Redactieblog

112 reacties

‘Tijd LTO en NMV lijkt voorbij’

Vertrekken bij LTO is het beste wat Marc Calon in het belang van de boeren kan doen.

“Voorzitter Marc Calon mag zijn knopen wel eens tellen”, merkt Hanna op als ze de enquête onder boeren leest in de Boerderij.

Zowel de LTO als de NMV wordt door de sector niet meer gezien als de organisatie waarin ze vertrouwen hebben blijkt uit die enquête. “Met de LTO is het na de NMV droevig gesteld. Daar heeft minder dan 40% nog vertrouwen in. Veel te weinig voor de organisatie die zich opwerpt als de woordvoerder van de sector.”

Farmers Defence Force en Agractie door boeren gewaardeerd

Mee eens. Vooral omdat de actiepartijen als Farmers Defence Force en Agractie door bijna driekwart van de boeren gewaardeerd wordt. Mooi te lezen dat de POV van Linda Janssen ook het vertrouwen geniet van meer dan 80% van de boeren. Ook hier weer een activistische leider, die openlijk bekent dat ze lid is geworden van Farmers Defence Force. Zo’n leider wil de boer van nu.

Boeren zijn onzeker en terecht boos. Die hebben een leider nodig

“Het is ook de weerzin tegen de verbrokkeling in de belangenbehartiging van de agrarische sector”, meent Hanna.”Boeren zijn onzeker en terecht boos. Die hebben een leider nodig. Die zien ze nu in Jeroen van Maanen en Mark van den Oever. Hun wijze van optreden doet de eigen voorzitter verbleken.”

Leiding LTO faalt

Met Calon is dat niet zo moeilijk. Die gaf al weinig kleur aan de organisatie. En als hij eens een keer op de televisie wat zei, was het meestal niet wat de boeren wilden horen. Daarom hoop ik met Hanna dat Calon het bestuur van LTO meedeelt dat hij vertrekt. Dat is het beste wat hij in het belang van de leden kan doen. En in het belang van de medewerkers. Die werken vermoedelijk hard en leveren op hun terrein goed werk. Dat valt in het niet als de leiding faalt. Dat is jammer, want hun werk voor de boeren is hard nodig.

Met afscheid doe je meer voor de boeren

Als een groot deel van de achterban van mening is dat de overlegstructuur heeft gefaald, moet je daarnaar luisteren. Zelfs als je als voorzitter nog steeds achter het gevoerde beleid en het overlegmodel staat. Met afscheid nemen doe je dan meer voor je boeren.

Die wil geen honderden euro’s betalen voor het lidmaatschap als in tijden van crisis andere leiders op de barricaden staan, en niet je eigen leiders. Dan is het genoeg geweest.

Laatste reacties

 • Alco

  Een goede waarneming.
  Vooral de zinssnede: "En in het belang van de medewerkers...……………………"

 • Biggetje

  Amen.

 • Firma Vellenga

  Ja, jammer dat het zo uitpakt. Het was toch de organisatie voor de boeren...Ik denk niet dat in Jeroen van Maanen en Mark van den Oever nu een leider wordt gezocht. Ze hebben zich wel opgeworpen om stop te zeggen. Ja, we hebben een sterk persoon nodig en zien dat we allemaal een stukje daar aan kunnen bijdragen of ons daarin vinden kunnen. De boeren zijn allemaal erg divers maar als het moet kunnen we sterk als 1 sector optreden. Helaas lees ik wel vaak op Boerderij hoe ieder elkaar afkraakt die het niet doet zoals de ander het zou doen... Diegene die we zoeken kan hier ook een grote rol in hebben. Meer begrip voor elkaar.

 • Henk.visscher

  Inderdaad de top vamn LTO, vervangen, de regiobestuurders kunnen gewoon blijven, die waren ook niet altijd gelukkig met het beleid van LTO

 • kuiken007

  links maak alles kapot, dan ook zeker geen linkse calon bij lto, zou me niet verbazen als hij daar zit met een opdracht vanuit een bepaalde hoek!!

 • Alco

  Vellenga. We moeten een verbinder hebben tussen de boeren en die belangen dan ook behartigd.
  Calon zette de landbouw in de verkoop.

 • Bossies

  Calon stond bijna te juichen bij de persconferentie klimaattafels en ook na presentatie rapport Remkes.... Gelukkig zit hij nog in de raad van advies van Staatsbosbeheer.... Een nieuwe pet is zo weer gevonden voor lobbyisten van zijn kaliber. Maar niet geschikt voor iedere groepering.

 • ptheunis501

  Het LTO is op de plek van het productschap zuivel gaan zitten, en daar horen ze niet thuis. Ze zijn in de ogen van ons boeren een verlengstuk van de (r)overheid geworden.
  De overheid stippelde beleid uit, LTO mog voor de vorm ook nog wat zeggen, en moest er voor zorgen dat de boerenstand (rustig als makke schapen) alles uitvoerden.

  Maar die tijd is nu voorbij

 • kanaal

  calon komt van de vijand heel dom om hem voorzitter te maken.

 • gjh

  Die Calon was niets en is niets en wordt niets. Wat heeft die man toch weinig pit totaal geen visie en zegt totaal niets nuttigs Hopen dat het LTO opgeheven wordt hier zit niemand op te wachten. Beter niets dan Calon

 • 306lsa

  op blue tiger (youtube) een verhaal over FDF (hoe hun het zien) wie onze vijand is enzo
  persoonlijk ben ik wel een fan van FDF maar dat is persoonlijk wie voor een andere groep of club is is ook prima
  wat ik van Calon vindt ................ (ik snap hem niet, geen idee of hij goed of heel erg fout is)
  op de Jensen (youtube) aflevering 113 ongeveer de 36 ste minuut de truc van links gaat over de boeren

  pvda is ook links daarom past het er misschien bij 🤔

 • Dre van Helmond

  Gelukkig heeft het FDF zelf wel meer vertrouwen in de georganiseerde landbouw waar ook de kennis van het landbouw collectief vandaan komt.
  FDF staat hier volledig achter.
  We moeten als boeren samen optrekken.
  Verdeeldheid is koren op de molen van de linkse elite.

 • Mfb

  Zag Mark van den Oever laatst in een interview en als die ons als boeren moet redden dan houd ik mijn hart vast. Die is vooral goed in actievoeren maar kan het denkwerk en het praten beter aan anderen over laten.
  Het zou fijn zijn dat het Landbouwcollectief goede resultaten gaat behalen. Misschien is dit wel de kans om wat groepen samen te voegen en wat minder versplintert te zijn. Volgens mij is het LC het beste wat ons de laatste jaren als boeren is overkomen.

