Redactieblog

7 reacties

‘Over breedband en gezondheid’

In de VS heeft meer dan de helft van alle boerenfaillissementen met ziektekosten te maken.

Vorige keer heb ik wat verteld over het Europees congres van de plattelandsdeskundigen in Noorwegen. Het ging daar over het grootbedrijf en over big data, maar ook over heel andere zaken. Zo werden er allerlei onderzoeken gepresenteerd over internet op het platteland.

Minder snelle vorderingen

In Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen worden snelle vorderingen gemaakt met het aansluiten van boeren en burgers op het platteland. In Zuid- en Oost-Europa gaat het veel minder snel en wat er gebeurt is vaak draadloos. Draadloos kan best werken, maar is toch veel storingsgevoeliger dan kabel.

Zo langzamerhand wordt Brexitland in steeds meer opzichten een uitzondering

Daarnaast is er nog een land waar het niet zo hard gaat: het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft iets te maken met de politiek in dat land. Al sinds Thatcher laten ze daar graag veel aan de markt over. Voor breedband schiet het dan niet op, want de kosten op het uitgestrekte platteland zijn hoog en de opbrengsten laag. De Britten horen het niet graag, maar zo langzamerhand wordt Brexitland in steeds meer opzichten een uitzondering.

Armoede op het platteland

Hoewel breedband mijn volle belangstelling heeft, waren er toch ook allerlei andere presentaties en discussies die de moeite waard waren, zoals over armoede op het platteland. Zo was er een groep onderzoekers die verslag deed van een groot onderzoek naar ziektekostenverzekeringen in de Amerikaanse landbouw.

De doorsnee Amerikaanse boer moet het zelf doen en dat kost een vermogen

Zoals u wellicht weet hebben ze in de VS geen verplichte ziektekostenverzekering; alleen 65-plussers zijn enigszins gedekt, en voor arme mensen heeft Obama iets kunnen regelen. De doorsnee Amerikaanse boer moet het daarom zelf doen en dat kost een vermogen. Zoveel, dat het volgens de onderzoekers aantoonbaar ten koste gaat van de bedrijfsinvesteringen op de gezinsbedrijven. Als je je geld uit moet geven aan de premie voor de verzekering kun je er immers geen trekker van kopen.

Daarom zijn er heel veel boeren die zich dan maar niet, of heel beperkt, verzekeren. Met name jongeren nemen vaak de gok, omdat hun ziekterisico’s relatief laag zijn. Dat heeft 2 gevolgen. De ene is dat de premies voor de ouderen daardoor relatief hoog zijn. Betaalbare verzekeringen bestaan immers bij de gratie van solidariteit. Het andere gevolg is dat onverzekerden zwaar in de problemen komen als een gezinslid, of zij zelf, iets ernstigs overkomt. Volgens de onderzoekers is zo’n 60% (!) van alle faillissementen in de landbouw in de VS gerelateerd aan problemen met ziektekosten en onverzekerde arbeidsongeschiktheid.

Verplicht verzekeren

Het Amerikaanse onderzoek is daarom zo interessant, omdat het raakt aan discussies in Nederland. Bijvoorbeeld rond het verplicht verzekeren van zzp‘ers tegen arbeidsongeschiktheid. Verplicht verzekeren, daar moeten ze in Amerika niets van hebben, en daarom ben ik blij dat ik in Nederland woon …

Laatste reacties

 • Maas1

  De gezondheid en leefbaarheid en technologie in Nederland...

  https://youtu.be/ah8Bpg6ep1k


  https://youtu.be/TJLKOY2KNco

  Over het zorgstelsel in de US kun je veel zeggen,maar het neemt niet weg dat ons zorgstelsel en de daarin verwerkte voortvloeiende marktwerking daarin onbetaalbaar is op termijn en zeker voor de jongere generatie die ook gezond oud hopen te worden.Het Nederlandse huidige stelsel is op termijn ook niet houdbaar,als was het enkel maar uit financiëel oogpunt.

 • farmer135

  Hier in Nederland is een arbeidsongeschiktheids verzekering ook onbetaalbaar.

 • .....

  Lekker smalen Strijker over het VK. Maar over 20 jaar lachen ze ons uit als onze kinderen voor de gevolgen van het immigratie beleid en de hoge tekorten van de Zuidelijke lidstaten mogen kromliggen

 • Maas1

  De Britten hebben ons al vaker gered op het vaste land! Zeker ook daarom is Brexitland een uitzondering.

 • agratax.1

  Volgens mij is ons verzekeringssysteem ook niet zalig makend. het feit dat je tot op zekere hoogte je eigen pakket kunt samenstellen, betekent dat solidariteit maar beperkt is, omdat degene die van te voren weet ik zal een bepaalde dienst nooit afnemen (bv. zwangerschap en bevallen) verzekert hij zich hier niet (meer) voor het jonge stel die nog wel zullen willen ontvangen betalen daardoor meer dan wanneer iedere verzekerde zijn steentje zou bijdragen. De mensen die geen kinderen wensen, wensen wel een goede AOW en pensioenregeling gebaseerd op totale Solidariteit zonder te zorgen voor een generatie die dit moet opbrengen. Ik zie verzekeren niet als een handelsdeal maar een solidariteit verplichting jegens je medemens.

 • farmerbn

  In Frankrijk heb je een verplichte ziekenfonds en een verplicht pensioenfonds. Dat is inkomensafhankelijk en kost rond de 45% van je inkomen. Wordt je arbeidsongeschikt of neem je pensioen dan vallen de uitkeringen vies tegen. Ik duik graag mijn inkomen en zorg zelf wel voor hogere uitkeringen later. Maw denkt Dhr Stijker dat het hier goed geregeld is, ga ik toch voor de Amerikaanse situatie. Er is gewoon een groot verschil of je bij een baas werkt of op eigen risico en kosten.

 • Boerke Toon

  Het stuk gaat over ziektekosten, waarom dan op het einde over arbeidsongeschiktheid. Graag deze twee verzekeringen niet door elkaar halen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.