Premium
Korenburgerveen bij Winterswijk. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

PBL waarschuwt voor te strenge stikstofdoelen

Reacties

 1. @Ven. Economie is gebaseerd op (omzet) groei en daar is overleven aan gekoppeld. Zo gauw een economie niet meer groeit zal een natie achteruit gaan net als een bedrijf zonder groei. In het westen van ons land heeft men eeuwen de vooruitgang laten betalen door groei van de handel ten koste van de wingewesten. Wingewesten die niet alleen buiten Nederland gezocht moeten worden maar ook binnen onze grenzen. Hebben we de economie niet laten groeien door onze levensbehoeften te dekken door onder betaalde krachten in buiten en binnen land? Zo denken onze wetenschappers nog, voedsel importeren geeft Handel en Werkgelegenheid, maar zorgt in hun ogen voor goedkope grondstoffen en dus een kans op groei van de welvaart. het lijkt erop dat de laatste crisis veroorzaakt door en virus en de daardoor ontstane te korten aan medische hulpmiddelen in hun ogen Nooit zal gelden voor eten als we dat niet meer zelf produceren maar ten koste van onze luxe van elders halen waar onderbetaalde arbeidskrachten (moderne slaven) het produceren.

 2. Waar de boeren zijn vertrokken wordt het landschap een rommeltje.Overal zie je tegenwoordig die verwaarloosde gebieden vol met distels ,zuring en riet en biezen in de sloten en waar geen weiidevogel iets heeft te zoeken in die ruige troep.

 3. De politiek wil wel graag 1 miljoen nieuwe huizen bouwen met de daarbij horende wegen, bedrijventerreinen etc. Hoeveel stikstof zal dat gaan uitstoten? Dit wordt angstvallig onder het tapijt geveegd. De bevolking mag ongeremd groeien, de landbouw moet dramatisch inkrimpen. Selectief winkelen noemt men dat.

  1. Als ze 30 euro de m2 bieden dan zijn die boeren snel vertrokken dacht ik zo

  1. Inderdaad Maas, typisch een gemaakt probleem wat bij de grens ophoudt…!!

 4. BESTE HAN RIEL
  de landbouw op deze manier af breken wat kost dan aan economie
  de land bouw is de gene die de natuur onder houd
  stikstof zit in de kringloop van de landbouw
  het riool uit de steden ??????? die op zeer veel plaatsen zo lek zijn als een mandje en bij hevige regen val de over storten het water de natuur in geloosd wordt dat mag dan wel ?

  ze bebben het toch de hele dag over natuur

 5. @Pestman. Russische leiders zitten niet te wachten op de verwende Nederlanders, die ook nog denken de wijsheid in pacht te hebben.
  @ven. Mensen toelaten tot Nederland is niet anders dan de economie / handel laten groeien. Economische Groei is de enige manier om als politiek de steun van de kiezer te krijgen.

 6. een mens is meer vervuilender dan een varken of koe de mens is de vervuiler waarom laten ze dan al die mensen toe in al een vol nederland waar ze vandaan komen is veel meer plek per inwoner
  hoeven ze niet al die natuur en landbouw grond die nu co 2 opneemt om te zetten in wegen en huizen op deze postzegel op deze aarde ???????
  al die mensen rijden starks in een auto
  GA MAAR EENS MET EEN AUTO MET DRAAIENDE MOTOR IN EEN AF GESLOTEN GARAGE ZITTEN
  OF SAMEN MET 5 VARKENS IN DIE ZELFDE GARAGE EENS KIJKEN WIE ER NA EEN UUR BUITEN KOMT

 7. De Peel had nooit aangewezen hoeven te worden voor hoogveen en dan had de KDW hoger kunnen zijn. Maar de natuurminnende hebben hun gang kunnen gaan en daarom hebben we deze fictieve problemen.
  In 70% van Europa worden deze KDW grenzen niet gehaald. Als die allemaal zo raar gaan doen als het Nederlandse beleid dan weet ik niet waar het voedsel nog vandaan komt.

 8. Niet vergeten: Minder ammoniak = Meer Fijnstof, Dioxines, PFAS, PCB’s, rubberslijpsel in de wegbermen, smeervetten uit centrale smeersystemen van vrachtwagens op de weg (daarom is die glad bij de eerste bui na een droge periode) NOx, ozon, smog, enz.
  Bezint eer ge begint.

 9. miljoenen mensen verplaatsen naar verlaten gebieden in het oosten is de snelste oplossing in rusland is geen stikstof probleem.

 10. Boerderij geeft in de kop aan dat het PBL de Nederlanders waarschuwt voor de gevolgen van het Stikstof beleid zo dat in de politieke stukken is beschreven. Hieruit kan ik afleiden dat er nog een weg terug is. In de Dagbladen geeft vermoedelijk de waarheid aan “Stikstof probleem Landbouw doen verdwijnen uit grote delen van Nederland”. Deze kop laat weinig ruimte voor onderhandelen en geeft al helemaal weinig hoop voor de voedselproducenten en nog minder hoop voor natuur en klimaat in de gebieden waar de voedsel- en biomassaproductie moet worden uitgebreid om het in Nederland afgeschaalde deel over te nemen. Ik vrees dat alle knappe Nederlandse beleid makers niet verder denken dan ’s lands grenzen en de gevolgen van hun “prachtige” plannen niet in mondiaal perspectief wensen te plaatsen.

 11. Boeren laten stoppen en ruimte geven voor het plaatsen van windmolens en zonnepanelen op hun eigen GROND Dat willen ze toch alle problemen opgelost

 12. Wat ze niet meenemen is dat als zoveel landbouw verdwijnt uit Nederland, de infrastructuur voor de landbouw ook niet meer kan bestaan met de geringe hoeveelheid landbouwbedrijven. Leveranciers, afnemers en verwerkers zullen ook geen toekomst meer zien, dus voor overblijvende bedrijven is er in het gunstigste geval geen concurentie meer. Wat nog overblijft is wat ot en sien landbouw.

 13. Natuurbeschermen is verplicht maar dat één op één op stikstof richten is een domme keuze. Nog even en wijsneuzen hebben dat ook door.

Beheer
WP Admin