 • 306lsa

 • Bennie Stevelink

  Eerst hebben ze met trekkers in Amersfoort gestaan: RFC mocht zich niet met stikstof bemoeien. Nu hebben ze RFC weer bij het LC gehaald, want alleen konden ze het toch niet aan.

 • bearda

  Na de zgn. kalverfraude heb ik naar het kantoor gebeld en gezegd hij weg of ik weg. De grootste schurk laten ze bij de LTO kennelijk zitten omdat het anders te veel kost

 • Bennie Stevelink

  Wat ik vooral zorgwekkend vind, is dat ze bij FDF niet met kritiek kunnen omgaan. Als ze kritiek krijgen gaan ze de dialoog niet aan maar gaan ze mensen bedreigen. Dit is totalitair gedrag waarbij het absolute gelijk wordt geëist voor hoe hun het belang van de boer definiëren. Als je het belang van de boer vanuit een ander perspectief bekijkt, ben je “tegen het belang van de boer”.
  Er kan geen ander belang zijn, dan hoe zij dat invullen. Hiermee kun je nooit boeren verenigen, ook al lopen nu velen er achteraan.

 • hansvanbergen

  Het probleem met jouw Bennie is dat je niet zelfstandig kunt denken. Je kunt alleen propaganda herhalen. Voorlezen uit het Campina blaadje. Daar heb je kennelijkniet gelezen dat FDF oprichter is van het LC. FDF heeft het provinciebestuur naar huis gestuurd en zonder FDF waren we sowiezo onze latente ruimte kwijt. Maar dat had jij ff allemaal niet in de gaten. Dat las je niet in het ChristenUnie blaaike

 • rp57

  Hans van Bergen dit is geen kritiekvan jou maar slechts niet onderbouwd geschreeuw. Eens met Bennie

 • farmerbn

  Bennie heeft gelijk als die zegt dat de leiders van FDF niet geschikt zijn om een organisatie zoals LTO te leiden. Moet ook niet want het is juist goed dat er een militante groep naast een organisatie zoals LTO staat die zich keihard kan opstellen. Als opvolger van Calon zou ik graag zien die oud-leider van de SGP. Ben even zijn naam kwijt.

 • mwschoonhoven1

  Bennie, naast dat jij een enorme wijsneus bent, bijzonder naïef, olie dom en overal je plasje over wil doen, betrap ik je vandaag op heterdaad op grote leugens.
  Jij kwam met kritiek op de fdf, ik ben de dialoog met je aangegaan, zonder je te bedreigen, en toen we in onze dialoog op de zere plek terecht kwamen was jij degene die stopte met de dialoog, en mij blokkeerde. Zo ben je dus, als mensen het niet met je eens zijn, dan houd het op voor jou. Jij loopt met oogkleppen op deze wereld.

 • kleine boer

  Ik denk dat de leiders van fdf ook nooit een organisatie als lto willen leiden maar we hadden ze wel heel hard nodig (en nog) om de belangen te behartigen dat was lto vergeten. Waar blijft het onderzoek van lto naar bijvoorbeeld over de uitstoot? Heeft lto al meet net werk opgezet om tegen deel te bewijzen of te zien of het werkelijk klopt wat rivm doet...? waar stond lto met de kalverfraude? Ja callon stond vooraan toen en bennie bleef ook volhouden.....

 • Kringloopboer

  Ben het ook in grote lijnen wel met bennie eens .
  We hebben bij de verkiezingen maar een paar procent van de stemmen.
  Dus we moeten het van bondgenoten hebben.
  En om het maar even heel zwart wit te zeggen .en niet tegen iemand of een sector
  Nederland houdt van de boeren maar haat de bio industrie .
  Zorg ervoor dat het zo blijft en niet dat er een sfeer gecreëerd wordt van de boeren tegen de rest van Nederland.
  En dat heb je snel als je niet in staat bent om compromissen te sluiten

 • Drikus Dekker

  Mooi verhaal om te lezen Vergaderboer 👍 en verder nog mooier om al die reactie,s te lezen .ik geef er geen reactie op maar denk dat er toch Boertjes zijn die goed nadenken 😇😇.

 • Alco

  Kringloopboer.
  Om maar even bij het onderwerp te blijven vanwege de commotie rond het LTO.
  Waarom wordt bio gehaat?
  Omdat juist dat LTO niet goed was in die belangenbehartiging.
  Er is niks mis mee met bio. Misschien wel beter als gangbaar, gezien sterftecijfer ed.
  En dat zeg ik als grondgebonden- en misschien nog wel meer een kringloop-boer dan jou.

 • hansvanbergen

  Kringloopboer kan ook niet zelfstandig denken. Hij leest voor uit het werk van de milieu maffia. Wat NL denkt daar heeft hij geen begin van enig benul van. Maar als je kranten leest en NPO TV kijkt ben je per definitie onwetend en dat is na 60 jaar links gebeuk best begrijpelijk. Voor dit soort 55 plussers is het ws te laat.

 • hansvanbergen

  Vlgs mij had iedereen de kans om LTO leider te worden maar wilde niemand en hebben ze toen Callon maar genomen. Wat komt er als je Calon buiten gooit?? Pezies ws nie veul beters dus zit ie mij niks in de weg. Hou deze Marc aan tot er zich iets beters aandient. Luister es naar Jos Verstraten. Die verklaart gewoon dat binnenkort 40 % van de boeren stopt omda ze nie meer meekunnen. (interview Gelderlander TV)

 • 306lsa

  Farmerbn @ bedoel je Elbert Dijkgraaf?

 • farmerbn

  Yes

 • Kringloopboer

  @hansvanbergen: de minister moet beleid maken ze heeft daarbij heel grof twee partijen aan tafel
  1) boeren 40.000
  2) natuurorganisatie.s 1.500.000 leden.
  Als die niet bereid zijn tot een compromis.
  Welke keuze moet ze dan maken.??
  Je weet hoe een democratie werkt ???
  Daar hoef ik de milieu maffia niet voor na te praten .zoiets heet de realiteit onder ogen zien

 • kuiken007

  ja, dat is een top man voor die functie elbert dijkgraaf!!

 • Mbmb

  De enige weg voor LTO is afscheid nemen van Calon en snel! Dan een sterke voorzitter zoeken, die algemeen vertrouwen geniet (voor zover mogelijk), misschien iemand als Elbert Dijkgraaf. De koers bijstellen is in mijn ogen broodnodig; deze tijden vragen een andere tactiek. Niet meer meelullen, pappen, nathouden, inleveren, maar strijden voor de boeren, ook als de politiek je dan misschien niet altijd aardig vind.

 • Bennie Stevelink

  Het zou inderdaad best kunnen dat LTO verdwijnt. Maar betekent dat, dat FDF de nieuwe belangenbehartiger wordt voor alle boeren?
  Het punt wat ik duidelijk probeer te maken is dat het “boerenbelang” zeer divers is. Het ene belang van dezelfde boer staat tegenover het andere belang van dezelfde boer. Bij de ene toekomstverwachting heb je het ene belang, bij de andere toekomstverwachting een ander belang.

