Redactieblog

11 reactieslaatste update:11 mrt 2019

‘Voorwaardelijke liefde van Thierry Baudet’

Verkiezingsretoriek, populistische praat, positieve profilering en wat al niet meer; het is verkiezingstijd dus we komen het allemaal tegen.

Zo vlak voor de verkiezingen heb je ineens allemaal nieuwe medestanders. Zoals Thierry Baudet van de nog jonge partij Forum voor Democratie. Mariska Vermaas had een interview met hem en verleidde hem tot verrassende uitspraken. Die spreken aan: “Waar ruimte is, mogen boeren groeien. Knelgevallen bij het fosfaatdossier moeten direct worden geholpen. Via Brussel subsidiëren Nederlandse boeren hun Poolse collega’s. We kunnen daarom beter afscheid nemen van de Europese Unie en als Nederland een steunplan voor de boeren bedenken.” Geen brexit, maar een nexit dus.

Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, spreekt tijdens een FvD-campagneavond voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. - Foto: ANP
Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, spreekt tijdens een FvD-campagneavond voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. - Foto: ANP

“Die vent heeft behoorlijk wat in zijn mars”, zegt Hanna bewonderend. “Hij is pas 36 jaar, is gepromoveerd, heeft de politieke partij FvD opgericht en bovendien 8 boeken geschreven. Petje af voor zijn daden.”

Op mijn opmerking dat die boeken vooral met zijn werk hebben te maken, word ik meteen gecorrigeerd door Hanna: “Je praat nu over iets waar je geen verstand van hebt. Baudet heeft ook een pikante literaire roman geschreven. ‘Voorwaardelijk liefde’ is de titel en die is goed ontvangen.”

Ze kijkt me triomfantelijk aan en ik zwijg. Hanna is lid van een leesclub en verslindt elke paar weken een boek. Ze heeft er veel meer verstand van dan ik. Maar de titel Voorwaardelijke liefde is een mooie omschrijving van het gevoel dat Thierry Baudet net voor de verkiezingen van 20 maart richting de boer uitstraalt.

Voorwaardelijke liefde: betekenisloos en met beroerd resultaat

Want ik geloof niet in die liefde van Baudet voor ons. Puur voor de verkiezingen is die ontstaan. Hij is nog nooit bij landbouwdebatten in de Tweede Kamer gesignaleerd. “Te druk”, zegt hij zelf. Aan m’n hoela. Het is een kwestie van kiezen. Ook voor een kleine partij als de FvD. Hij koos er niet voor en daarom is zijn plotselinge liefde voor de boer puur verkiezingspraat.

Evenals zijn mening over de toekomst van de landbouw. Allemaal populistische kreten, die het goed doen. Zoals het uittreden uit de EU. Beneden het niveau van de wetenschapper, die Baudet ook is.

Voorwaardelijke liefde, die niets betekent. En in het boek slecht afloopt.

Laatste reacties

 • Tja, als Henk Bleker was binnen gehaald had FvD kunnen scoren binnen de agarische sector, maar Bleker koos een andere weg ..

 • agratax.1

  Ik heb in dit debat, georganiseerd t.b.v. de Provinciale en Waterschapsverkiezing alleen maar landelijke kopstukken horen kletsen over hun landelijke stokpaardjes. Geen enkel thema over provinciale uitdagingen over waterschapstakken. De Eerste Kamer wordt op deze manier een verkapte Tweede Kamer waar de politici elkaar de tent gaan uitvechten met al dan niet nette bewoordingen. Dan te weten dat de Eerste Kamer het controlerende orgaan is om wet en regelgeving van de Tweede Kamer te toetsen op functionaliteit en te rectificeren of terug te sturen naar de Tweede Kamer voor reparatie. Maar nee de dames en heren willen een afgietsel worden van de Amerikaanse politiek om zo het onhaalbaar zijn van je idealen in de Tweede Kamer te compenseren in de Eerste Kamer. Als het zo moet kunnen ter wille van de bestuurbaarheid beter de Eerste Kamer opdoeken.

 • farmerbn

  Elke provincie heeft een tv-zender dus elke provincie moet een verkiezingsdebat voeren op de eigen zender. Gewoon een avond naar je eigen zender kijken ipv het nationale RTL. Leer je ook meteen je provinciale politici kennen en wat ze willen bereiken.

 • Alco

  Wie het meeste wil verdelen is spekkoper voor de kiezer.
  Waar het allemaal weg moet komen, komt niet ter sprake.

 • Noordam2

  Of Baudet het meent kan ik ook niet weten maar wat ik wel weet is, een stem op de coalitie is een stem op een leugenachtig ondemocraties regerings beleid, groen links stemmen houd in dat je beter gelijk kunt stoppen met je bedrijf, dus dan maar forum, al is het alleen maar als protest

 • Bennie Stevelink

  @Noordam, wat is er ondemocratisch aan de regering?

 • Alco

  Dat Baudet uit de EU wil zal niet zo hard lopen.
  Maar verder heb ik wel redelijk veel adhesie met hem.

 • Noordam2

  Bennie, er was voor de verkiezingen en in de programma s geen enkele aanwijzing dat de regering een GroenLinks beleid zou gaan voeren. Het beleid van een partij uit de oppositie nota bene. De meest linkse premier ooit zag in zijn laatste periode zijn kans! Ik ga dat niet belonen met een stem!

 • jan4072

  @Bennie Stevelink wat is ondemocratisch. Wat ik ondemocratisch vind is dat de regering met allerlei leugens en volksverlakkerij stemmen probeert te winnen en als ze een zetel hebben er verder niks mee doen. Bijv schreeuwen over transparantie en dat de klokkenluiders beter beschermd moeten worden maar als er een geheim document uitlekt wordt de klokkenluider afgemaakt tot zelfmoord aan toe. En het meest ondemocratische er aan is dan dat het document geheim moest blijven omdat het voor hun zelf schadelijke inhoud bevat en niks met staats belang te maken heeft. Puur eigenbelang. Let maar eens op hoe vaak je het woord "landsbelang" hoort zelden. En het woord "macht". Er is geen topic of het woord komt er in voor. Waar het hart vol van is stroomt de mond van over. Nogmaals puur eigen belang.

 • Tinus1

  Zo is het @agrotax. Die linkse partijen verzieken heel ons prachtige degelijke democratisch bestel. Hierdoor denken ze macht te krijgen. Maar zoals aangegeven hebben landelijke politici niks met provinciale te maken. Moest zelfs verboden worden dat landelijke kopstukken enig debat voeren. Zo worden mensen misleid.

 • Bennie Stevelink

  @Jan4072, we hebben in Nederland, en in heel Europa, een vertegenwoordigende democratie. Dat wil zeggen dat je als burger niet het beleid kiest maar vertegenwoordigers (politici) die het beleid voeren. Deze politici proberen de stem van de burger te krijgen door een bepaald beleid te beloven. Je weet op voorhand dat geen enkele politicus zijn belofte volledig kan waarmaken omdat niemand een alleen meerderheid heeft. Ze moeten compromissen sluiten met anderen.
  Mocht je niet tevreden zijn over de politicus waar jij op gestemd hebt dan kun je bij de volgende verkiezingen op iemand anders stemmen.
  Een politicus die liegt of bedriegt is onbetrouwbaar maar niet ondemocratisch. Je kunt de volgende keer immers op iemand anders stemmen.
  De democratie is pas in gevaar wanneer je niet meer vrij je mening kunt zeggen of wanneer je niet meer kunt stemmen. Wat dat betreft hebben ze in toenemende mate een probleem in Hongarije, Polen en Rusland, hier niet.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.