Commentaar

6 reacties

‘Arbeid anders betaald’

De ruime belastingvrijstellingen voor ondernemers moeten op de helling. Flexwerkers moeten duurder worden en vast personeel makkelijker te ontslaan.

Dat zijn de belangrijkste van de 47 adviezen in het eindrapport van de Commissie Borstlap (formeel: commissie Regulering van Werk) over het verbeteren van de arbeidsmarkt.

Uittocht van zzp’ers

IB-ondernemers houden bij een winst van € 64.409 (gelijk aan een looninkomen van € 50.000 plus werkgeverslasten) netto € 40.676 over, een werknemer ruim € 7.200 minder. Dat verschil wordt op termijn weggenomen en omgezet naar belonen van investeringen in kapitaalgoederen, dus echt ondernemerschap. Dat zal voor de landbouw gezien de kapitaalinvesteringen waarschijnlijk niet negatief uitvallen. Het gaat wel leiden tot een uittocht van zzp’ers.

Flexwerk wordt duurder

Flexwerk gaat fors duurder gaat worden. Nu verdienen flexwerkers gemiddeld 7% minder dan mensen in vaste dienst. De commissie noemt invoering van een vaste flextoeslag of een minimumuurloon van € 16 bij flexwerk als opties. In ieder geval stevige financiële prikkels voor werkgevers om mensen voor (on)bepaalde tijd in dienst te nemen. Daarbij wordt het makkelijker om mensen in vaste dienst tijdelijk terug te zetten in contracturen of te ontslaan in tijden van economische malaise.

Voor bedrijven met veel flexibele inhuur wordt het straks flink puzzelen

Kostenexplosie voorkomen

Voor het gemiddelde bedrijf zonder personeel verandert er per saldo waarschijnlijk niet zo veel. Het verschuiven van belastingdruk naar belonen van investeren in kapitaalgoederen benadeelt afbouwende ondernemers, wat mogelijk het moment van stoppen gaat bepalen. Ingehuurde zzp’ers worden fors duurder, dat kost dan een paar duizend euro per jaar. Voor bedrijven met veel flexibele inhuur, denk vooral aan de glastuinbouw en bloembollensector, wordt het straks stevig puzzelen om een kostenexplosie te voorkomen.

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Ik vind het heel normaal dat een ondernemer 7200 meer overhoudt dan een werknemer, immers de zorgen op de schouders van de ondernemer zijn vaak veel meer dan 7200. Niet in geld uit te drukken.

 • john***

  Hmm er moeten meer mensen vast in dienst komen omdat dat meer zekerheid geeft en gelijktijdig wordt het ontslagrecht versoepeld en de mogelijkheid om minder uren te gaan betalen bij exonomische malaise. Wat is dat vast werk dan nog waard??

  Alleen mensen die zonder vastigheid kunnen of willen kiezen nu voor flexwerk of om als zzp er acrief te worden.

 • agratax(1)

  @bierema. Ik zie die Euro 7200 niet als compensatie voor extra zorgen, maar een schamele vergoeding voor alle niet te verzekeren Risico die je als ondernemer loopt ten opzichte van een werknemer in loondienst. De niet te verzekeren risico's worden op geen enkele wijze door de belasting meegenomen in hun tariefstelling en aanslagen. Helaas onze bestuurders en groot ondernemers denken ook niet in termen van persoonlijk risico nemen, zoals vrije ondernemers dat dagelijks ervaren.

 • farmerbn

  Ik ben voorstander van minder los bij los werk en minder vast bij vast werk. ZZP ers zijn ondernemers en hun uurtarief komt uit de markt net als de melkprijs ook uit de markt komt. Het is dus raar dat de politiek een minimum uurloon vaststelt. Dat zou betekenen dat de politiek zich ook kan en mag bemoeien met de melkprijs.

 • Fozzy Bear 60+

  En vergeet ook niet het EV wat in een onderneming steekt. Er zijn weinig werknemers die geld zonder vergoeding in hun werkplek steken.

 • farmerbn

  Het EV dat wij in onze franse landbouwBV hebben gestoken levert wél een rentevergoeding op. Hierdoor minder winst en minder sociale premies. Daarnaast een hectare-vergoeding voor de grond die privé is. Doen jullie dat niet in Nederland?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.