  Iedere belangenbehartiger en coöperatie-bestuurder is vóór het belang van de boer. Hoe dat belang gedefinieerd wordt is afhankelijk van de afweging tussen belangen en inschatting van de toekomst.

  De FDF kiest voor één heel specifieke invulling van het boerenbelang. Iedereen die het belang anders ziet is “tegen het belang van de boer” en is dus een verrader waar met bedreiging en intimidatie stelling tegen genomen wordt. FDF kan niet omgaan met kritiek. Ze zijn niet in staat een dialoog te leiden tussen de verschillende belangen.
  Ik kan iedereen op een briefje garanderen dat, nadat FDF alleen overgebleven is, binnen de kortste tijd groepen boeren zich niet kunnen herkennen in de manier waarop FDF het boerenbelang invult en zich gaan afsplitsen met eigen organisaties.

 • Bennie Stevelink

  @mwschoonhoven1 15:53, direct nadat jij mij maandagavond bedreigd hebt, heb ik contact opgenomen met de politie. Er is mij vertelt dat het doorgegeven werd aan de landelijke politie omdat het in relatie staat tot FDF. Die hebben eerder al in Brabant politici bedreigd en liggen onder het vergrootglas. Jouw naam en adres zijn geregistreerd.

  Toen jij dinsdag opnieuw contact opnam heb ik op advies van de politie niet meer gereageerd maar jou geblokkeerd.

 • mwschoonhoven1

  Goedzo, Bennie, Rutte zal blij met je zijn. Hebben we eindelijk een succesvolle boerenbelangenbehartiger, ga jij hun daden vergelijken met een terroristische organisatie in de nieuwe oogst, en alles onder een vergrootglas leggen en alles wat je niet bevalt doorgeven aan de politie. Dat geeft wel aan wat voor een figuur als je bent.

 • Drikus Dekker

  Bennie bedankt Bennie bedankt,te vaak te Veul Onzin :maar meen ik toch bedankt voor je inbreng,geen mens die het goed doet op deze aardbol !!! Maar wat lees ik politie die het moet op lossen das nie best !!! Hier op het platteland lossen we altijd alles onder elkaar gewoon op,dan zal er toch meer aan de hand zijn daar ??? Maar goed ik wens je sterkte en zal voor je duimen.

 • JC Vogelaar

  Bennie,
  Al eerder heb ik je aangegeven dat je onzin loopt te verkondingen over het LC nu doe je dat weer.
  FDF heef RFC niet bij het LC gehaald.

  Het LC heeft werkgroepen ingesteld die de maatregelen voer, weidegang en water bij mest verder uitwerken in praktische toepasbare regelingen.

  Daarbij worden zoals eerder gemeld de ketenpartijen betrokken zoals Nevedi en de NZO.

  Dat jij er behoefte aan lijkt te hebben bij voortduring onjuistheden te verkondingen over het LC is een naar trekje.
  Je collega melkveehouders keer op keer van onjuiste informatie voorzien is niet bepaald een constructieve bijdrage.

  Vriendelijke groet,

  Jan Cees Vogelaar

 • ptheunis501

  Is Bennie niet gewoon een mol??

 • Bennie Stevelink

  @Vogelaar, het was toch FDF die met trekkers in Amersfoort stonden omdat de zuivel zich niet met de stikstof mocht bemoeien? Vanaf het begin vond ik dat raar omdat de primaire sector maar 2% van de economie vertegenwoordigd en de secundaire sector, naar ik meen, bijna 8%. Met de hele keten vertegenwoordigen wij bijna 10%. Via het LC, waar FDF deel vanuit maakt, wordt de zuivel en andere keten partijen er nu weer bijgehaald.

 • sanderheerink90

  Goedzo JC. Misschien dat bennie op jou wel wat uit doet maar ben er bang voor. Hij vergat ook dat de zuivel eerst op eigen houtje zonder overleg md landbouw met het ministerie ging praten. Dat is anders dan nu gevraagd worden door de landbouw.

 • Bennie Stevelink

  Wat mij in deze lijn ook weer verbijstert en ook moedeloos maakt, is de blindheid voor diversiteit aan belangen en de blindheid voor dynamiek in belangen in relatie tot veranderingen in de toekomst. Het belang van de boer wordt volledig ééndimensionaal en statisch ingevuld. Één millimeter buiten het ééndimensionale belang, en je bent tegen het belang van de boer. Zinnige discussies zijn niet mogelijk.

 • wadevries

  LTO is de enigste belangenbehartiger die ook op gemeentelijk niveau actief is.
  Zeer belangrijk want gemeentelijke politici hebben behoorlijke invloed op ruimte om te ondernemen in de agrarische sector.
  Trouwens : meestal zijn enquêtes over het functioneren LTO redelijk voorspelbaar. De negativiteit druipt er vanaf, positief ingestelde leden nemen niet de moeite te reageren.

 • Alco

  @Bennie. Er is een grote discussie aan de gang inzake stikstof.
  Dat de RFC al maatregelen wilde treffen werd gezien als een soort overgave.
  Dat wil nu niet zeggen dat ze hun mening niet in het LC mogen leggen

 • Bennie Stevelink

  Prima @Alco. Maar kun jij het met mij eens zijn dat de discussie eigenlijk moet gaan over de vraag wat de diverse belangen zijn, hoe wij die moeten begrijpen naar de toekomst en hoe wij recht kunnen doen aan die verschillende belangen?
  Deze discussie wordt momenteel niet gevoerd. Iedereen zit in een schuttersputje.

 • famboenink@hetnet.nl

  Elbert dijkgraaf is misschein wel een goeie opvolger voor Marc calon
  realistisch inhoudelijk en een tikkeltje gek
  past helemaal in huidige tijdgeest volgens mij

 • 306lsa

  Bennie@ wat ik vindt is dat de discussie ook moet gaan over wat eerlijk en recht is
  er zijn belangen voor woning bouw? oke dan koop je die grond en bouw je huizen
  er is belang bij natuur is ook prima koop je die grond en maak je een natuurgebied
  wil je ............ doe je dat
  mijn standpunt is een beetje behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden .
  als je die lijn voert wordt je toch niet moedeloos ?
  jij denkt heel anders dan ik en dat is ook prima , maar zo denk ik er over

 • hansvanbergen

  @kringloopboer precieswat er mis is in dit land. Die anderhalf miljoen leden staan gewoon grotendeels achter FDF. Dus onzin dat jullie, niet gekozen ondemocratische leiders van de milieu maffia het voor het zeggen in dit land

