Redactieblog

11 reacties

‘Natuur is heilig, landbouw niet veilig’

De grote kater van 2019 blijft het bijna heilig verklaren van natuur en het vertrappen van de landbouw.

Bij natuur kan de vlag uit. Ze worden ontzien bij het zoeken naar oplossingen om uit de stikstofcrisis te komen.

Natuurlijk, CDA en VVD doen op de achtergrond wat slappe pogingen om kleine natuurgebiedjes te schrappen. Er komt dan meer ruimte voor de boer. Een achterhoedegevecht. Andere partijen staan daar lijnrecht tegenover. Zowel in het kabinet als in de Tweede Kamer hebben ze geen schijn van kans.

Oplossing stikstofprobleem

Het Planbureau voor de Leefomgeving deed hier voor de kerst nog een schepje bovenop. Heel toevallig kwamen ze toen met een advies. Precies op het moment dat er beslissingen moeten worden genomen over de oplossing van het stikstofprobleem. Daarin wordt helder gesteld dat je niet zomaar natuurgebieden kunt opheffen. Daar is Brussel ook op tegen. Het planbureau vindt echter dat we juist meer natuurgebieden moeten aanwijzen. Of kleine natuurgebieden met elkaar verbinden. Dan krijg je robuuste zones met veel biodiversiteit.

Meer natuur en minder boeren

Tjeerd de Groot

Aldus de heiligverklaring van dit overheidsadviesbureau. Gefinancierd door diezelfde overheid. Bedoeld om beleidsanalyses te maken en adviezen te geven aan kabinet en Tweede Kamer. Een dikke 240 ambtenaren zijn daar dagelijks mee bezig.

We weten nu welke kant ze uitdenken: meer natuur en minder boeren. Tjeerd de Groot zou daar precies inpassen. Wie weet, zijn al die ambtenaren wel kleine ‘Tjeerd de Grootjes’, zonder enig gevoel voor de boer. En die adviseren de beleidsmakers en beslissers in Den Haag.

Ze worden betaald door de overheid. Ze adviseren diezelfde overheid. Het is het bekende geval van: “Wij van de wc-eend adviseren de wc-eend.” Over onafhankelijkheid gesproken. Ik zou graag willen weten op welke partij deze ambtenaren stemmen. Links en groenig, denk ik. De landbouw is niet veilig.

Onveilig klimaat voor de landbouw

Green Deal

Nergens meer. Kijk maar naar de EU in Brussel. Daar zwaait Diederik Samsom de scepter. U weet wel, de vroegere actievoerder van Greenpeace en PvdA-leider. Zijn broodheer Frans Timmermans kwam met een lijvig rapport: the Green Deal. Over hoe de doelen van de klimaatverandering in Europa te bereiken.

Wat mij opvalt, was het voorstel om 40% van de toeslagen in Europa de komende jaren te besteden aan klimaatveranderingsdoelen. Dat betekent weer dat de boer moet inleveren om vogels, bijtjes en bloemen de kans te geven.

Een onveilig klimaat voor de landbouw.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Het is om misselijk van te worden om hier in Nederland nog boer te zijn laat staan boer worden.Dat 90 %van de mensen achter de boeren staat tijdens de boeren- acties stelt ook schijnbaar al niks voor.DE linkse groene milieubewging is geen partij voor de boeren.

 • Maas1

  We begrijpen toch wel als je Natuur gebieden met elkaar verbind en robuuste ( verbinddingzones) aangevuld met zonering dat je als boer volledig gevangen zit in het web.Je moet dan natuurinclusief, op basis van vrijwilligheid is geen sprake meer. Het is een uitrook beleid en de stikstof problematiek komt verrekte goed uit.

 • farmerbn

  Boeren en hun lobby hebben staan slapen toen de directeuren van personeelszaken zijn aangesteld. Die directeuren hebben een helehoop anties binnengehaald waar we nu last van hebben. En het gebeurt nog steeds , kijk maar naar RFC

 • Attie

  Het gaat er voor de boer inderdaad niet beter op worden in ons groen linkse NL. En van Europa hebben we ook niet veel te verwachten, nu lidstaten zelf meer vrijheden krijgen. Het spel maar gewoon mee spelen dan?? En denken hoe krijgen we zoveel mogelijk linkse 💰 in rechtse zakken!

 • Zuperboer

  De Green Deal betekent veel geld pompen naar een kleine groep mensen die al veel bezitten. Een staatsgreep pur sang die slechts door weinigen wordt begrepen.

 • trekker123

  Het goeie nieuws is dat we straks overal lucht krijgen zoals op de Waddenzee, aldus minister Stientje van Veldhoven! De politiek streeft naar natuur en milieu zoals in de tijd van Adam en Eva. Als we ook hetzelfde klimaat krijgen als in die tijd dan ben ik benieuwd hoe het er uit zal gaan zien?

 • agratax(1)

  Dat het voor de Nederlandse boer niet beter wordt zal duidelijk worden. Dat het nog klimaat, nog biodiversiteit nog de voedselzekerheid zal dienen zal ook duidelijk worden. De groeiende Nederlandse bevolking zal willen blijven eten en graag zo uitgebreid mogelijk, hiervoor is meer import voedsel nodig en die komt uit landen waar arbeid, grond en milieu kosten laag zijn met alle gevolgen van dien. Maar zoals altijd zal de politiek dit pas ontdekken als de schade geleden is. Den Haag, Brussel vele andere beleidsmakers gebruiken de wereld en de maatschappij als onderzoekslaboratorium, waar ze hun ideeen en geloofsovertuigingen kunnen toetsen aan de praktijk. De mensen zijn proefdier geworden, omdat proefdieren niet meer mag en de politiek nooit leert van het verleden. Geschiedenis is immers een keuze vak wat door de meeste mensen als nutteloos wordt bestempeld.

 • anten053@plant.nl

  Heeft iemand het programma gefileerd op tv gezien hoe ze in thailand omgaan met mensen dieren en milieu
  Dan ga je wel anders denken over de Nederlandse boeren

 • massy

  anten053@plant.nl dat is ver van mijn bed show dat telt niet daar mag dat.

 • veldzicht

  Van morgen nog in de krant gelezen;Minister van Nieuwenhuizen wil nog voor 1 november vliegveld Lelystad openen door boeren rond natuurgebieden uit te kopen maakt dat mogelijk .En Schiphol kan ook nog wel doorgroeien naar 540.000 vluchten per jaar aldus van Nieuwenhuizen.Kortom voor de een kan alles en de ander kan maar een kant op en dat is krimpen.

 • Firma Vellenga

  Het goed zou zijn wanneer Nederland op slot zou moeten door het Carona virus.... Dan zijn de boeren ineens weer geweldig...

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.