Commentaar

5 reacties

‘Geen toekomst voor boerensuper’

De hoop op meer marktmacht voor boeren in de afzetketen gonst in landbouwkringen en vooral daarbuiten. De realiteit is omgekeerd.

De afgelopen jaren hebben diverse deskundigen zich gebogen over de oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen, waarin een handvol grote supermarktinkopers de boerenprijs zouden bepalen. Zo kwam taskforce landbouwmarkten in 2016 onder leiding van Cees Veerman met adviezen om boeren een groter deel van de koek te kunnen geven in een vrije markt. En sinds een paar maanden buigt de ‘Taskforce Verdienvermogen’ zich ook over deze problematiek. De laatste werkgroep heeft van Schouten de opdracht gekregen om nieuwe verdienmodellen te bedenken die werken voor grote groepen boeren om de gewenste kringlooplandbouw aan de gang te krijgen.

CZAV verkoopt Agrimarkt aan Jumbo

Een logische oplossing zou kunnen zijn dat boeren samen met hun verwerkers, afzetverenigingen en coöperaties de keten meer in eigen hand gaan nemen. En zo vanzelf genoeg marge terugkrijgen, omdat ze allemaal eigenaar zijn van de hele keten. Wel, in het zuidwesten van het land bestaat al zoiets. Of beter bestond, want de boerencoöperatie CZAV besloot haar supermarktketen Agrimarkt te verkopen aan Jumbo. De op een na grootste super van Nederland wordt dus nog groter en machtiger. En het betekent einde oefening voor de unieke boerensuper.

Dat juist deze coöperatie haar retailtak afstoot, terwijl de hele landbouw schreeuwt om zo’n verdienmodel, geeft aan hoe weerbarstig en taai de praktijk is

Decennialang hebben de meer dan 3.000 boeren die lid zijn van CZAV geprofiteerd van de winstgevende Agrimarkt-tak. Winst maken bij de niet-leden en winst uitkeren aan je leden was altijd het credo van CZAV. Dat juist deze coöperatie haar retailtak afstoot, terwijl de hele landbouw schreeuwt om zo’n verdienmodel, geeft aan hoe weerbarstig en taai de praktijk is.

Verkoop moet wel wat opleveren

Dat CZAV besluit om Agrimarkt te verkopen is kennelijk omdat ze menen in de zeer beweeglijke toekomst niet met de grote superjongens te kunnen meekomen. Dus verkopen voordat ze op achterstand zijn gekomen. Dat is op zich best verstandig. Tenminste, als de opbrengst van de verkoop net zoveel ledenrendement oplevert als Agrimarkt doet. Liever nog meer, anders hadden ze Agrimarkt beter kunnen houden.

Laatste reacties

 • xw

  Marktmacht voor boeren?
  Wat deed cq besliste de EU-commissaris voor Mededinging (Smit-Kroes) bij de fusie tussen Campina en Friesland foods?
  Wat deed cq besliste de NMA telkens bij elke overname die de familie van Eerd doet en heeft gedaan?
  Markmacht voor boeren? ……………….. een illusie!!
  Maar er is troost: er is niks nieuws onder de zon.
  Want het is altijd al zo geweest, begrijpt U?


 • Maas1

  Ja xw wij verliezen onze marktmacht dat mag duidelijk zijn,maar daarmee zitten we wel allemaal in een sterfhuisconstructie want we worden financiëel leeg gezogen. Het begint van onderaf en trekt overal doorheen,uiteindelijk zal dit ook bij de huidige grote jongens zijn weerslag hebben,maar vele zitten dan op rozen een berooid land achter latend.
  Op naar het volgende continent.
  Lang leven het niets ontziende kapitalistische systeem.

  Voedsel is geen meubilair!

 • kempenboer

  Dus je schrijft een artikel vol aannames en veronderstellingen zonder effe te informeren bij CZAV? ik denk dat Jumbo een bod gedaan heeft wat ze niet konden weigeren. Dat heeft niks met rentabiliteit te maken. Zoek dat eerst maar eens uit aub.

 • el

  Jumbo kocht een concurrent, dat is veel waard!

 • Noordam2

  hadden we alleen te maken met de "handel" was het nog te overzien maar onze overheid, lees ambtenaren, meten met heel veel maten, juist wat XW zegt. Dat we geen boerensuper rendabel kunnen runnen is al lang duidelijk. De zogenaamde deskundigen die zich daar nog over buigden? een kind van twee snapt dat al.
  of de vrije ( wereld) markt zo slecht is weet ik niet. Een alternatief is een gereguleerde markt maar dan wordt je ook een marionet van de overheid. persoonlijk ga ik liever voor de markt maar ik ben akkerbouwer en dat kan goed als je kostprijs maar niet te hoog is

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.