 • Maas1

  @wadevries ja op gemeentelijk niveau zijn LTO'ers actief dat enkel zou een beweegredenen kunnen zijn om deze mensen te ondersteunen,ware het niet dat maar een fractie van de contributie gelden gaan naar deze bestuurslaag het zeer grote deel van de contributie gelden gaan naar de provincie, landelijk en Europees. Waar mijn sector belangen raken ondergesneeuwd en als wisselgeld worden vergeven aan andere belangen. In die beleving voel ik mij niet vertegenwoordigd het brengt eerder schade toe,ondangs dat men op gemeentelijk niveau actief is,raakt dergelijke gelijk mijn portomonnee en bedrijfsbelangen in het groter geheel. Voorbeeld:Als ik geen mestprobleem heb wens ik ook niet als wisselgeld te worden vergeven aan andere sector(en)die wel een mestprobleem hebben.Ieder lost in dit geval zijn eigen shit maar op er zijn niet voor niets schotten in de mestwetgeving. Dat gepreupel van algemene sector belangen daar koop ik niets voor. Daarom zit ik bij een vakbond die staat voor de sector en dat belang. Ik zie de LTO niet anders als een andere belangen partij, allen onder een paraplu. Het Landbouw Collectief.

 • JC Vogelaar

  Bennie,
  Je doet net alsof FDF tekort schiet en daarom de ketenpartijen worden ingevlogen. Dat is dus niet correct.
  AL in november is de ketenpartijen aangegeven zodra er over uitvoeringe van regelingen gaat ze betrokken zullen worden.
  Het grote verschil is dat nu de primaire sector in de lead is.

  Ik heb een redelijk zicht op wat zich in oktober voltrok en waarom in mijn ogen terecht FDF ingreep.
  Daar mogen alle melkveehouders in Nederland inclusief Bennie heel erg blij om zijn maar wie weet schrijf ik ooit nog een keer een boek als een jaar of 75 ben

 • Drikus Dekker

  Netjes verhaal Jc Vogelaar,mag gemeld worden,dik voor mekaar.

 • hansvanbergen

  Apart is de kritiek op gebrek aan diversiteit bij FDF. Opgericht door 4 personen waarvan 3 vrouwen. Voorzitter heeft een bedrijf met varkens, peren kerstbomen en akkerbouw. Jeroen van Manen is biologisch melkveehouder. Er is weinig ruimte voor kritiek is logisch want ze hebben nog niks verkeerds gedaan. Alleen maar slimme dingen succesvolle akties. Beetje rondrijden met de trekker. Ja langs de Amercentrale. Nu weet heel NL dat Grashoff die net voor de Pas uitspraak 50k ammoniak q gaf. Allemaal doorgestoken kaart dus die uitspraak. En toedeledokie rovincie bestuuur. FDF gaat heus ook nog wel eens een fout maken. En dan mag dat gezegd worden.

 • MTS Jeuken

  Zoals wel vaker heeft vergaderboer een punt, maar de conclusie valt zoals meestal ook wel wat op af te dingen. Vooraanstaande boeren leiders als Calon en Keurentjes zijn eigenlijk hobbyboeren die een professionele carriere in de politiek achter de rug hebben, groot geworden bij het poldermodel.
  Toen er partijen kwamen die de Amerikaanse manier van campagnevoeren introduceerden( op de persoon spelen, framen) bleven ze hangen in het poldermodel terwijl de politiek naar een ander tijdperk ging. Genoemde vergaderboeren zijn dus over hun houdbaarheidsdatum ( dat geld ook voor de anonieme pipo die zich vergaderboer als collumnist noemt).
  We hebben boerenleiders nodig die de confrontatie met links aangaan, maar niet vergeten om zaken te doen met gematigde stromingen. LTO kan prima functioneren als zij met een nieuwe leider de piketpaaltjes wat verzetten en met andere op meer aktie gerichte stromingen een collectief (blijven) vormen.

 • Haarlemmermeer

  Of een Marc Calon moet vetrekken laat ik over aan de regio en sector bestuurders. Als ik als lid er iets van vind meld ik dit, en als ik mij te veel ongehoord voel zeg ik op. Ben bang dat hier een heel deel van de Calon bashers al geen lid meer zijn.
  FDF is een one issue partij zoals PVDD, stikstof is het enige wat hen drijft. Als milities hebben zijn absoluut een functie in het collectief, maar het LC Heeft ook diplomaten nodig zeker in de @RIVM discussie, dit is een spel van het frustreren van politiek beleid tot de echte meetresultaten binnen zijn.
  LTO sprak zich uit voor CETA, FDF tegen. Van LTO heb ik daarin een duidelijk standpunt gezien en gehoord, FDF heeft helemaal niets gedaan, gezegd, geen mening getoond. ik ben fel tegen CETA, FDF is een dag na het CETA debat gaan actie voeren. Dit was een klap in het gezicht, had makkelijk een dag eerder Gekund en met een duidelijk punt op CETA.

 • hansvanbergen

  @Haarlemmermeer kennisgebrek uwerzijds. Kijk ff op YouTube interview met FDF mensen door Blauwe Tijger. Dat dan weer wel

 • Bennie Stevelink

  @Hans van Bergen, je wilt mij toch niet vertellen dat je Blue Tiger serieus neemt?

 • Bennie Stevelink

  @Haarlemmermeer, ik neem aan dat je akkerbouwer bent. Voor de akkerbouw heeft CETA weinig voordeel, misschien zelfs nadeel. Dat je tegen CETA bent kan ik mij dan ook voorstellen.
  Voor de melkveehouderij heeft het echter voordelen. Onze melkprijs wordt niet bepaald door wat het land binnenkomt maar door wat er uitgaat. Dankzij CETA kunnen wij 30.000 ton merkkaas exporteren naar Canada. Dat is belangrijk omdat wij niet kunnen bestaan met het exporteren van melkpoeder die ze in NZ of VS ook kunnen maken. Wij moeten het hebben van het bovenste marktsegment zoals merkkaas.
  Ook voor de bollensector zal CETA voordelen hebben. Voor varkenshouderij is het waarschijnlijk neutraal.

  LTO moet tussen al deze belangen een afweging maken en op basis daarvan een standpunt innemen. Dat is nou precies wat FDF niet kan: zij bemoeien zich daarom alleen met onderwerpen waar het belang van boeren grotendeels synchroon loopt en de overheid of NGO’s de tegenstander zijn. De leden worden dan ook “strijders” genoemd.
  Onderwerpen waarin keuze gemaakt moet worden tussen het belang van verschillende groepen boeren vermijden ze. Zo bemoeien ze zich ook niet met fosfaatrechten.
  Niet omdat ze dat niet durven; ze kunnen er gewoon niet mee omgaan. Hun manier van denken is totalitair en laat dialoog en het zoeken naar consensus niet toe. Als ze hier wél mee willen omgaan moeten ze hun totalitaire denken loslaten en zouden ze een tweede LTO worden.

