Redactieblog

15 reacties

‘Mogelijk verschuivingen in fosfaatdossier’

Kwartaalcijfers over de fosfaatproductie laten lang op zich wachten. Het rommelt in dit dossier.

Het rommelt in het fosfaatdossier. Kwartaalcijfers over de fosfaatproductie laten wel erg lang op zich wachten, sectororganisaties slaan op de trom dat ze duidelijkheid willen en uitvoeringsorganisatie RVO.nl worstelt met de vele bezwaarschriften over de toegekende fosfaatrechten. Een actuele stand van zaken van het aantal verwerkte bezwaren kan (of mag) de organisatie niet geven.

Kwartaalcijfers over de fosfaatproductie laten nog op zich wachten. De sector wil ondertussen duidelijkheid.
Kwartaalcijfers over de fosfaatproductie laten nog op zich wachten. De sector wil ondertussen duidelijkheid.

Varkenshoudersorganisatie POV benadrukte recent dat ze de fosfaatruimte die vrijkomt bij de warme sanering van de varkenshouderij wil behouden voor de eigen sector. Het ministerie wil hier inhoudelijk niet op reageren, maar bevestigt wel dat fosfaat in varkens- en melkveehouderij in samenhang met elkaar wordt bekeken.

Fosfaat voor melkveehouderij kan oplossing zijn

Voorzitter Harm Wiegersma van de melkveehoudersvakbond NMV zegt dat het beschikbaar stellen van fosfaatruimte voor de melkveehouderij een oplossing kan zijn voor een groep melkveehouders. “De overheid koopt de varkensrechten op. Wie betaalt, bepaalt wat er met de ruimte gebeurt”, vindt hij.

Op korte termijn zal dit echter geen oplossing zijn voor melkveehouders die in de knel zitten door de onduidelijkheid over hun fosfaatrechten. NMV pleit daarom dit jaar voor flexibiliteit om aan de fosfaatrechten te voldoen. Bijvoorbeeld via een soort rekening-courant waarmee fosfaatruimte naar volgend jaar geschoven kan worden.

Bij LTO ligt het schuiven tussen sectoren gevoelig

“We werken met levend vee. Daardoor kun je niet exact aangeven hoeveel fosfaat je produceert”, aldus Wiegersma. Flexibiliteit draagt volgens hem ook bij aan een realistischere prijs voor fosfaatrechten. Netwerk Grondig vroeg eerder ook al extra tijd om te bewijzen dat de fosfaatproductie op bedrijfsniveau in lijn is met het aantal fosfaatrechten. LTO heeft bij het ministerie om opheldering gevraagd en vroeg uiterlijk gisteren duidelijkheid.

Bij LTO ligt het schuiven tussen sectoren gevoelig. De organisatie blijft echter bij het standpunt om tussen sectoren niet met fosfaatruimte te schuiven, omdat de fosfaatplafonds zijn opgenomen in het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn.

Er is enige speelruimte

Uit antwoorden van de Europese Commissie op vragen van CDA‘er Annie Schreijer-Pierik van afgelopen zomer blijkt dat dit echter voor de Commissie niet in beton gegoten is. Dat biedt mogelijk enige speelruimte.

Zeker nu het ministerie al aangegeven heeft de varkensrechten uit de markt te zullen nemen waardoor het niet logisch lijkt dat de fosfaatruimte alsnog door deze sector benut kan worden.

Dit zou een angel uit het dossier halen. De fosfaatruimte wordt al uit de varkenssector onttrokken. Dus dan is het alleen een plus als de ruimte voor een andere sector wel benut kan worden.

Overschrijding van het stikstofplafond kan zomaar weer gebeuren

De vraag is alleen of het ministerie dat gaat doen. Want hoewel de fosfaatproductie van de melkveestapel in het eerste kwartaal onder het plafond zat, produceerde de melkveestapel met 290,8 kilo wel meer stikstof dan volgens het plafond van 281,8 kilo is toegestaan. Dat zou in het tweede kwartaal zo maar opnieuw kunnen gebeuren. Geen positief signaal richting Brussel.

