Commentaar

7 reacties

‘Slecht getimed voorstel van PBL’

Niet alles kan. Die titel van het rapport van stikstofcommissie-Remkes wordt nog eens pijnlijk duidelijk door een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over het landschap.

Stadstaat Nederland barst uit zijn voegen. Een opsomming van alle claims op (nu nog agrarische) ruimte voor de komende tientallen jaren doet gewoon pijn. Er zijn 750.000 nieuwe woningen nodig. Daarvoor is minimaal 13.000 hectare nodig.

Goede afstemming en keuzes

32.500 hectare landbouwgrond gaat op aan zonnepanelen (alle daken zijn dan al benut). Windmolens op land hebben impact op ruim 120.000 hectare. De rivieren krijgen er komende jaren nog 5.000 hectare bij en voor de afronding van het Natuurnetwerk Nederland is nog 44.000 hectare nodig.

En dan hebben we het nog niet gehad over de ‘verdozing’, de oprukkende mega-distributiecentra langs de snelwegen. Dit alles vraagt om goede afstemming en keuzes. Waar mogelijk functies combineren hoort daar bij.

Aanwijzen ‘waardevolle landschappen’ is vragen om problemen

Om het landschap beter te beschermen pleit het PBL ervoor om nieuwe ‘waardevolle landschappen’ aan te wijzen. Dat is vragen om problemen. Het hele land is in de ban van de stikstof, van de botsing tussen natuurbescherming en economische belangen. Dat gevecht is nog lang niet afgelopen.

Middenin die strijd pleiten voor het aanwijzen van nieuwe gebieden waar ook weer nieuwe restricties gaan gelden, is geen beste timing.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Maar Johan t schept daarentegen wel duidelijkheid. Kan verhelderend werken na alle onaangename verrassingen van de afgelopen 5 jaar. Willen we minder landbouw of meer landbouw? Mínder. Oké, dan gaan we daar ruimhartig voor betalen!

 • agratax(1)

  Het PLB gaat er dus van uit dat Nederland alles zelf moet doen in het kader van energie. Waarom voedselproductie opofferen aan energie opwekking, wetende dat onze ligging (klimaat) en bodem de meeste opbrengst geven per ha met de minste input per kg opbrengst. Stroom kan eenvoudig uit gebieden in Europa komen waar landbouw minder voor de hand ligt. Laat Den Haag eens creatief worden en zo de beste oplossingen vinden voor ons land en onze steeds groeiende bevolking. Dit laatste is het meest zorgwekkende van alle op ons af komende veranderingen.

 • nvanrooij1

  De 13.000 ha voor woningbouw verdubbel maar even en dan zijn het nog 30 woningen per ha.
  De vraag is of we maar moeten blijven groeien in een heel dichtbevolkt land. Voor de werkgelegenheid hebben we steeds meer buitenlandse werknemers nodig, daar hoeven we niet voor te groeien. Dus een rem op de economische groei en de bevolkingsaanwas door immigratie.

 • kanaal

  PBLis gewoon een walgelijke organisatie.

 • veldzicht

  Als ze dat Markermeer nou eens in droog malen geeft tenminste nog enige verlichting.Het is toch maar een dooie bak met water.En dat knekel park Oostvaardersplassen voor woningbouw en industrie dat,is toch ook maar een brok ergernis.Maar nee hoor,ze jagen liever die boeren van hun land af.Zijn we voor meer of minder boeren.Minder,minder ,minder.

 • Kringloopboer

  Ik ben ook ondernemer .
  Vanuit het standpunt van PBL is de timing goed .
  Ze spoort de overheid juist nu aan geld vrij te maken voor landschaps beheer .
  Als daar draagvlak voor is binnen de regering is het nu wel .
  Verder biedt ze boeren die dat willen de mogelijkheid daar van gebruik te maken .
  Meervoudig ruimte gebruik wil dus zeggen dat er net zo goed ruimte is voor landbouw .
  Kort samen gevat ,
  Of een boer daar gebruik van wil maken of hij wil graag zonnepanelen op ZIJN land.
  Waarom zou hij daar geen gebruik van mogen maken .????????????
  Gr kringloopboer

 • Kringloopboer

  @ n vanrooij daar heb je wel gelijk in eind vorige eeuw kreeg de nl vrouw 1.7 kinderen terwijl 2.1 nodig is om de de bevolking op pijl te houden .
  Dat betekend dus dat er steeds meer huizen leeg komen te staan .
  Of dat er steeds minder mensen in een huis wonen .in elk geval bouwen we uit sluitend voor de "nieuwe Nederlanders ".
  Gr kringloopboer

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.