 • kleine boer

  En bennie blijft in zijn bubbel....

 • 306lsa

  Bennie @ waarom is het raar om bleu tiger serieus te nemen? Serieus betekent toch oprecht gemeend
  Je kan bij iemand altijd wel de splinter in het oog willen zien maar ......
  dat is natuurlijk nooit de bedoeling
  Stel je bent voor een voetbalclub dan vinden sommige mensen alles goed of heel erg veel in ieder geval
  En van de voetbalclub van de tegenstander haast alles slecht
  Maar ik respecteer je mening hoop dat jij mensen die anders denken ook respecteert?

 • Maas1

  Bennie
  Totalitair wat een vreselijke woord keuze.Totalitair zal het in dit land nooit zijn omdat in de praktijk altijd compromissen worden gesloten.
  Bennie wat moeten er bij jou veel op het woordelijke hakblok verschijnen, rustig aan niet te gefrustreerd.

 • wmeulemanjr1

  Met Bennie gaan we zeker de goede kant op, laat hem de boel maar eens leiden met al zijn praatjes over alles op de achtergrond....

 • Bennie Stevelink

  @306lsa, “oprecht menen” betekent nog niet dat het waar is. Ik zie zoveel reacties, hier en bij Prikkebord, van mensen die oprecht menen wat ze graag willen geloven. Ook onder milieumensen kom je dat vaak tegen: “duurzame landbouw is betaalbaar als boeren duurzame producten gaan produceren”. Ik kan hun exact voorrekenen dat dit onzin is, maar ze blijven er in geloven.

  Jouw reactie van gisteravond 21:44 kan ik mij volledig in vinden: ook ik erger mij groen en geel aan dubbele agenda’s.
  Als ze grond nodig hebben moeten ze dat gewoon zeggen en kunnen we daar over praten. Ze moeten zich niet hypocriet verschuilen achter stikstof.

 • Maas1

  Bennie
  Duurzame landbouw is betaalbaar .. je kunt het voorrekenen dat het geen verdienmodel is.. Nou reken maar eens voor dan...!

 • Alco

  Zo @Bennie wordt ook al weer gematigder.
  Hopelijk gaat Mark van den Oever het RIVM niet vergelijken met de RAF.

 • veldzicht

  In de Telegraaf van vandaag een dubbele pagina met J.C. Vogelaar,interessant om te lezen en volgens mij de juiste man op de juiste plek. Nooit geweten dat hij de broer is van Ella Vogelaar voormalig minister van?(ben ik even kwijt)

 • piethermus1

  Al met al heeft Vergaderboer met zijn stukje een rattenstreek geleverd. Uit de commentaren te lezen snappen een aantal het dan nog steeds niet zo. Hun oogkleppen en plaat voor de eigen kop zitten hen structureel in de weg. Zij kunnen ook moeilijke met andere meningen omgaan, zoals die van Bennie Stevelink. Verder vind ik de het moedig, dat Bennie dit toch als eigenlijk eenling doet en dat er ook commentaar komt op Vergaderboer en dat sommigen pogen er een serieuzere discussie van te maken dan wat we op boerderij.nl te vaak gewend zijn. Dat is winst. Vaak hebben de reaguurders de overhand met hun voorspelbare zurige cynische commentaren.

 • Renate

  @piethermus1. JIJ LEVERT DE GROOTSTE RATTENSTREEK. Jij zit met die RAT aan tafel (J. Vollenbroek) Dus wie is hier een rat.

  @bennie gelooft alleen het NOS, LTO, RFC en de krant. Steek je bubbel eens lek.
  Dan ook nog zeggen dat je bedreigd bent? Ik geloof er geen zak van. Je fantasie is te groot. En het is schofterig om mensen in 1 verhaal (wel verdekt dan) gelijk te zetten aan de RAF.
  En ja bennie. IK HOOR OOK TOT DIE RADICALE TERRORISTISCHE BOEREN.

 • piethermus1

  @Renate; Kun je alsjeblieft normaal reageren; Ik ontving een rat in de brievenbus en meer post van niet helemaal lekkere lieden. Dus lieden die ook mij bedreigen lust ik rauw en wellicht zelfs gaar. <> Die column schreef ik in aanloop naar de dodenherdenking en Bevrijdingsdag als radicaal signaal naar alles en iedereen die extremist is en was. En dan maakt het mij niet uit of dat extreem-links, extreem-rechts, anti-boer, te extreem-oogkleppen pro-boer (wat eigenlijk daardoor contra-productief is). Iedereen komt bij mij aan de beurt. Ik ben niet eenkennig. Ik niet. Bij extremisme zet ik een tandje bij. Ik laat me niet intimideren, door niemand niet.

 • Renate

  Dat artikel ging over klimaat verandering. Dat je je piepers niet van het land meer zou krijgen.
  Klimaatverandering is van alle tijden. Lees het boek 1000 jaar weer, wind en water in de lage landen.

  Ik snap niet dat iemand dan met die andere persoon hierover de discussie aangaat.
  Dat je dan vind dat vergaderboer een rattenstreek levert vind ik ook niet netjes.
  Enne... die rat heb ik niet in je brievenbus gedaan hoor!

 • kleine boer

  piethemus je schrijft wel heel vaak ik ik ik....

 • Kelholt

  Oké dan even weer een inhoudelijke reactie op Bennie Stevelink en ik ben benieuwd of er een inhoudelijke reactie terugkomt. Meestal komt er namelijk een totalitaire reactie terug zonder in te gaan op de inhoud.

  Bennie vind het goed dat de LTO voor CETA is. Prima. Zelf denk ik overigens dat het een slechte deal is voor de Europese landbouw maar dat is mijn mening.
  Bennie ondersteund zijn mening met "Dankzij CETA kunnen wij 30.000 ton merkkaas exporteren naar Canada." Deze uitspraak klopt niet.

  Europa exporteert nu via het oude WTO handelsakkoord al 13.472 ton kaas naar Canada. Via CETA kan Europa 17.700 ton, waarvan 16.000 ton merkkaas, extra exporten. Bron: google even op tradoc_156043.pdf

  Bennie ondersteund zijn mening dus met foute informatie. De vraag is nu: Heeft Bennie wel de juiste informatie maar deelt hij die niet met ons omdat die zijn mening niet ondersteunt of heeft Bennie de juiste informatie niet en zou hij met de juiste informatie veranderen van mening?

  En dan nog. De totale kaasproductie in de EU in 2017 was 11 miljoen ton kaas. 30.000 ton export naar Canada is dus 0,27% van de totale Europese kaas productie. Dus zelfs als de export niet met 16.000 ton maar met 30.000 ton toeneemt dan nog zorgt dit echt niet voor een betere melkprijs.

