Commentaar

9 reacties

‘Harde toon acties is graadmeter van nood op erf’

Twee op drie boeren vinden toon Farmers Defence Force niet te hard, blijkt uit peiling door Boerderij en EenVandaag.

Twee derde van de boeren vindt de toon van Farmers Defence Force niet te hard. Zij vinden ook dat publieksonvriendelijke acties geoorloofd zijn om een signaal af te geven. Dit blijkt uit een enquête van Boerderij en actualiteitenprogramma EenVandaag onder ruim 1.400 veehouders.

Vier op de tien veehouders vinden zelfs dat intimidatie van politici en autoriteiten door boeren moet kunnen.

Helft bevolking heeft geen begrip (meer)

De uitkomst klinkt hard. Juist op het moment dat uit een andere enquête blijkt dat de helft van de bevolking geen begrip (meer) heeft voor nieuwe boerenacties.

Veel boeren zitten klem. Zij willen echt wel maatregelen nemen, maar hebben bar weinig vertrouwen in het kabinet

De enquête-uitslag is echter een belangrijk signaal dat het menens is in de veehouderij. De acties zijn allang geen oprisping meer van alleen ongenoegen. Veel boeren zitten klemvast. Zij willen echt wel maatregelen nemen, maar hebben bar weinig vertrouwen in het kabinet, premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten. In hun optiek is het poldermodel van LTO Nederland aan revisie toe.

Harde lijn nodig voor koerswending beleid

De harde lijn is nodig om een koerswending in het beleid te bewerkstelligen, vinden de boeren. Beleid dat gebaseerd op de nieuwe cijfers over stikstofdepositie.

Cijfers RIVM ‘kloppen niet’

Volgens cijfers die het Mesdagfonds vandaag publiceert, is de landbouw verantwoordelijk voor veel minder stikstofdepositie dan tot nu toe wordt aangenomen. De cijfers van het RIVM, waarop het kabinet zich baseert, deugen volgens het fonds niet.

Lees ook:
Enquête: veehouder heeft geen vertrouwen in kabinet

en: Acties van boeren voor alternatief stikstofbeleid.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Het is niet zo dat het door boeren moet kunnen. Het is wel zo dat de boeren nog in opstand durven te komen en een vuist willen maken. De mensen die ook in opstand zouden willen komen knikken maar en volgen maar omdat dat zo hoort. (Onderwijs, zorg, winkeliers) Natuurlijk wil niemand geweld gebruiken maar laat ze dan zien dat er met praten zaken worden opgelost. Dat doen ze niet...

 • Henk.visscher

  Mocht er nog een actie nodig zijn , als de politiek niet luistert, zorg dan dat die actie van heel het collectief komt, anders gaan ze ons uit elkaar spelen, dan zal men zeggen dat het een kleine groep radicale boeren is die niets wil, maar dat de grote meerderheid van de boeren het wel eens is met de politiek

 • massy

  Het punt is tegenwoordig als je duidelijk bent en wat harder praat kom het misschien een beetje binnen anders wordt er hellemaal niet na je geluisterd.
  En als de FDF dit niet op deze manier doet val je zeker niet op. het is zeker geen LTO partij die alleen maar compromissen zoekt. FDF ga zo verder.!!!!!!!!!!!!

 • Henk.visscher

  Te harde taal en ze gaan je buiten sluiten, het gaat niet om harde taal, het gaat erom dat je als groep massaal je laat horen

 • Gebageit

  Een collega veehouder zei laast een beetje als grap, als je rood staat kun je niet groen denken.
  Maar eigenlijk zit heel de problematiek er wel in,in die uitspraak.....

 • Alco

  Als Geurts al zegt dat er toch ook gebouwd moet worden, dan is het wel duidelijk dat het niet om de natuur gaat, maar om landje pik.

 • kleine boer

  Ben benieuwd hoe de natuurvrienden de woning bouw tegen gaan houden ook met harde acties? Over woning bouw hoor je amper iemand klagen maar een stal dat kan echt niet ... dat is niet goed voor de natuur

 • Bolder01

  De mens vervuild meer dan de veehouderij

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Mbmb

  Schande hoe Tjeerd d G reageert op de cijfers van het Mesdagfonds. Het interesseert hem niet dat beleid wordt gebaseerd op boterzachte cijfers. Hij laat op nieuw zijn judas agenda zien: weg met de veehouderij. Wie hem en zij maten van D66 nu niet doorziet is blind. Hij vindt heel normaal om desastreus beleid te baseren op halve waarheden en halve leugens zolang het de veehouderij maar treft. En dat soort mensen regeert ons en krijgen voortdurend het npo podium. Hebben jullie gezien hoe hij reageert op het fiasco (op kosten van de boer) van de dure emissie arme vloer? Niets over de het bedrog wat ons weer ( financieel) treft maar alleen ' zie je wel dat de veehouderij niet deugt'. Ik ben zo klaar met deze persoon, die gewoon vrij spel heeft met zijn leugens. Wil ook niet meer met de fdf aan tafel, lekker uitschakelen die club en terug naar het gebruikelijke slikken en stikken. Nee!!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.