Commentaar

5 reacties

‘Halve toezegging mestuitrijden snel waarmaken’

Het viel mee en het viel tegen wat de ministers van landbouw en water donderdag 2 augustus in petto hadden voor de door droogte geteisterde landbouw.

Eerst de meevallers: er komen geen landelijke beperkingen op wateronttrekking. Verder is er drinkwater genoeg en is de veiligheid niet in gevaar. Mooi is ook de toezegging dat op bouwland langer mest uitgereden mag worden.

Waar in Nederland geldt een beregeningsverbod? Bekijk het overzicht

Dan de tegenvallers. Wat betreft langer mest uitrijden op grasland laat minister Schouten weten dat ze zich daar hard voor wil maken. Dat is slappe hap. Waar zit haar twijfel? Ze wil advies inwinnen bij een commissie. Dat had ze natuurlijk al lang moeten doen. Net zoiets geldt voor grasland scheuren.

Daadkrachtig Brussel

Brussel is deze keer daadkrachtiger. LNV kondigt aan te onderzoeken of coulance mogelijk is bij de regels voor vergroening. Maar al voor de persconferentie in Den Haag begon, had de Europese Commissie al versoepelingen wereldkundig gemaakt.

Dan de laatste tegenvaller. Nederland biedt boeren geen financiële steun, in tegenstelling tot onder meer Duitsland, dat wel gebruik maakt van de ruimte die de EU hiervoor biedt.

Het is op zich wel begrijpelijk dat de minister zich hier niet aan wil branden. Er is nog niks bekend over financiële schade. En veel prijzen stijgen, wat in de akkerbouw de schade kan dempen. Maar een simpel ‘doen we niet’ is wel erg koel in deze uitzonderlijk hete zomer.

Laatste reacties

 • Trot

  Dat er geen steun komt kwa geld is goed want het komt dan net 1976 toch weer op de verkeerde plaatsen hoe jammer voor de goed willende!

 • Ewullink

  Het belangrijkste is dat we in Europa op de zelfde manier met droge steun omgaan. Nu kan elk land naar eigen inzicht steun aanbieden. Van level playing field is zo nooit sprake

 • koestal

  Slappe hap van de minister,ze doet niks voor boeren. Alleen een dik salaris opstrijken.

 • Marco22

  Geen financiele steun aan de boeren maar wel 100 miljoen voor Rihanna dan kan wel weer.

 • koestal

  Het voorstel moest eerst door een trage en dure ,en uitgebreide commissie worden behandeld.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.