 • piethermus1

  Maarehhh... De tijd van LTO en Calon schijnt voorbij, zo lees ik vaak. Zo lazen we in o.a. Boerderij.nl dat in een onderzoek onder (alleen?) veehouders, dat DE boeren het minste vertrouwen hadden in LTO. Hoe representatief was dat onderzoek en zo'n steekproef? Als Agrio iets soortgelijks onderzoekt, is er een andere uitkomt en als Nieuwe Oogst dat doet ook. Zulke onderzoeken zijn mij niets waard, zorgen voor stemmingmakerij en jutten soms de boel zelfs op.

  LTO schijnt volgens columniste Leonie Bosch minder dan 10% van de boeren te vertegenwoordigen. Ze fantaseert naar dat cijfer toe. En bij sommigen gaat er dat in als Gods woord in een ouwe vrouw. Ik zou zeggen; 'Laat onderzoeken door de Stichting Agrifacts bijvoorbeeld.' Die is immers op de feiten uit... Maarrr... ohhh.... ohhh nee... Daar is diezelfde Leonie Bosch bestuurslid. Dan zou de slager zijn/haar eigen vlees keuren. Oeps.

  Net zoals in de hoek van NGO's er een netwerk van dwarsverbanden is met bepaalde politici, is dat in onze boerenwereld ook het geval, waarbij het er nu op lijkt alsof er destructieve krachten in boerenland zijn die soms blijkbaar baat hebben bij de marginalisering van LTO.

  In ieder geval moet als ik uien wil verkopen als boer, ik mijn best doen, zoals Tesla dat moet m.b.t. Tesla's. En Boerderij moet zo veel mogelijk lezers binden. Dat doet ze door stukjes zoals van vergaderboer te plaatsen. Het is een product. Niks meer en niks minder.

 • kleine boer

  piethermus lto heeft al moeite met het precieze aantal leden te noemen en die lid zijn zijn vaak oude ex boeren

 • kleine boer

  kelholt duidelijk maar dat had je al een keer geschreven hier of was dat iemand anders?

 • kleine boer

  mooi stukje op de gelderlader site nu van/over jeroen van maanen

 • Alco

  Geinig.
  Ik heb nog weleens commentaar op vergaderboer vanwege zijn columns met adorie voor de LTO en RFC.
  Nu was de eerste reactie op deze column positief van mijn kant en subiet komen er andere krachten opzetten.
  En dan beginnen ze met "Een rattenstreek" te memoreren.
  Tja!!!!!!

 • Drikus Dekker

  Jaja men leerd het nooit,heel veel woorden hiet etc etc en er word niks mee berijkt !!!!elkaar op jutten en verders niet .wat ik wel kwijt wil is dat de opmerking van piethermus 1 niet kan :Gods woord in een ouwe vrouw!!! Wie ben jij om dit soort teksten te mogen plaatsen ???? Vond ik niet kunnen 😢😢

 • melkveehouder .

  @Bennie 20.35. Hou toch eens een keer je grote mond dicht als je totaal niet weet hoe het politieke spel gespeeld wordt om het juridisch voor de overheid dicht te timmeren. Man man, je weet echt niet waar je het over hebt, of je speelt een smerige dubbelrol!

  Gelukkig maar dat onze collegae Amersfoort geblokkeerd hebben want anders had RFC voor de tweede keer bloed aan de handen!! Door het fosfaat debacle, waar RFC en LTO aan mee hebben gewerkt, gaan gezinnen momenteel naar de bliksem! Ben je daar soms trots op?

  Hebben jij en Piet Hermus soms een opdracht van iets (LTO?) of iemand, of kletsen jullie op eigen titel uit je nek?

 • NASJO

  Boeren zijn onzeker en terecht boos!
  Laten we dan juist nu niet met modder gooien maar het Landbouw Collectief met zijn mensen/afgevaardigden koesteren en steunen in de hoop dat de harde feiten die boven tafel zijn gekomen door het Mesdagfonds draagvlak vinden. Het collectief is volgens mij in staat verandering in denkrichting bij de politiek/bestuurders teweeg te brengen. Nu geen tijd voor muggenzifterij. Gun/Geef het Landbouw Collectief de kracht mee en het vertrouwen aan onze wensen: "ruimte voor landbouw" te werken!

 • Attie

  NASJO 👍

 • piethermus1

  @melkveehouder. Ik klets uit eigen titel en naam uit mijn eigen nek. Ik heb zelf hersens en hoef anderen niet na te kakelen.

 • piethermus1

  @Drikus Dekker. Het was/is een zegswijze van mijn schoonmoeder en daar de moeder weer van. Die zei het zelfs zo; Dat gaat er in als Gods Woord in een Ouderling. Als ik lange tenen zie, Ben ik altijd bereid om daar soms eens goed op te gaan staan. Soms is dat gewoon nodig. Denk zelf maar na i.p.v. elkaar na te kakelen en elkaar op te jutten.

 • piethermus1

  @NASJO. Inderdaad. En dan geldt dat voor alle spelers in het Collectief. Nu lijkt het alsof de ene meer kan en mag dan de ander binnen en tussen groepen en boeren.

 • BO(skabout)ER

  je verwacht het niet; maar Bennie heeft hier blijkbaar een mening over

 • Haarlemmermeer

  @bennie, ik ben akkerbouwer. En ik ben van mening dat Europa een keuze moet maken. Deze handelsverdragen bepalen voor de komende 20 jaar wat wij gaan importeren (GMO RUR voer, Geen invloed op GBM kunstmest beleid import, geen invloed op dierenwelzijn).
  De Europese politiek gaat de landbouw in EU in een snel tempo allerlei eisen en verboden op leggen. De individuele landen doen daar een schep bovenop.

  Ik als akkerbouwer zie in verbod neonics vorig jaar, reglone, chloor IPC komend jaar, komende jaren Glyfosaat, mancozeb, Pyrethoiden, etc etc etc extreme kostprijsverhogingen die ik nergens kan verhalen want de USA, Canada, Brazilië, Indonesie, Oekraine kunnen straks vol gas naar Europa exporteren. De akkerbouwer delft het onderspit bij LTO tegenover de Veehouder, bij FDF hebben zij daarvoor geen antwoord.

 • Haarlemmermeer

  @hansvanbergen kennisgebrek? FDF heeft een dag te laat het protest georganiseerd. CETA is drie tellen ter sprake geweest, en inhoudelijk zwak.

  Blue Tiger heb ik een aantal keer gezien, sensatie zoekerij. Kortzichtig volk gek maken met conspiracy theories, lekker oppervlakkig. Dat is ook enkel waar die jongen naar op zoek is want inhoudelijk laat hij zijn gasten amper uitpraten.