Politiek wil ook duidelijkheid

De zorgen in de politiek nemen ook toe. VVD en SGP hebben meermaals vragen gesteld over de zaak. Ook zij willen duidelijkheid. Geruchten dat de cijfers bewust worden achtergehouden, ontkent minister Schouten. Ze verwacht deze week duidelijkheid te kunnen geven.

Woordvoerder Henk Antonissen van de groep innovatieve melkveehouders van Innovatief uit de knel zegt hoop te houden op een ondersteuning voor de innovatieve boeren. De organisatie heeft binnenkort in Brussel gesprekken over de problematiek. Onder andere met Eurocommissaris Phil Hogan.

Laatste reacties

 • diekmann

  Krijg je nu ook stikstofrechten.

 • deB.


  Daar loopt het toch op vast!!
  Mest afvoeren op stikstof, en fosfaatrechten over...kromme bende!

 • Zuperboer

  Komt er dus ruimte om onze 8,3% te gaan compenseren. Hoppa!

 • gerben5

  @zuper en dat stikstofplafond dan?

 • Vind ik ook, generieke korting terug! Dan steun je tenminste het gezinsbedrijf!
  En elke melkveehouder is grondgebonden want een koe vreet hoofdzakelijk gras en mais en daarvoor is grond nodig!

 • C0

  gewoon tijdelijk ontschotten over heel Nederland en de plafonds aanpassen

 • a van Gerwen

  Laat de opgekochte en afgeroomde rechten maar lekker bij de overheid. Eén ding is mij intussen wel duidelijk, dat we in Nederland als landbouw tegen allerlei grenzen aan lopen of er anders tegenaan schuren. Het beetje lucht dat onstaat door fosfaat uit de markt te halen moeten we voorlopig koesteren.

 • Zuperboer

  @gerben5; Het gaat er mij om om aan te duiden dat iedere betrokkene in de huidige situatie gedupeerd is. Als er dan toch herverdeeld wordt melk ik me ook aan en dat lijkt me vrij logisch. Kan me goed herinneren dat er in 1983 ook heel veel 'knelgevallen' waren die nog snel even een ligboxenstal bouwden al dan niet zonder dak. Dit werd ruimhartig beloond met 6000 kg quotum per ligbox. De geschiedenis mag zich in dat opzicht niet gaan herhalen. Wie na 2 juli 2015 meende te moeten bouwen heeft dat bij volle verstand gedaan.

 • Alco

  Zuperboer.
  Er zijn boeren die voor 2 juli er al een jarenlang papieren traject opzitten met veel kosten en veel ellende.
  Wat is jou gedachte daar over?

 • dus de varkensboer mag voor een prikkie de rechten inleveren en dan gaan ze naar de koeien boer die er nu veel voor betaald lekker eerlijk tegen over de varkensboer laat dan de markt zijn werk doen bij een tijdelijke ontschotting

 • Tuig

  13 42 begrijpt het. Dat is het enige waar om het gaat, melkveehouders willen rechten voor weinig geld.

 • ENDE902

  @Tuig
  Aanvulling, knelgevallen willen rechten voor weinig geld, want er zijn ook melkveehouders die er dik voor betalen.

 • Cassano

  Ruil van varkensfosfaat naar rundvee werkt averechts. De zuivelmarkt is met het huidige rundveeniveau al verzadigd. Meer melk zadelt onze coöperaties op tot productie van alleen meer bulk waar geld bij moet. Niet voor niks is FrieslandCampina maatregelen aan het treffen voor een gelimiteerde productie.

 • Zuperboer

  @Alco; Dat ze bij volle verstand gebouwd hebben. Er was een peildatum en soms moet je je verlies nemen en dus een niet populaire beslissing, zijnde niet bouwen. Al zie ik in andere dossiers dat doordrammen in Nederland wel degelijk effect kan hebben #Staatssecretaris Harbers. Elke situatie waar grenzen getrokken worden kent al dan niet terecht winnaars en verliezers. Anarchie is een andere optie.

 • Alco

  Zuperboer. We zullen zien. Je memoreert het al een beetje. "Doordrammen kan wel degelijk effect hebben.
  "Wie niet waagt, wie niet wint"
  @Cassano.
  Jij trapt ook al in het feit dat de FC zijn eigen zaakjes niet op orde heeft en dit probeer te verdoezelen door het af te schuiven op een te hoge aanvoer.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.