Commentaar

3 reacties

‘Reële aanpassingen door Schouten in mestregels’

Mais in de rij bemesten wordt toch geen verplichting op zand- en lössgrond. Landbouwminister Schouten komt hiermee tegemoet aan praktische bezwaren uit de sector.

Ze bewijst zo dat ze in staat is te luisteren naar de mensen in het veld, zelfs in een tijd waarin de relatie tussen overheid en boeren hier en daar wat verstoord is. Tegenover die versoepeling staat wel een aanscherping: de mais niet bemesten voor 1 april.

Voor wat hoort wat, is de grote lijn in het hele pakket maatregelen waarmee Schouten de derogatie binnen wil halen. De ruil van rijenbemesting en later uitrijden pakt naar verwachting goed uit.

Maar dat geldt niet voor elke ‘ruil’. Aardappeltelers op zuidelijke zand- en lössgronden hoeven toch geen vanggewas te zaaien voor 31 oktober. Dat was onwerkbaar voor hen. Maar daar tegenover mogen ze straks 65 kilo minder stikstof gebruiken op percelen waar eerst gras stond. Bovendien lijkt die regel voor zand en löss in het hele land te gelden. Dat is een aanscherping waar ze met recht niet blij mee zijn.

Voor wat hoort wat, is de grote lijn in het hele pakket maatregelen waarmee Schouten de derogatie binnen wil halen

Verder is de versoepeling voor akkerbouwers van de zeer onpraktische verplichting om anti-uitspoel-dammetjes tussen de aardappelruggen aan te brengen een beetje een wassen neus. Je mag ze alleen weghalen bij een stortbui en moet ze daarna herstellen. De duivel zit in de details, zoals zo vaak in het mestbeleid. Alle reden om de ontwerpregeling kritisch tegen het licht te houden.

Laatste reacties

  • kleine boer

    Wat een land.....

  • maxisprint

    anti uitspoel dammetjes in de pootgoedteelt ?

  • KFB

    hier en daar wat verstoord.....?

Of registreer je om te kunnen reageren.