 • piethermus1

  @Haarlemermeer. Ik ben zowel lid van ZLTO (afdelingsbestuurder) als de NAV (actief in een werkgroep). Zelf ben ik als akkerbouwer zelf tegen Ceta en volg de lijn van de NAV, maar snap dat er landbouwsectoren zijn, die baat hebben bij vrijhandel zoals bloemen en luxere landbouwproducten. In die spagaat zit LTO. Op lokaal niveau moeten we dealen met lokale ambtenaren, raadsleden, wethouders. Daar zijn de lokale LTO's nuttig en gelukkig is er een overkoepelend LTO-kantoor met personeel die wat afweet van ruimtelijke ordening en bestemmingsplannen, etc. ..

 • Alco

  @Haarlemmermeer. Een duidelijke uitleg gezien jouw situatie.
  En dat laat ook de spagaat zien.
  Maar om uit deze materie te komen kun je toch het beste het FDF standpunt volgen met de aanvulling dat er niets geïmporteerd mag worden wat niet aan onze eisen voldoet.
  En dan natuurlijk absurde eisen binnen ons eigen ter discussie stellen?
  Vertel het vergelijk. "Een mens wordt geënt en slik medicijnen ter voorkoming en genezing van allerlei ziektes. Zo is het ook nodig voor de flora.

 • Bennie Stevelink

  @Haarlemmermeer, net vorige week, stond hier een column van Dirk Strijker waarin hij uitlegt dat de WTO-regels, waar andere handelsverdragen op gebaseerd zijn, verouderd zijn. Je hebt gelijk dat nieuwe handelsverdragen ongewenst zijn zolang de WTO-regels niet gemoderniseerd zijn. De huidige regels houden alleen rekening met voedselveiligheid en niet met de manier van produceren. Zo kan het gebeuren dat bepaalde bestrijdingsmiddelen niet gebruikt mogen worden in Europa, terwijl residuen ervan wel op geïmporteerde producten mogen zitten. Binnen Europa wordt gekeken naar de veiligheid voor het ecosysteem, bij geïmporteerde producten alleen naar consumenten-veiligheid.

  We hebben bij dit probleem één voordeel: het speelt in heel Europa. We kunnen dus met alle boeren van heel Europa gelijk optrekken. Dan is de huidige gang van zaken politiek niet vol te houden.

 • Bennie Stevelink

  Kelholt 29 feb 16:48, de EU exporteert op dit moment ook kaas naar Canada. Maar welke importheffing wordt daar over betaald? Ik had begrepen dat die 30.000 ton kaas die binnen CETA geëxporteerd mag worden, of heffingsvrij is of onder een zeer lage heffing valt.

  Het volume wordt door jou berekend als een percentage van heel Europa. Dat is niet reëel. Veel landen in Europa hebben helemaal geen export, sommige landen, zoals Italië zijn zelf importerend. Nederland is één van de weinige landen die een deel van zijn productie buiten Europa moet afzetten. Het volume weergeven als percentage van de Nederlandse productie is dus reëler.

 • Bennie Stevelink

  @Melkveehouder, jij haalt het fosfaat er nog maar weer eens bij. De FDF bemoeit zich niet met fosfaat omdat daar meerdere groepen boeren tegenover elkaar staan. Daarom hebben ze zich ook niet bemoeid met CETA. De FDF houdt zich alleen bezig met een kleine minderheid van onderwerpen waarbij het belang van de boeren redelijk synchroon loopt en de overheid de tegenstander is.

  Het hele fosfaatdrama is ontstaan doordat LTO in de jaren vóór afschaffing van het melkquotum kampte met dezelfde zwakte als FDF: geen keuze durven maken tussen verschillende groepen boeren.
  Aanvankelijk zou groei grondgebonden begrensd worden. Er waren echter boeren die met de vuist op tafel eisten dat groei onder geen beding grondgebonden begrensd mocht worden. Boven de rivieren zaten wel een aantal van deze boeren, maar de meesten zaten onder de rivieren. LTO durfde de confrontatie niet aan met deze boeren en werden geen knopen doorgehakt. Er gebeurde niets.
  Toen LTO niet tot een keuze in staat was had de politiek het naar zich toe moeten trekken en moeten zorgen voor een effectieve begrenzing, ruim voordat het quotum werd afgeschaft. Maar die zijn ook passief gebleven.

  Pas toen het compleet uit de hand was gelopen moest alsnog een begrenzing worden ingevoerd, met alle ellende van dien.

 • kleine boer

  Bennie was de landbouw beter af zonder FDF denk je?

 • bori

  Het quotum had nooit afgeschaft moeten worden .Wie waren daar ook al weer voorstander van ?

 • G. Peltjes

  @Bennie jij was zelf tegen grondgebonden groei want jij dacht destijds dat dan iedere akkerbouwer ging melken.

 • torrarica

  Vergaderboer bestaat niet.Volgens mij in al die jaren dat hij colums schrijft gedaan door een redacteur van Boerderij. proberen wat stemming te maken.

 • Bennie Stevelink

  @Peltjes, productierechten zijn onvermijdelijk omdat anders de veestapel dmv schijnconstructies kan verdubbelen. De oplossing die ik voorstond waren productierechten waarvan de aankoop op basis van grond begrensd wordt. Precies de begrenzing die ze in de jaren tachtig met melkquotum hadden moeten invoeren.

 • Alco

  Ik was er ook voorstander van dat het quotum weg moest.
  Niemand wist toen nog van fosfaatplafond en daarnaast ben ik tegen alle regelgeving die het voor de blijvende boer en overnames alleen maar moeilijker maakt. Daarnaast was er wel een mest afzet gebondenheid.
  Daarnaast: Ook nog gezien wat bv.50 % uitbreiding hier voor druppel is op de wereldmarkt.

 • melkveehouder .

  @Bennie. Je probeert je er weer langs te kronkelen. Ik had het niet over FDF, maar over de rol die RFC speelde bij de invoering van het fosfaatstelsel. Terecht dat FDF heeft voorkomen dat ze dat hetzelfde kunstje niet nogmaals konden flikken bij de stikstof. Ga jij de oude grammofoon weer afspelen over al dan niet productiebeperking.

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, hoe moest volgens jou de melkveehouderij begrensd worden?

 • Haarlemmermeer

  @piet hermus, CETA staat model voor álle handelsakkoorden waar de EU over aan het onderhandelen is. De bloementelers hebben nadeel van de handelsakkoorden, concurrentie wordt als maar heviger. Bollentelers hebben baat bij een rustige markt, toegang wordt niets soepeler. De veehouderij, vlees hebben baat bij goedkoop voer en wat kaas export.
  LTO’s position paper kan ook de voor en tegens aangeven ipv enkel de positieve punten toch?

