Brussel). In de nieuwe wetgeving die over stikstof gaat wordt op mestbewerking verder geborduurd dus bereidt je voor.

 • Attie

  Stoppen met derogatie? ben je mal je hele voer/mest kringloop in onbalans brengen, en kunstmest aanvoeren

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.