 • Kelholt

  De melkveehouderij hoeft helemaal niet kunstmatig begrensd worden. De markt doet z'n werk wel.
  -Melkmarkt
  -Mestmarkt
  -Voermarkt
  Bedrijven met een lage of geen hypotheek kunnen een lagere melkprijs goed opvangen.
  Bedrijven die samenwerken met een akkerbouwer kunnen hun mest voordelig afzetten.
  Bedrijven die ruim in de grond zitten, je mag dat grondgebonden noemen, hoeven zich geen zorgen te maken over fluctuerende voerprijzrn.
  Ieder bedrijf is anders en zal ook op zijn eigen manier moeten anticiperen op de markt.
  Anticiperen op (wan)beleid van de overheid is onmogelijk tenzij je als bestuurder bij het Haagse aan tafel zit. Alleen CBb rechters vinden het beleid van de overheid voorzienbaar.

 • melkveehouder .

  @Kelholt👍
  @Bennie, je hebt weer last van je oude kwaaltje: niet inhoudelijk reageren maar een tegenvraag plaatsen. Daar bedank ik voor!

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, door jouw reactie op @Kelholt heb je mijn vraag al beantwoord.

  @Kelholt, jij wilt de begrenzing overlaten een de melkmarkt, mestmarkt en voermarkt? Dit leidt tot een oerwoud van regelgeving en een politiestaat om naleving van die regelgeving te waarborgen.
  -melkmarkt: aanvoerbegrenzing door melkverwerkers.
  -mestmarkt: er zal geen derogatie meer zijn en tegelijk een enorme uitbreiding van de veestapel. Het enorme mestoverschot wat ontstaat zal mestafvoer peperduur maken waardoor er een enorme fraudedruk ontstaat. Er zijn extreme regels en controle’s nodig om mestfraude te voorkomen.
  -voermarkt: door voerschaarste en afschaffing van derogatie zullen boeren massaal overgaan tot volledige maïsteelt. Dit veroorzaakt landschapsvervuiling en hoge nitraatgehaltes in grondwater. Er zal waarschijnlijk een maximum komen op het percentage mais wat geteeld mag worden.
  Boeren zullen gras zo intensief mogelijk telen met “groene woestijnen” tot gevolg. Er zullen eisen komen voor ecologische waarden die in acht moeten worden genomen. Een leger aan controleurs moeten naleving waarborgen.

  De vrijheid zal veel minder zijn dan je nu nog hebt.

 • Kelholt

  Bennie Bennie Bennie toch.
  -melkmarkt GEEN aanvoerbegrenzing. Meer aanvoer zorgt (misschien) voor een lagere prijs en dan automatisch voor minder aanvoer.
  -verlies van derogatie en tegelijk een enorme uitbreiding van de veestapel??? Leg me dat eens uit. Volgens mij zijn alle geleerden, inclusief LTO, het erover eens dat verlies van derogatie leidt tot krimp van de veestapel. Maar jij ziet het dus anders, leg eens uit.
  -volledige maisteelt? Ik weet niet of je wel eens van je erf af komt maar als je een beetje rond rijdt, liefst richting het westen, dan zul je zien dat vele vele hectares grasland niet geschikt zijn voor maïs of een andere teelt. Maar jij denkt dus van wel. Los daarvan vind je dus ook dat alle andere akkerbouwgewassen die geteelt worden zonder derogatie hoge nitraat gehaltes veroorzaken en de groene woestijnen, gras dat intensief bemest en bemaaid wordt en waarvoor de derogatie juist is bedacht, deugen volgens jou ook al niet. Wat wil je nou?
  Inhoudelijk is je reactie zeer zeer zwak en niet of heel slecht onderbouwd.

 • Attie

  Kelholt, de derogatie/kringloop koe weghalen ten gunste van intensief? Lijkt me geen goed plan.

 • Bennie Stevelink

  @Kelholt, “-volledige maisteelt? Ik weet niet of je wel eens van je erf af komt maar als je een beetje rond rijdt, liefst richting het westen, dan zul je zien dat vele vele hectares grasland niet geschikt zijn voor maïs of een andere teelt”.

  Bij verlies van derogatie en onbegrensde groeimogelijkheid van de veestapel zullen in gebieden waar wel maisteelt mogelijk is, boeren overgaan op volledige maisteelt. Dit zijn de zandgronden die op voorhand al gevoelig zijn voor nitraat uitspoeling.

  Iedereen kan toch op zijn klompen aanvoelen dat de lijn die jij wilt volgen op een muur van maatschappelijke weerstand zal stuiten. Dit zal vervolgens leiden tot een muur van politieke begrenzing. Een oerwoud van regelgeving en controleurs.

 • kleine boer

  Bennie dat oerwoud hebben we nu ook... zelfs met weidegang uren bij houden voor degene die de zaak bedonderen...en met de dassen en zwijnen is het ook geen lol om overal mais te telen

 • Alco

  Bij de afschaffing van het melkquotum wees @bennie nadrukkelijk op de niet te voorkomen vrije markt. Nu wil hij alles vastleggen.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, je verlaagt je met deze laatste reactie tot het niveau van Mark van den Oever. Je haalt mijn standpunt van vroeger uit zijn verband en verdraait het.

  Ik heb jaren voor afschaffing van het melkquotum er inderdaad erop gewezen dat in stand houden van het quotum geen invloed heeft op de basisprijs omdat dit een wereldmarkt is.
  TEGELIJK heb ik ook allerlei ideeën ontwikkeld over hoe de melkveehouderij begrensd zou kunnen worden via grond. Deze begrenzing vond ik nodig omdat anders veehouders elkaar dood concurreren en de periferie goud verdient.

 • piethermus1

  @Haarlemmermeer. Ja. Mee eens.

 • piethermus1

  Beste mensen,

  Je kunt het oneens zijn met Bennie, maar mensen die onszelf een spiegel voorhouden zijn essentieel. Snap dat. Elkaar kritiekloos nalullen en alleen maar graag horen wat je graag wilt horen is onvolwassen. Iedereen heeft kritiek nodig. Organiseer dus je eigen zelfkritiek.

 • Alco

  Bennie wat ben je toch een draaier. Niet TEGELIJK. NADIEN. Toen het al beklonken was.
  Weer dus het LTO napraten die boeren wijs maakte dat grond onder het bedrijf het criterium zou worden.
  En elkaar beconcurreren doen boeren altijd. Nu nog met meer druk vanwege het fosfaatstelsel.
  Waarbij dus geld verdwijnt naar de ouderen zorg.
  Piet heeft ook nog niet door dat wij HEN een spiegel voor houden.
  Alleen maar wijs doen en het LTO napraten vinden wij dus een dood spoor voor onze sector

 • 306lsa

Laad alle reacties (108)

Of registreer je om te kunnen reageren.